Edukativna igrica povodom Dana sigurnijeg interneta

alan_belak

Alan Belak

IMG_0080 (448x336)Naša se škola (zapravo, obje škole u kojima radim)  i ove godine uključila u obilježavanje Dana sigurnijeg interneta. Naravno, nije da na to obraćamo pažnju samo taj dan, dapače, ali za taj dan nastojim(o) ovu materiju učiniti što zanimljivijom učenicima, pa i šire.

Uz to što smo razgovarali o pravilima ponašanja na IMG_0089 (448x336)internetu, o učeničkim praksama (dobrim i lošim) te primjerima ispravnih postupaka u raznim situacijama, ove godine smo odlučili, skupina učenika i ja, pozabaviti se igricama izrađenim u Game Makeru s tim da sam im ja kasnije dao određenu edukativnu nadogradnju. Naime, dok smo proteklih godina igrali tuđe igrice na ovu temu, ovaj put smo napravili našu edukativnu igricu.

U osnovi se klikajući na voće skupljaju bodovi, a dok se, slučajno, omakne i klikne na pomične bombe pojavi se pitanje vezano na sigurnost na internetu i ako se odgovori točno igrač (igrali su učenici, učitelji, a pošto je ova edukativna igrica bila i na školskom webu, vjerujem da ju je odigrao i netko od ukućana) dobiva mogućnost nastavka igre. Ukoliko se krivo odgovori na pitanjIMG_0098 (640x480)e igra je gotova. Ovisno o broju skupljenih bodova u oba slučaja igrač može upisati svoje podatke na listu najuspješnijih.

Igrica je polučila izvrstan odaziv učenika, igrali su je i, gotovo neopaženo, učili i ponavljali naučeno. Komentari su bili vrlo pozitivni. Mislim da neću pogriješiti ako kažem da se interes za ovom materijom, ali i za programiranjem, osjetno povećao.

Naravno, i kod učenika i kod mene su se pojavile nove ideje o nadogradnji igre u raznim smjerovima.

Upute za pronalaženje igre

Na stranicama škole, pod vijest Dan sigurnijeg interneta (eduk. igrica) kliknuti na Opširnije. Pri dnu dvoklik na IGRICA ZA DAN SIGURNIJEG INTERNETA.exe. Kad se igrica preuzme pritisnemo zelenkasti krug tj. na igricu koja je obično dolje lijevo na programskoj traci. Otvori se novi prozorčić i igricu započnimo s gumbom Pokreni.

Ugodno igranje želimo!