Windows 8 Pro – programi, kratice i ostali detalji

alan_belak

Alan Belak

Nekoliko korisničkih programa

Nove Windowse isprobali smo s nekoliko programa koje često koristimo u školi.

Movie Maker 2012

Za instalaciju u Windowsima 8 predviđen je Movie Maker 2012 koji dolazi u sklopu paketa Windows Essentials kojeg možete instalirati u cijelosti ili samo pojedine programe (Writer, Mail, SkyDrive, Photo Gallery and Movie Maker 2012….). Za korištenje Windows Essentials potreban je .NET Framework 3.5, koji mclip_image002ožete dodati tijekom i8nstalacije.

Sve u svemu, ovaj Movie Maker može sve što se moglo i s prethodnim inačicama uz niz dodatnih mogućnosti te jednostavniju upotrebu (Slika 1.).

Slika 1. Movie Maker 2012

QBasic i Small Basic

Ukoliko program QBasic.exe kopirate i zalijepite en na radnu površinu, nakon dvostrukog klika na njega otvara prozor u kojem trebate omogućiti (klikom na Enable) izvođenje 16-bitnih aplikacija. Nakon toga se otvara bez problema. Isprobao sam program s nekoliko jednostavnih primjera (slika 2.) i uvjerio se da rade bez problema. Poclip_image004teškoća je bila sa unosom raznih znakova, npr. sa navodnicima koji nisu pod Shift + 2 već Shift + Ć, za plus moramo stisnuti Shift i + a ako stisnemo samo + dobijemo znak jednakosti…. Tipke ESC, F5 i izbornici su radili na uobičajen način.

Slika 2. QBasic

clip_image006S druge strane, instaliranje Small Basica, koji je predviđen za Windows okruženje, prošlo je bez problema. Znakovi +, -, *, /, =, „ nalazili su na mjestima gdje i trebaju biti i, programi su radili bez problema (Slika 3.), što je zapravo i očekivano jer se radi o suvremenoj inačici programa.

Slika 3. Small Basic

Internet Explorer 10

clip_image008Zajedno sa Windowsima 8 Pro „ukomponiran“ je i Internet Explorer 10. Mogu reći da radi stabilno bez zastoja. Mrežne stranice otvara prilično brzo. Prozor Internet Explorera 10 u Startu izgleda nešto drugačije, primjerenije zaslonima osjetljivim na dodir, tj. tabletima, (Slika 4.).

clip_image010Slika 4. Internet Explorer 10 otvoren u Startu

Isti program otvoren preko Desktopa izgledom više nalikuje na neke od svojih prethodnih inačica (Slika 5.)

Slika 5. Internet Explorer 10 otvoren preko Desktopa

Kratice

Najzanimljivija je, svakako, tipka sa logom Windowsa koja nas, u osnovi, vraća jedan korak unazad i služi za prebacivanje između Starta i sadržaja u njegovim pločicama, ali i između Starta i programa predstavljenih ikonicama iz, recimo, MS Officea i Windows Essentialsa. Npr. ako iz Starta, tj. početnog zaslona, kliknemo na pločicu SkyDrivea pritiskom na tipku sa logom vraćamo se opet u Start pa ako, zatim, još jednom stisnemo tipku s logom odlazimo opet u SkyDrive. Pošto ja dobar dio svog posla obavljam na Desktopu, ja se, pritiskom na tu tipku, obično prebacujem između Starta i Desktopa, odnosno programa koje pokrećem s Desktopa.

Pritisnemo li tipku sa logom Windowsa i slovo M prebacit ćemo se izravno na radnu površinu i to iako smo navedene tipke pritisnuli u Startu ili ako smo bili u, npr., Wordu, Excelu, antivirusnom programu, Galeriji fotografija i sl. Jedino će MS Word, MS Excel, antivirusni program i Galerija fotografija biti spušteni na traku zadataka ispod radne površine.

Pritisak na tipku sa logom Windowsa i slovo E otvara program File Explorera i to, opet, iako smo navedene tipke pritisnuli u Startu ili ako smo bili u, npr., Wordu, Excelu na radnoj površini.

Tipka sa logom Windowsa i slovo R otvara prozor Run.

Tipka sa logom Windowsa i slovo L pokreće postupak odjave. Naravno, kratica ima još ali zaustavit ću se na ovom.

Još nekoliko novih mogućnosti

Pomoću Refresh your PC s upravljačke ploče možete vratiti sve postavke vašeg sustava bez brige od gubitaka vaših osobnih dokumenata, ali će sve instalirano sa CD/DVD-ova i interneta biti uklonjeno.

SkyDrive, odnosno Microsoftova tehnologija pohrane podataka u oblaku već je poznata od ranije. SkyDrive je sada uključen u Windowse, a pristupa mu se, kao i porukama, osobama, kalendaru i dr., preko Microsoftovog računa. Ako koristite više računala, kao ja na obje škole po par računala plus kod kuće, preko SkyDrive-a, koji će „umrežiti“ ta računala možete pohranjivati svoje nove ili izmijenjene stare datoteke u „oblak“ bez brige i pitanja jeste li određenu promijenjenu ili važnu novu datoteku snimili na svako od računala na kojima radite. Nudi se besplatan prostor od 7 GB.

Nikako ne treba zaboraviti spomenuti (Windows je izostavljeno) Store (sl. 6.). Store je mjesto na kojem ćete nalaziti razne aplikacije, igrice, slike i sl. Pokrivena su područja zabave, druženja, glazbe i medija, financija, vijesti, pclip_image012utovanja. Tako ćete unutra naći Skype, razne igrice, Google Search, Fotografija dana, Fotografija dana – astronomija i još puno toga. Bitno je napomenuti da se u njemu ne bi trebali naći baš bilo kakvi programi jer ih Microsfot namjerava propuštati kroz strogo „sito i rešeto“.

Slika 6. Store

Isključivanje računala

Čini se da kod Windowsa 8 nema klasičnog isključivanja računala, odnosno, ima ga ako odete u donji desni kut zaslona pa onda na Settings > Power > Shut down. Na taj način ćete omogućiti i instalaciju ažuriranja, što bi svakako trebalo povremeno napraviti. Iako, zgodno se čini doći na Start te samo poklopiti laptop koji će se, nakon kraćeg, poznatog nam brujanja, isključiti tj. zaspati, tako da je za ponovni rad dovoljno pritisnuti tipku za uključivanje računala nakon čega nećemo morati čekati podizanje sustava već, eventualno, samo unijeti svoju zaporku, za slučaj da smo postavili svoj zaštićeni račun kod logiranja u sustav.

I za kraj

Dosadašnji Windowsi su se međusobno razlikovali. Svaka novija inačica je bila naprednija nudeći nove mogućnosti ali je postojao i određeni kontinuitet. Uz ne puno truda se sa znanjem rada na starim Windowsima uvijek moglo snaći na novim Windowsima. S Windowsima 8 se dosta toga mijenja. Čini se da se pokušavaju spojiti dva, do sad prilično odvojena svijeta. Koliko uspješno je to napravljeno i kojim će putem sve ovo u budućnosti krenuti ? Ocjenu prepuštam, cijenjena čitateljice/cijenjeni čitatelju,Vama.