Predavanje za učenike

bozena_ukic

Božena Ukić

I ove školske godine naša se škola uključila u nacionalnu kampanju Sigurniji internet za djecu i mlade. Dane sigurnijeg interneta smo obilježavali dva tjedna, od 1. do 15. veljače. Iako zaokupljeni pripremama za razna natjecanja, u kampanji su aktivno sudjelovali svi učenici koji pohađaju informatiku od 5. do 8. razreda.

Sva predavanja za učenike bila su usmjerena na sigurnost na internetu, što se smije raditi, a što ne, što trebaju izbjegavati. Uz sigurnost sam im skrenula pažnju i na njihova prava i odgovornosti, čemu je ovogodišnja akcija i posvećena, ali oni kao da su ostali na tome što se smije, a što ne smije…

Predavanje je bilo teško održati jer su na kraju vodeću riječ imali učenici koji su ispričali svoja iskustva, iskustva prijatelja, rođaka, poznanika… Ta su iskustva vezana uz njima poznate, popularne društvene mreže i razne brbljaonice. Gotovo svi su imali što ispričati o „fejsu“, o tome što je tko napisao, o zahtjevima nepoznatih ljudi… Time su pokazali koliko je važno govoriti i svakodnevno ponavljati pravila ponašanja na mreži. Ostale dane druženja nastavili smo razgovarati o sigurnosti na mreži, o svjesnosti korištenja društvenih mreža.

Pred kraj naših aktivnosti učenici su dobili zadatak da nacrtaju događaj, naprave prezentaciju o tome što smo pričali ili da izrade multimedijalni poster. Većina se odlučila na dobro isprobane prezentacije.

Sedmaši i osmaši, već kao pravi znalci, odaslali su mnoštvo poruka o sigurnijem internetu svojim kolegama u razredu, roditeljima i ostaloj djeci u školi. Osmi razredi su izrađivali plakate koje su kasnije izložili u razredima, tako da su ih i drugi mogli vidjeti. Šesti i sedmi razredi su izrađivali prezentacije, a petim razredima se najviše svidjelo izrađivati multimedijalne postere. Većinu radova smo i objavili na mrežnim stranicama škole.

Ove godine smo se bolje organizirali, uključilo se više učenika, a njihovo zadovoljstvo predavanjima i razgovorima rezultiralo je mnogobrojnim radovima.

Nadam se da ćemo sljedeću godinu u kampanju uključiti i djecu od prvog do četvrtog razreda te roditelje. Sigurniji dani na internetu bi trebali trajati cijelu godinu i trebali bismo učenike stalno podsjećati na pravila ponašanja i na opasnosti kojih se trebaju čuvati.