Sigurniji internet kroz vježbu i ponavljanje

katarina_miloloza

Katarina Miloloža

I u našoj školi, Osnovnoj školi Ljudevita Gaja u Osijeku, ove se veljače mnogo pričalo o online pravima i odgovornostima na internetu.

Na nastavi informatike sam za svaki razred odvojila dva školska sata na kojima se razgovaralo i na različite načine saznavalo kako se odgovornije i primjerenije ponašati na internetu.

Osim predmetne nastave, u ovu su temu uključeni i učenici četvrtih razreda. U dogovoru s njihovim učiteljicama pripremila sam sat prema pripremi za nastavu “Pišem svoje ime, ali pazim kamo s njime!učiteljice Suzane Delić. Na kraju sata ostalo je dovoljno vremena i za obrazovnu igru Zaštita osobnih podataka. Učenici su se rado uključili u sve organizirane aktivnosti.

U petom sam razredu napravila prezentaciju i, osim općeg dijela o sigurnosti na internetu, malo više pozornosti posvetila zaštiti na Facebooku, postavkama profila te prednostima i nedostatcima te društvene mreže. Na kraju su učenici svoje savjete kako se primjereno i odgovorno ponašati na internetu izrazili kroz crtež u alatu za crtanje Bojanje.

Sa šestim sam razredima također razgovarala o opasnostima na internetu te o odgovornom ponašanju (prezentacija i videozapisi dostupni na internetu). I oni su svojim prijateljima prenijeli različite poruke kroz strip izrađen u programu MS Word, uz korištenje različitih grafičkih oblika.

Sedmi je razred imao dosta posla: podijeljeni u skupine od četiri učenika, zajedno su osmislili pitanja za ankete Ja na internetu i Ovisnost o društvenim mrežama. Za vrijeme sata informatike su svi učenici anonimno ispunili jednu od anketa. Na kraju su skupine obrađivale podatke po razredima i temi. Od dobivenih rezultata napravili su grafove, a rezultati anketa vidljivi su svim učenicima jer se nalaze u informatičkoj učionici na izložbenom panou.

Kao najstariji u školi, učenici 8. razreda, dobrovoljno su se javili kako bi podučili svoje prijatelje o sigurnijem internetu i odgovornom ponašanju na njemu. Iz svakog razreda javilo se dvoje učenika, a od alata su koristili MS PowerPoint i Prezi.

Za vrijeme održavanja ovih nastavnih sati uočeno je kakva pitanja muče naše učenike, kakva iskustava imaju te s kakvim su se problemima susretali. Vrlo je važno razgovarati s njima o toj temi, kazati im kako se sigurnije, odgovornije i primjerenije ponašati na internetu.

Kako sam od ove školske godine prvi put razrednica, uključila sam se i u webinar koje je organirizala udruga Suradnici u učenju kao bih se osposobila za predavanja o sigurnosti djece na internetu i svoja znanja prenijela roditeljima na jednom od sljedećih roditeljskih sastanaka.