Vukovarski gimnazijalci obilježili Dan sigurnog interneta

karolinaD_SanjaPS

Karolina Dvojković i Sanja Pavlović Šijanović

U svakodnevnom doticaju s novim, modernim tehnologijama uvijek se susrećemo i s problemima koje one donose sa sobom. Upravo je tako i s internetom, odnosno društvenim mrežama i internetskim servisima. Nastavnici, kao aktivni stvaratelji i sudionici u odgojno-obrazovnom procesu, uočavaju potrebu i važnost, ali i odgovornost za neophodnim obrazovanjem i učenika i roditelja u svim segmentima djelovanja. I ove je godine to bio poticaj za obilježavanje Dana sigurnog interneta u našoj gimnaziji.

Promicanje znanja u svrhu učinkovitije zaštite mladih od opasnosti interneta, posebice društvenih mreža, ali i drugih servisa i medija, odvijalo se pod sloganom „Connect with respect!“ odnosno „Povezivanje uz uvažavanje“. Vodeći se tim sloganom, sada već drugu godinu zaredom, učenici trećih i četvrtih razreda Gimnazije Vukovar su 15. veljače 2013. predstavili svoje radove. Pripremajući se za obilježavanje Dana sigurnog interneta, posebnu su pozornost posvetili istraživanju programskih softwarea zaštite. Svoje su radove pripremili u vidu izlaganja i prezentacija pod mentorstvom Sanje Pavlović Šijanović, prof. informatike u suradnji s Karolinom Dvojković, prof. fizike te uz podršku ravnatelja, prof. Josipa Prpe.

Učenice Vinka-Ivna Maganić i Anamarija Knežević, maturantice opće gimnazije, predstavile su rezultate ankete „Roditelji, djeca i internet“. Anketa je provedena na razini škole, a uzorak su bili roditelji naših učenika od 1. do 4. razreda. Cilj je bio otkriti svrhu korištenja interneta kod djece i roditelja te saznati razinu informiranosti o mjerama sigurnosti pri njegovom korištenja.

clip_image002clip_image004
Slika 1. Vinka-Ivna Maganić i Anamarija Knežević       
Slika 2. Ana-Marija Crnac i Benjamin Cikoja

Učenici Ana-Marija Crnac i Benjamin Cikoja, maturanti prirodoslovno-matematičkog usmjerenja, govorili su o temi „Sigurno korištenje interneta“. U svom su se izlaganju osvrnuli na mogućnosti koje se nude roditeljima kako bi svome djetetu osigurali sigurno korištenje interneta te na taj način smanjili opasnosti s kojima se ono može susresti na internetu. image

Učenici trećeg razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja Matej Kolarić i Antonio Mileta predstavili su programe za filtriranje nepoželjnih mrežnih stranica.

Slika 3. Matej Kolarić i Antonio Mileta

Ovogodišnji vanjski suradnici bili su djelatnici PU clip_image008Vukovarsko-srijemske. Marina Bukal, policijska službenica Odjela za prevenciju kriminaliteta PU Vukovarsko-srijemske, govorila je o privatnosti i sigurnosti na internetu, a naziv njenog predavanja bio je „Zaštita prije svega“.

Slika 4. Marina Bukal, Odjel za prevenciju kriminaliteta PU Vukovarsko-srijemske

Posebno je istaknula važnost podizanja razine imagesigurnosti u svrhu zaštite privatnosti podataka. Učenike je upoznala i sa zakonskim okvirima vezanim za korištenje interneta.

Slika 5. Slijeva nadesno: ravnatelj Gimnazije Vukovar Josip Prpa, policijski službenici PU Vukovarsko-srijemske, Marina Bukal, Sanja Pavlović Šijanović, Karolina Dvojković

clip_image012Zajednička poveznica svim predavanjima bilo je primjereno, odgovorno i sigurno korištenje interneta te savjeti i iskustva za lakše, kvalitetnije i sigurnije snalaženje u svijetu suvremenih tehnologija.

Slika 6. Učenici Gimnazije Vukovar, sudionici i predavači