Windows 8 Pro – instalacija i uređivanje Starta

alan_belak

Alan Belak

S obzirom da je, relativno nedavno, iz tvrtke Microsoft izašao najnoviji operacijski sustav pod nazivom Windows 8 te da je u njemu najavljeno mnoštvo noviteta, predlažem da pogledamo zajedno što nam to Windowsi 8 donose.

Instalacija

Iako je instalacija Windowsa 8 Pro obavljena na računalu koje je imalo samo 1 GB RAM-a, dok je procesor radio na 2,13 GHz sve je prošlo prilično brzo i bezbolno. Minimalni zahtjevi za instalaciju Windowsa 8 su: 1 GHz-ni procesor, 1 GB RAM-a (32-bitni) ili 2 GB RAM-a (64-bitni) i prostor na čvrstom disku od 16 GB (32-bitni) ili 20 GB (64-bitni). Detaljniji opis preduvjeta za instalaciju pogledajte na Microsoftovim stranicama.

Instalacija je završila nakon 40 minuta. Tokom instaliranja bila su zanimljiva dva restarta. Na početku su se birali jezik i ostalo (kao i kod Windowsa 7), a kasnije se tijekom instalacije izabirao izgled tj. boje samog sučelja, s čim se još nisam susreo u toj fazi. Naravno, na samom početku se pojavljuje mogućnost izbora između dva načina instalacije pa se tako mogućnost Upgrade može izabrati ako već na računalu imamo instalirane Windowse te na taj način želimo sačuvati svoje datoteke i postavke, dok se mogućnost Custom odnosi na čistu instalaciju na računalo koje još nema instaliran svoj operacijski sustav ili ga ne želimo sačuvati.

Odabrao sam Custom, a Windowsi 8 su instalirani na Windowse XP profesional SP3. Pritom su korisničke datoteke, iako možda, na prvi pogled ne izgleda tako, svejedno bili sačuvani unutar Windows.old. Kod mene je ta datoteka bila velika „samo“ nekih 20-ak GB, stoga, ako vam ti podaci, ili dio njih, baš i nisu neophodni, možda bi bilo dobro obrisati je. Moram istaknuti da mi se svidjelo dovođenje u red, odnosno, automatska instalacija potrebnih drivera na računalu koja se odvijala tijekom same instalacije Windowsa 8 Pro.

Na početku, nakon podizanja Windowsa 8, me dočekao šareni, nazovimo ga tako, tabletoidni početni zaslon sa 20-ak i više ikonica, odnosno, pločica. Nazvao sam ga tabletoidnim jer me neodoljivo podsjećao na zaslone na tabletima kod mojih sinova. Taj početni zaslon je, zapravo, prilično prošireni izbornik Start. Izgleda da je Microsoft ovim OS-om htio zahvatiti najveći mogući spektar proizvoda, od mobitela, preko tableta, notebooka, laptopa do računala različitih veličina monitora (na onim osjetljivim na dodir mogućnosti Windowsa 8 dolaze više do izražaja) .

Microsoftov račun

Ukoliko tijekom instalacije Windowsa niste prijavili svoj Microsoftov račun (sl. 1.), nego ste preskočili unos e-mail adrese i zaporke, tada vam na početnom zaslonu, na Startu, neće biti omogućen rad u programima elektroničke pošte, kalendara, poruka, SkyDrivea i slično. Prilikom pokretanja nekog od tih programa, možete se i naknadno prijaviti svojim clip_image002Microsoftovim računom. Microsoftov račun od ranije je poznat pod nazivom Windows Live ID. Nekom će ovo biti više važno pa će se registrirati (daje se ime, prezime, datum rođenja, naziv države) i koristit će određene usluge preko spomenutih pločica, a nekom će ovo biti manje važno pa neće koristiti ove dodatne mogućnosti.

Slika 1. Ispunjavanje obrasca za otvaranje Microsoftovog računa

Oblikovanje početnog zaslona

Ako ste unijeli zaporku za svoj zaštićeni račun, tada se kod prijave, nakon pokretanja sustava, pojavljuje pozadinska slika zelenog brdašca sa futurističkim tornjem na koju je samo potrebno bilo gdje kliknuti da bi se, otvorio prozor za unos zaporke i tek tada se otvara pravi početni zaslon. Ako ga želite preurediti po svojoj volji najjednostavniji način je da odvučete ikonice, „skrivene“ iza desnog ruba zaslona, među svoje najtraženijeclip_image004 početne programe, dakle, na lijevu stranu….i obratno, one pločice koje vam nisu posebno zanimljive možete sakriti odvlačenjem iza desnog ruba (Slika 2.).

