Windows 8 Pro – oblikovanje i rad na radnoj površini

alan_belak

Alan Belak

Uvodni dio o Windows 8 operacijskom sustavu mogli ste pročitati u prošlom broju Pogleda kroz prozor, a sad nastavljamo s uređivanjem i snalaženjem na radnoj površini.

clip_image002Nakon otvaranja Starta kliknemo na pločicu Desktopa (pozadinska slika je, naravno, promjenjiva – slika 1.) i nađemo se u, na prvi pogled, Windowsima 7 gdje nam je sve puno bliže i poznatije…..premda, nije baš tako.

Slika 1. Desktop

Na radnoj površini (Desktopu) se na početku nalazi isključivo ikona koša za smeće a dolje lijevo nema uobičajenog gumba Start preko kojeg smo otvarali razne programe, provjeravali svojstva računala, stanje diskova, otvarali upravljačku ploču itd. Na traci zadataka se nalazi ikonica Internet Explorera kao i ikonica koja podsjeća na ikonicu mape.

Nakon što kliknemo tu ikonicu, otvara se prozor sličan nekadašnjem Windows Exploreru koji se u Windowsima 8 zove File Explorer (slika 2.). clip_image004Sredinom prozora dominiraju Libraries (biblioteke) dokumenata, glazbe, slika i videa. Običnim desnim klikom na neku od biblioteka otvaraju se uobičajene mogućnosti kopiranja, brisanja, svojstava itd.. s tim da, ako se klikne na brisanje, ono se provede bez posebnog pitanja o dodatnoj potvrdi brisanja.

Slika 2. File Explorer

Na Desktopu se s desne strane trake zadataka, u traci sustavskih zadataka (sl. 3.), nalaze clip_image006uobičajene obavijesti vezane za datum, stanje zvučnika, baterije, mreže i slično.
Slika 3. Traka sustavskih zadataka

clip_image008Desnim klikom u prazni prostor radne površine otvara se skočni izbornik u kojem je posebno zanimljiva nogućnost personalizacije oblikovanja radne površine, trake zadataka, prikaza na drugom monitoru i još mnogo drugih postavki (sl. 4.).

Slika 4. Personalization

A tek kad se preko tog skočnog izbornika uđe u Easy of Access Center (dolje lijevo u clip_image010Personalization) tu se stvarno ima što podešavati i izabirati (sl. 5.) , od zvukova za uključivanje dodatnih uređaja, zvukova isključivanja računala, govornih poruka za vrijeme pregledavanja raznih opcija, reguliranja video isječaka pomoći….ma, puno toga.

Slika 5. Ease of Access Center

Kad nakon desnog klika na pozadinu radne površine kliknemo na Personalize pa u lijevom gornjem kutu izaberemo Change desktop icons ulazimo u karticu u kojoj možemo izabrati prikaz ikona računala, upravljačke ploče i dr. na radnoj površini, što nam može olakšati i ubrzati rad na računalu.

Ukoliko smo na radnoj površini i želimo si približiti određene programe iz, npr., MS Office-a, nećemo moći, kao prije, kliknuti na Start pa Svi programi, zatim ući u MS Office te odvući željeni program na radnu površinu. Umjesto toga postavimo pokazivač miša u donji desni kut zaslona te, nakon što se na desnoj margini zaslona pojavi prigodni prozorčić tj. Charm Bar, odemo na vrh u „Search“ i utipkamo naziv aplikacije. Čim utipkamo „Microsoft“ s lijeve će se strane pojaviti sve aplikacije koje počinju tom riječi tako da nam samo preostaje desni klik na željenu aplikaciju ili aplikacije i dolje, u prozoru koji se pojavi, izaberemo Pin to taskbar (slika 6.). Desnim klikom na aplikaciju iz trake zadataka te odabirom Unpin this program from taskbar uklanja se određeni program s trake zadataka.

clip_image012
Slika 6. Mogućnosti nakon desnog klika na program u Startu

Ukoliko želite staviti prečice najčešće upotrebljavanih programa iz MS Officea na radnu površinu, jedan od načina je da odete na Start, kliknete desnim klikpm negdje u prazno na pozadinsku sliku te iz prozora koji se pojavi pri dnu zaslona izaberete All Apps (slika 7.).

clip_image014Slika 7. All Apps

Time dobijete sve programe koji postoje na vašem računalu vidljive u obliku manjih ikonica (slika 8.), raspoređene na nekoliko uzastopnih zaslona te ih možete vidjeti pomičući pokazivač miša u desno. Zatim kliknete desnim klikom na ikonicu clip_image016željenog programa i izaberete, u prozoru koji se pri dnu pojavi, Open file location te, u prozoru koji se otvori (naziv Microsoft Office), opet desni klik na naziv programa i izaberete Send pa Desktop (create shortcut).

