Međunarodna konferencija o učenju za poduzetništvo ICEL3

ivana_zizic

Ivana Žižić, Obrazovna grupa Zrinski

009U četvrtak, 03.10.2013. godine, u Zagrebu, završila je dvodnevna Međunarodna konferencija o učenju za poduzetništvo ICEL3, pod naslovom „Kreativnost + obrazovanje + financiranje = poduzetnički miks“, u organizaciji Visoke škole Nikola Šubić Zrinski, a s ciljem prihvaćanja poduzetništva kao odgojno-obrazovne, socijalne i ekonomske vrijednosti. Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, dr.sc. Ive Josipovića.

Na svečanom otvorenju, 02.10.2013. godine, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, istaknuo je kako je učenje za poduzetništvo jedan od ključnih elemenata razvoja gospodarstva svake zemlje, a tako i Hrvatske. Naglasio je kako je“… nužno jačati suradnju i povezivati obrazovne institucije i gospodarstvo sa znanstveno istraživačkim institucijama te uspostavljati partnerske odnose svih institucija koje promiču interese poduzetništva sa resornim ministarstvima i državnim institucijama zaduženih za kreiranje i razvijanje optimalnih poduzetničkih okruženja“.

Ministar je istaknuo i važnost specifičnih ciljevi ICEL3 konferencije: senzibiliziranje javnosti o cjeloživotnom učenju za poduzetništvo u gospodarskom, socijalnom i ekološkom okruženju kao generatora za stvaranje nove vrijednosti s naglaskom na društvene odgovornosti i održivi razvoj, poticanje suradnje u pogledu međunarodnog i interdisciplinarnog okupljanja stručnjaka iz znanosti i prakse, poticanje razmjene iskustava i razvoj aktivnih metoda učenja i poučavanja.

023Zemlje regije suglasne su u stavu da je suradnja na području učenja za poduzetništvo dobrodošao primjer kako da zajedničkim snagama pomognemo jačanje konkurentnosti naših gospodarstva, osiguramo održiv rast i razvoj, a time i povećanje broja novih radnih mjesta koja su svima nasušno potrebna“, zaključio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Dekanica Visoke škole Nikola Šubić Zrinski, dr.sc. Marina Gregorić, zahvalila je delegaciji Crne Gore – partner zemlje konferencije, na sudjelovanju na ovogodišnjoj konferenciji te je naglasila „…kako svi dolazimo iz različitih kulturnih, ekonomskih i društvenih okruženja, imamo mnogo toga za podijeliti, oslanjajući se na svoja istraživanja, znanja i iskustvo“. Zaključila je kako je cjeloživotno učenje ključ razumijevanja ekonomskih procesa, a konferencija je mjesto razmjene znanja, iskustva te stvaranja novih poslovnih veza.

ICEL3 je okupio ugledne predstavnike obrazovanja za poduzetništvo, poduzetnike, donositelje odluka na svim razinama, nastavnike, učitelje i profesore. Sudjelovala su 53 autora s 38 radova iz desetak zemalja, kao što su Škotska, Nizozemska, Grčka, Turska, Mađarska, Litva, Portugal, Velika Britanija, Brazil i Tajland.

048Vrijednosna orijentacija pretpostavlja stvaranje mogućnosti za razvoj poduzetničkih kompetencija na svim razinama obrazovanja i osposobljavanja za poduzetništvo kroz formalno, neformalno i informalno obrazovanje te poticanje poduzetništva u cilju razvoja nacionalnog gospodarstva. Usmjerena je na razvoj kapaciteta kroz razumijevanje poduzetništva kao ključne kompetencije za cjeloživotno učenje, suradnju obrazovnih, istraživačkih institucija i poduzeća, uz isticanje primjera dobre prakse. I ova konferencija je usklađena s Akcijskim planom nacionalne Strategije učenja za poduzetništvo (2010.- 2014.).

ICEL3 konferenciju podržali su: Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska udruga poslodavaca. Medijskim pokroviteljstvom konferenciji su potrporu dali i: Suvremena.hr, Posao.hr i Edukacija.hr.