O sigurnijem internetu na nastavi Računalstva

daniela_usmiani

Daniela Usmiani

DSC_1419Potaknuta člancima o uspjesima akcije Sigurnost djece i mladih na internetu na portalu za učitelje koji redovito pratim, ove sam godine odlučila s učenicima napraviti nekoliko aktivnosti uz navedenu akciju i angažirati što veći broj učenika. Online prava i obaveze je tema vezana uz gradivo koje obrađujem u okviru sata Računalstva pa sam joj posvetila tri sata.

Prvi sam sat održala kratko predavanje koristeći priču Rimska grupa jer su i moji učenici dobi kojoj je sadržaj namijenjen. Kako smo prethodno usvojili osnovne pojmove vezane uz internet i usluge na internetu, vrlo brzo se razvila rasprava vezana uz opasnosti koje vrebaju na internetu. Na kraju smo naveli obveze kojih se moramo pridržavati pri njegovom korištenju. Nakon toga učenici su na papir trebali napisati poruke kojima upozoravaju na obveze, prava i opasnosti koje su prisutne na internetu.

Sljedeća dva sata proveli smo aktivno. Budući da Računalstvo predajem u četiri razreda, ponudila sam nekoliko aktivnosti u kojima su učenici trebali iskoristiti najvažnije pojmove vezane uz temu.

Aktivnosti su bile: DSC_1421[1]

  1. izrada plakata,
  2. izrada kviza u PowerPointu,
  3. izrada pismene provjere znanja u Wordu,
  4. izrada osmosmjerke ili križaljke,
  5. izrada kratkog animiranog filma.

Prije rada kratko smo ponovili najbitnije pojmove – svaki je učenik na ploču napisao pojam vezan uz temu pa smo kratko obrazložili njegovu važnost, nakon čega su ih svi zapisali u bilježnicu kako bi im bilo lakše izraditi praktičan rad.

IMG_1069[1]photo

Učenici su radili u paru zbog nedovoljnog broja računala u učionici. Svaki je par odabrao DSC_1413aktivnost koja ga najviše zanima. Jedna grupa učenika koristila je prethodno dobivene izjave učenika svih razreda i izradila dva plakata koje smo postavili na pano u glavnom holu škole kako bismo sve učenike upoznali s ovom temom. Druga je, pak, grupa izradila plakat o Netiquetteu – mrežnom bontonu, pravilima lijepog ponašanja na internetu.

DSC_1415Učenici su bili vrlo zainteresirani za temu pa smo zajednički obradili neke stvarne događaje koje su doživjeli ili oni ili netko od njihovih poznanika pri radu na računalu i korištenju interneta. Ukazala sam im i na događaje o kojima čitamo u dnevnim novinama i na sve veći broj ugrožavanja sigurnosti korisnika interneta.

Kako su učenici bili vrlo zainteresirani za temu, radovi su bili gotovi u rekordnom roku tako da smo završni dio proveli u izradi animiranih filmova na stranici za izradu kratkih animiranih filmova goanimate.com.

Skupila sam sve njihove radove te smo većinu objavili smo na besplatnoj mrežnoj stranici koju je izradilo nekoliko učenika. Stranici se može pristupiti ovdje i  i slobodno koristiti bilo koji materijal koji vam može poslužiti u radu. Obzirom da učenici koji su izrađivali stranicu Računalstvo, u čijem programu nije gradivo vezano uz izradu stranica, slušaju samo godinu i pol dana po dva sata, na njih sam jako ponosna. Smile