Nova pravila o prihvatljivom korištenju interneta

mirta_ster

Mirta Šter

OŠ „Mladost“ Osijek

Do prije nekoliko godina u školi smo s djecom dogovarali razredna pravila koja su govorila o clip_image002komunikaciji, poštivanju kućnog reda, pristojnom ponašanju. Danas nam ta pravila više nisu dovoljna. Napredak tehnologije osjeća se u svakom razrednom odjelu pa već i prvašići koriste pametne telefone i imaju pristup internetu. Kako bi sve tehnološke blagodati učenici sigurno i pametno koristili, ove školske godine intenzivno smo razmišljali, razgovarali i raspravljali te na kraju došli do nekih novih, zajedničkih pravila o prihvatljivom korištenju interneta i mobilnih tehnologija.

Dan sigurnijeg interneta obilježava se svake godine drugoga dana u drugom tjednu veljače, a ove 2014. godine taj je dan 11. veljače. U Osnovnoj školi „Mladost“ u Osijeku Dan sigurnijeg interneta obilježen je svečanim potpisivanjem Politike prihvatljivog korištenja interneta i mobilnih tehnologija i otvorenjem mobilne informatičke učionice.

Svečanosti su nazočili predstavnici učenika svih razrednih odjela, njihovi razrednici, učitelji i ostali djelatnici škole, roditelji, te posebni gosti, predstavnici lokalne zajednice gospodin Davor Brust, voditelj Odsjeka za prosvjetu, tehničku kulturu, djecu i mladež, gospodin Denis Ambruš, dogradonačelnik grada Osijeka i gospođa Viktorija Hržica viša savjetnica za informatiku, računalstvo i tehničku kulturu Agencije za odgoj i obrazovanje. Nakon kratkog scenskog programa , poticajnih riječi ravnatelja škole, gospodina Nikole Popovića i dogradonačelnika, gospodina Denisa Ambruša, učenici i njihovi razrednici pristupili su potpisivanju Politike prihvatljivog korištenja interneta i mobilnih tehnologija.

Na završetku ove svečanosti svi prisutni pozvani su u učionicu 4.b razreda na otvorenje mobilne informatičke učionice. Učionica je opremljena sredstvima IPA projekta Sigurnost djece na internetu u kojem je „Mladost“ jedna od pet škola partnera. U ovoj učionici budućnosti koju je demonstrirala učiteljica Zehra Delić voditeljica projekta za Osnovnu školu „Mladost“ okupljeni su imali priliku doživjeti rad s interaktivnom pločom i vidjeti 24 tableta koje će učenici koristiti u nastavi.