Sigurna online kupnja

Zaštita djece u online kupovini

boris_brković

Boris Brković

logotip Overseas + UPS 2Plaćanje pouzećem je idealni mehanizam za suzbijanje prevara nad kupcima od strane prodavatelja. Prevare se najčešće događaju kada prodavatelji traže uplatu prije isporuke paketa. Plaćanje pouzećem vam omogućuje da tek nakon isporuke paketa novac uplatite dostavljaču, a pritom novac ostaje na računu tvrtke (primjerice, Overseas Expressa) naredna dva dana od zaprimanja pošiljke. Dva dana je dovoljno vremena da provjerite sadržaj pošiljke i ukoliko niste njime zadovoljni da kontaktirate prodavatelja i probate riješiti problem. Ukoliko problem ne možete riješiti a smatrate da ste oštećeni prijavite pokušaj prijevare. Ukoliko se uspostavi da ste zaista žrtva pokušaja prevare svoj novac dobivate natrag.

Istraživanja pokazuju da su djeca u dobi od 14 do 17 godina postala izrazito važna ciljna skupina potrošača, pogotovo u kupovini putem mobitela. Pristup novcu putem mobitela, plus manjak iskustva čini ih lakom metom prilikom mobilne kupnje. U samo godinu dana mobilna kupnja je u SADu i Velikoj Britaniji porasla dvostruko s udjelom većim od 25% u ukupnoj online kupnji.

big_slikaNajveći porast generiraju upravo djeca i mladi. Djeca iz spominjane dobne skupine u Sjedinjenim Državama u prosjeku obave 6 do 7 online kupovina godišnje dok prema studiji Australskog zavoda za statistiku 6.5% djece u dobi od 5 do 14 godina koristi ne samo internet već i mogućnosti online kupovine. Uz klasični odlazak u trgovinu online kupnja postaje sve važnija mladim ljudima diljem svijeta a porast tih trendova očekuje se i u Hrvatskoj.

Navedene statistike stavljaju naglasak na važnost edukacije djece o opasnostima internet kupovine. Kupovina od privatnih prodavatelja smatra se najrizičnijom. Rizik prilikom online kupnje smanjuje se kvalitetnim informiranjem. Učitelji su važna spona u procesu edukacije djece o sigurnosti na internetu – njihova informiranost o temi može samo dodatno zaštiti učenike. Roditelji također trebaju biti informirani o sigurnoj kupnji kako bi mogli dodatno zaštititi svoju djecu.

Kada kupujete od privatne osobe posebno je važno obratiti pažnju na ime i prezime, adresu, brojeve telefona te email kontakte. Uz osobne informacije važno je provjeriti reputaciju prodavatelja jer vam ona može ukazati o kakvom se prodavatelju radi. Provjeru reputacije, iako nesvjesno, djeca najčešće rade putem Facebooka i Twittera – što je zapravo poprilično korisno. Međutim, djeci je potrebno ukazati na važnost ostalih izvora kao što su ocjena prodavateljeve usluge, recenzije, kritike i forumi – savjeti s ovih izvora često su pisani od strane starijih i iskusnijih.

Detalji često mogu bitno utjecati na uvjete online prodaje. Online prodavatelji često navode cijene bez poreza ili troškova prijevoza a to može bitno utjecati na konačnu cjenu. Uz cijenu, pozornost treba obratiti i na ostale uvjete kupnje kao što su informacije o dostavi ili o postupku kad nismo zadovolji predmetom. Predmet može biti oštećen, pokvaren ili nešto drugo od onog što su djeca naručila. U takvim slučajevima zaštita kupca – djece – izrazito je bitna.

U izbjegavanju negativnih iskustava djece prilikom internet kupnje može uvelike vam može pomoći usluga plaćanja pouzećem. Overseas Express usluga plaćanja pouzećem može zaštititi djecu i mlade od prodavatelja kojima je jedina namjera uzeti njihov novac bez da isporuče naručen predmet. Zbog manjka iskustva, djeca teže prepoznaju prevarante – zato im društvo, roditelji i škola trebaju pomoći. Baš kao što im učitelji svakog dana pomažu u svladavanju novih znanja tako im Overseas Express uslugom plaćanja pouzećem nastoji pomoći u borbi protiv prodavatelja o kojima nisu skupili dovoljno informacija. Dobar početak u procesu informiranja je lista 15 pravila sigurne kupnje i video koji objašnjava kako funkcionira dostava pošiljaka.

Pogledajte kratki video u kojem možete doznati sve o tome kako funkcionira dostava pošiljaka i što Overseas Express može učiniti za djecu i mlade kako bi ih zaštitio tijekom online kupovine.