Slika 2. Zaslon Start s manjim izmjenama

Kliknete li desnim klikom na pločicu u donjem se dijelu Starta otvara prozor s nekoliko mogućnosti (sl. 3.): Unpin fom Start (otkvači sa Starta tj. početnog zaslona), Uninstall (deinstaliraj), Smaller (time se pločice smanjuju na razinu ikonica) i All apps (Sve aplikacije). Ako izaberemo All apps sve se pločice i ikone smanjuju na još manje, iako pregledne i čitljive, ikone koje su grupirane u nekoliko tematskih grupa.

clip_image006Slika 3. Prozor koji se otvara nakon desnog klika na pločicu

Prva i najveća grupa su Apps (aplikacije) u kojoj se nalaze ikonice svih onih pločica koje nalazimo na početnom Start zaslonu. Slijedi ikonica, ako ste ga instalirali, vašeg antivirusnog programa. Inače i Windows 8 ima svoj, prvenstveno, protušpijunski program – Windows Defender koji se pokreće automatski nakon uključivanja. Pripazite kod instaliranja svog sigurnosnog programa da se ne bi sudarao s Windows Defenderom koji se može i isključiti. Iza tog slijedi, uglavnom, uobičajena grupa programa i alata iz Microsoft Officea. Nakon nje dolazi Windows Accesories s programima kao što su Calculator, Notepad, Paint, Sound Recorder.

U ovoj mi se skupini svidio, između ostalog, Steps Recorder koji prati sve naše korake kad se krećemo po radnoj površini i programima i to uobličuje u određenu tekstualno – slikovnu skriptu. Međutim, ako odete u Start i njegove aplikacije Steps Recorder neće snimati obavljene korake.

Snipping Tools (Slika 4.), koji je možda nešto malo prošireniji nego u Windowsima 7, je odličan alat za izrezivanje i označavanje pojedinih dijelova prozora tj. slika. Također radi, samo na radnoj površini i u aplikacijama koje se pokreću s nje.

clip_image008
Slika 4. Primjer izrezivanja i označavanja teksta pomoću Snipping Toolsa

U toj grupi nalaze se i Sticky Notes, Windows Media Player, WordPad i dr. Windows Easy of Access ima zanimljive alate kao što su Narrator koji nam doslovce govori, na engleskom, što smo pritisnuli na tipkovnici ili na što smo došli strelicom pokazivača, što, barem pri upoznavanju sustava, zna biti korisno. Tu je in On-Screen Keyboard, ako nekom zatreba kao i Windows Speech Recognition.

Posljednja skupina je Windows System unutar koje se nalaze Command Prompt, Computer, Control Panel, File Explorer (umjesto dosadašnjeg Windows Explorera), Run, Manager, Windows Defender … Velika većina ovih programa i pomagala je već viđena u Windowsima 7.

Kada sam prvi put kliknuo na pločicu poruka malo mi je trebalo vremena dok sam izašao iz nje. Poslužio sam se starim dobrim CTRL-ALT-DEL a zatim je bilo uputno ići u Task Manager radi isključivanja (i izlaska iz) neželjenog prozora. Jednostavnije rješenje je otići mišem sasvim gore do ruba prozora i kad se strelica promjeni u dlan treba držati stisnut lijevi klik miša te cijeli prozor dovući sasvim dolje do ruba zaslona gdje se, automatski smanjen, prozor otpušta i zatvara, a mi smo opet na početnom zaslonu.

clip_image002Bitno jednostavnije je doći s strelicom miša sasvim u lijevi kut zaslona tj. otvorenog prozora te kliknuti na gumb „Start“ ili doći u krajnji donji desni kut otvorenog prozora pa kad se sa desne strane otvori Charm Bar (Slika 5.), kliknuti na ikonicu Start. Charm Bar će Vam pomoći u pretragama programa, postavki i datoteka, pri „pravom“ isključivanju računala, radu s uređajima itd. Najjednostavniji izlazak iz pločice poruka je pomoću tipke Windows na tipkovnici, kojom se vraćate na prethodni zaslon, korak unatrag. Isti je postupak i za izlazak iz ostalih pločica.

Slika 5. Charm Bar

Napomena: od veljače 2013. Windowsi 8 i Office 2013 dostupni su svim hrvatskim školama na stranicama Download centra.