WEBtim u akciji za sigurniji internet

sanja_vranjesevic

Sanja Vranješević

S obzirom da živimo u vremenu u kojem se sve odvija velikom IMG_0844brzinom, svakodnevno se rađaju nove tehnike i tehnologije o kojima djeca znaju više nego njihovi roditelji. Djeca upoznaju virtualni svijet u najranijim djetinjstvu jer je klikanje mišem vrlo zabavno i vodi ih svuda gdje požele.

I mi odrasli smo korisnici tog virtualnog svijeta i bez njega ne bismo stigli napraviti sve što trebamo i želimo, bilo na poslu ili u privatnom životu. Međutim, mi smo svjesni da najveće opasnosti upravo i vrebaju u virtualnom svijetu i da su njima najviše izložena djeca, često zbog manjka obrazovanja i informiranosti. Stoga smo, zajedno sa starijim učenicima, u našoj školi odlučili obrazovati naše najmlađe pomoću njima primjerenih programa.

Najprije smo krenuli u istraživanje informatičkih udžbenika, interneta i raznih informatičkih časopisa, a zanimali su nas osnovni pojmovi o internetu, društvenim mrežama i sigurnosti. Nakon istrage, koja nam i nije najbolje „sjela“ jer, tko još čita i lista tolike knjige, krenuli smo u avanturu stvaranja raznih multimedijskih sadržaja koristeći mnogobrojne Web 2.0 alate.

Sigurniji internetUčenici nižih razreda su crtali, bojali i izrađivali plakat o internetskom bontonu. Učenici viših razreda stvarali su razne Prezi prezentacije, Glogster plakate, animacije, igrice u programu Zondle, online osmosmjerke, premetaljke i puzzle. Oni koji su malo vještiji u osmišljavanju stripova, izradili su strip pomoću programa Toondoo. Na kraju stripa su osmislili i nekoliko zadataka za svoje vršnjake. Izradili su i mali priručnik za sigurniji internet u Word Publisheru te promotivni letak “Imaš Fejs?” koji u kratkim rečenicama daje osnovne upute kako se ponašati na najpopularnijoj društvenoj mreži Facebooku.

Muška ekipa našeg WEB tima odlučila je snimiti kratki videozapis “Imaš Fejs?” prema promotivnom letku. Kada su se opustili pred videokamerom, odlučili su snimiti i obrazovni film kojim svoje vršnjake žele upoznati s ključnim pojmovima za sigurnije korištenje interneta te ih uputiti na pravila pristojnog ponašanja na internetu. Ovaj kreativni dio kampanje bio je i najzanimljiviji jer su se učenici usput mogli igrati, sami stvarati svoje igrice, a najbolje od svega je što su usput i sami sebe informirali o opasnostima i sigurnosti na internetu.

Izradili smo i stranicu za roditelje gdje smo ih uputili na korisne stranice koje im mogu pomoći u borbi s virtualnim svijetom.

Kada smo sve posložili, zaključili smo da smo općenito zadovoljni radom, no da ipak malo više moramo poraditi na videozapisima te proširiti aktivnosti i na naše područne škole. S ovim aktivnostima nastavljamo i dalje jer pripremamo predavanje za svoje vršnjake i učenike nižih razreda kako bismo ih potaknuli da se i oni koji nisu priključe u ovu hvalevrijednu kampanju.

Film Sigurni na internetu
Igrice
Informacije za učenike
Informacije za roditelje
Strip
Letak Imaš Fejs?
Mali priručnik za sigurniji internet
Glogster plakati
Prezi prezentacije
Animacije
Imaš Fejs? (videozapis)