Sl. 8. Ikonice svih programa na računalu

U dosadašnjim Windowsima su u traci zadataka mogli vidjeti razni nazivi trenutno otvorenih datoteka što u Windowsima 8 nije slučaj. Naime, ako imate, na primjer, otvorenih nekoliko datoteka napisanih u Wordu, nećete im vidjeti nazive već ćete pokazivačem morati doći do ikonice Worda na traci zadataka, nakon čega će Vam se otvoriti prozorčići-ikonice na vrhu kojih ćete moći vidjeti naziv, a ispod toga i obris, Vašeg dokumenta. Ukoliko netko želi vidjeti nazive svojih dokumenata i sl. u traci zadataka to se može naknadno podesiti. Slično je u Internet Exploreru. Kad pokazivačem dođete na njegovu ikonicu svaka se otvorena kartica pokazuje u novom malom prozoru.

Rad s mapama

Desni klik na radnu površinu pa New i zatim Folder radi i dalje, ako želite napraviti novu mapu. Desni klik na tako stvorenu mapu nudi i Pin to Start tako da ju možemo zakvačiti na Start, tj. početni zaslon. Jedino, ta će mapa biti smještena sasvim desno iza svih drugih pločica i ikonica. Desni klik na Startu na novostvorenu tamo zakvačenu mapu nudi Unpin from Start tako da ju možemo ukloniti. Neku datoteku možemo odvući i staviti u mapu, iako, meni je, nakon što sam pokazivač stavio na takvu mapu sa datotekom i dalje pisalo Empty Folder iako je otvaranje mape pokazalo da datoteka je unutra, a desni klik miša na Properties te mape je jasno ukazivao na veličinu i broj datoteka unutra. Istina, to je bio samo jedan izolirani slučaj. U ostalim novostvorenim ali i kopiranim mapama prikaz broja podmapa, datoteka i zauzeća memorije bio je točan.

Čišćenje diskova

clip_image018Za brzo pokretanje File Explorera dovoljno je s otvorenom radnom površinom, pritisnuti tipku Windows i slovo E. Desni klik na neki od diskova, a zatim i na Properties, otvorit će nam, između ostalog, mogućnosti čišćenja, defragmenatcije i popravaka diskova (slika 9.). Inače, piše da je standardno zadano obavljanje defragmentacije, tj. optimizacije, diskova jednom tjedno.

Slika 9. Čišćenje, defragmentacija (optimizacija) i popravak diskova

Obiteljska sigurnost, tj. roditeljski nadzor

Zapravo me ova mogućnost prilično veselila. Slično Windowsima 7, mislio sam da ću moći klincima ograničiti korištenje računala na xy načina. Nakon što sam u Charm Baru u pretraživač postavki (Settings) počeo ukucavati prva slova od „family safety“ s lijeve su se strane odmah pojavili traženi programi/mogućnosti. Otvaranjem prvog, naziva Family safety, otvara se prozor (sl. 10.) nakon kojeg je više nego lako odrediti koliko sati na dan Vaše dijete smije surfati, tj. biti na računalu radnim danom a koliko vikendom, od koliko do koliko sati tokom svakog dana u tjednu ima zabranu ikakvog korištenja računala, smije li koristiti webmail, chatove (stranice za odrasle da ne spominjem), koje vrste mrežnih stranica smije koristiti a koje ne itd. Dakle, puno više od očekivanog. Međutim, nakon uspostave novog (dječjeg) računa i uređivanja sigurnosnih postavki, gašenja i ponovnog pokretanja sustava, te ulaska u novi račun sa ograničenim mogućnostima ispostavilo se da radi samo djelomično. Zapravo, isprva je prepoznao da je vrijeme zaclip_image020brane korištenja računala. Nakon drugog isključivanja i uključivanja računala, malih promjena sigurnih postavki (tako da vrijeme zabrane još nije nastupilo), prepoznao je dozvolu korištenja računala ali nije blokirao stranice za odrasle. Je li ovo samo jedan izolirani slučaj – pokazat će vrijeme.

Slika 10. Family Safety

Nešto drugačiji pristup za Family Safety

Napomena: od veljače 2013. Windowsi 8 i Office 2013 dostupni su svim hrvatskim školama na stranicama Download centra.