Stardoll – sigurnije online igranje

lidijaK_nikaB(eng)

Lidija Kralj i Nika Bender – Customer manager Croatia, Stardoll

Stardoll lutkeSigurnost djece na internetu zajednička je briga svih nas, ta tema je mene dovela do razgovora s međunarodnom ekipom Stardolla i do zanimljivih saznanja kako se može voditi interaktivna stranica za igranje, a da se pritom ne ugrožava privatnost i sigurnost djece.

Što je Stardoll i kome je namijenjen?

Stardoll je najveća online zajednica za djevojke koje vole modu, kupovinu, uređivanje, kreativnost i sklapanje prijateljstava diljem svijeta. Članovi Stardoll stranice pri otvaranju svog profila odabiru avastar – svoju virtualnu lutku i nakon toga mogu uživati u virtualnoj kupnji, odijevanju lutke, uređenju apartmana, druženju s drugim članovima i raznim kreativnim aktivnostima. Stardoll stranica je namijenjena svima, ali većina naših članova je u dobi između 7 i 17 godina.

Pretpostavljam da su vaše korisnice većinom djevojčice, a one su najosjetljivija grupa u virtualnom okruženju. Što činite da biste ih zaštitili?

Želimo da Stardoll bude sigurna i pouzdana stranica te dajemo sve od sebe da taj cilj i postignemo. Na stranici imamo filtar ružnih riječi koji nepristojne riječi zamjenjuje zvjezdicama. Uz to imamo i automatske i ljudske moderatore koji svaki dan prolaze kroz dijelove stranice koji su otvoreni cijeloj zajednici. Na svim dijelovima stranice gdje je moguća komunikacija postoje alati za prijavu nepoćudnog sadržaja ili korisnika našim Stardoll moderatorima. Kod naših korisnika mlađih od 13 godina zahtijevamo pristanak roditelja pri prijavi člana na stranici kako bismo bili sigurni da su roditelji svjesni aktivnosti svog djeteta. Čak i nakon toga imaju posebno članstvo koje se zove Kidsafe gdje ne mogu pisati vlastiti sadržaj i nemaju pristup pisanom sadržaju drugih korisnika. Također ne mogu komunicirati s drugim članovima preko poruka ili klubova.

Osim toga, snažno potičemo sve roditelje u sudjelovanju djetetovog korištenja interneta i da budu upućeni u to što njihovo dijete radi online. Nadalje, svim korisnicima uvijek napominjemo da nikada ne otkrivaju svoje osobne podatke poput punog imena i prezimena, adrese stanovanja, e-mail adrese ili broja telefona/mobitela u razgovoru s drugim korisnicima.

Što znači PRIVO znak na stranicama Stardolla?

Stardoll AB (http://www.stardoll.com) je član PRIVO programa osiguranja privatnosti. Zbog sudjelovanja u programu osiguranja privatnosti, Stardoll se pridržava striktnih načina prikupljanja informacija, njihovog korištenja i razotkrivanja. PRIVO je neovisna organizacija posvećena čuvanju osobnih podataka djece koja su sakupljena online, kao i pomoći roditeljima i njihovoj djeci u vježbi kontrole nad osobnim informacijama dok istražuju Internet. Pečat prikazan na ovoj stranici pokazuje kako je Stardoll uspostavio praksu zaštite privatnosti i složio podčiniti se nadgledanju od strane PRIVO organizacije i kod procesa u potrošačkim sporovima. PRIVO omogućuje kompanijama stvaranje cjeloživotnog odnosa s korisnicima kroz različite sustave koji su u skladu s američkim zakonom o zaštiti djece na internetu: Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA).

Kakve savjete dajete roditeljima glede privatnosti djece na vašem portalu?

Kao i u stvarnom svijetu, roditelji svoje dijete trebaju naučiti kako da izbjegne rizik i kako se ponašati u raznim situacijama. Želimo potaknuti roditelje da zajedno sa svojim djetetom postave vlastita pravila o tome kako koristiti računalo i internet. Smatramo kako preuzimajući odgovornost za korištenje interneta svog djeteta, roditelji mogu uvelike umanjiti potencijalne rizike korištenja interneta. Prema našem iskustvu, veliki broj naših mladih korisnika svjestan je internetske etike i reagira kada netko prekrši pravila.

Na Stardoll stranici postoji i poseban odjeljak samo za roditelje gdje se nalaze upute i odgovori na pitanja o sigurnosti djece na Stardoll stranici. Kompletan Online Sigurnosni vodič stranice Stardoll za roditelje, koji je korisno pročitati i za korištenje interneta van Stardolla.

Smatrate li da je briga o sigurnosti djece na internetu obaveza svake tvrtke koja se bavi internetskim sadržajima za djecu?

Mi smatramo kako je to odgovornost takve kompanije. Uz to bi željeli nadodati kako roditelji, škola i zajednica trebaju sudjelovati u procesu čuvanja sigurnosti djece na internetu. Nju je moguće osigurati tek kada su sve strane uključene. Činjenica je kako su većina naših korisnika djeca i smatramo da je naša odgovornost brinuti se o njihovoj sigurnosti na našoj stranici. Trudimo se slijediti sve zakone i naputke koje dolaze iz Europske unije o zaštiti djece na internetu i mislimo kako smo doista uspješni u tom pogledu.

Kakvo bi trebalo biti društveno odgovorno poslovanje u području sigurnosti djece na internetu?

Na stranici poput naše imamo različite kampanje, natjecanja/kvizove gdje je tema sigurnost na Stardollu. Sadržaj uvijek pokušavamo napraviti zabavnim i u Stardoll stilu kako bi bio što pristupačniji djeci. Tako imamo uvijek aktivan ‘Kviz o sigurnosti’ koji članovi trebaju točno riješiti kako bi dobili diplomu u svoj Stardoll apartman. Također imamo i kviz o korištenju našeg sustava prijave nepristojnog ponašanja moderatorima na Stardollu koji je napravljen kako bi korisnici koristili dostupne alate što efikasnije. Uz to, svake godine podržavamo kampanje poput „Dana sigurnijeg interneta“ i “Tjedna borbe protiv bullyinga.

Tko u vašoj tvrtki brine o tome?

Unutar kompanije imamo osobe iz različitih timova koji se neprestano brinu o pitanjima sigurnosti naših članova na Stardollu. Naši timovi koriste svoje znanje i vještine kako bi u što kraćem roku prepoznali i riješili probleme. Sve kampanje, tako i one društveno odgovorne, se provode na globalnoj razini i prevode na jezike koje imamo na stranici kako bi bile lakše dostupne i lokalno.

Hrvatski tjedanZahvaljujemo ekipi Stardolla na spremnosti za razgovor.

I mala osobna napomena, Niku sam „srela“ na Twitteru kad smo otkrile da nam je sigurnost djece na internetu zajednička tema. Naravno, ugodno sam se iznenadila shvativši da u švedskoj tvrtci postoji osoba iz Hrvatske te da joj nije problem uvjeriti ekipu Stardolla za ovakav razgovor.

Pogledajte listu videa o sigurnijem internetu na Stardollovom YouTube kanalu.