Sigurnije na internetu sa Zondleom

lidija_kralj

Lidija Kralj

Suradnja udruge „Suradnici u učenju“ i Zondlea na obrazovnim sadržajima o sigurnijem internetu počela je prošlo proljeće kad je Zondle ekipa svratila u Hrvatsku održati besplatne radionice za učenike i učitelje.

Interaktivne obrazovne igre

clip_image001Tako smo zajednički pripremili naše obrazovne igre o sigurnosti za Zondleovu platformu i preveli ih na engleski. Sada su sve tri igre (Zaštita osobnih podataka, Sigurnost na društvenim mrežama i Zamke elektroničke pošte) dostupne na hrvatskom, engleskom i francuskom, a u skorije vrijeme i na njemačkom, grčkom i talijanskom. Pristup igrama je moguć bez korisničkog računa, a jezik sučelja mijenjate u izborniku na dnu zaslona.

Naravno sve igre su i dalje dostupne na portalu ucitelji.hr te u offline inačici kao dio kompleta obrazovnih sadržaja.

Zondleovo sučelje, sadržaji i igre su posebni po tome što su od samog početka pripremljeni za prevođenje pa se tako svatko može uključiti i prevesti ga na svoj jezik. U tijeku je prevođenje na četrnaestak jezika, uključivši i koreanski, poljski, velški…

Zondle Team Play za Dan sigurnijeg interneta

clip_image003

Povodom ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta zajednički smo pripremili pitanja i online okruženje za Zondle Team Play koji već dostupan na hrvatskom, engleskom, francuskom, španjolskom i japanskom, a uskoro dolaze i novi prijevodi. Na početku sudionici pogledaju SID2013 videoisječak „Povezivanje uz uvažavanje“, a onda slijedi niz pitanja o raznim aspektima sigurnosti na internetu (elektronička pošta, društvene mreže, objava fotografija, dijeljenje osobnih podataka …)

Team Play omogućava clip_image008korištenje Zondlea za rad s grupama uz korištenje više zasebnih računala ili mobilnih uređaja. Grupe ili pojedinci mogu na pitanja odgovarati korištenjem računala ili mobilnih uređaja, ali i odabirom odgovora na pametnoj ploči ili učiteljskom računalu.

clip_image005clip_image007

Postupak korištenja je vrlo jednostavan:

  • učitelj pokrene Team Play s temom po želji
  • učitelj odabere željeni broj sudionika i ako grupe koriste svoje uređaje klikne na Register Remote Devices te zatim na strelicu za pokretanje igre
  • učenici se prijave na stranici www.zondle.com/tp upisivanjem Session i Pasword oznakaclip_image009
  • učenici odaberu grupu tj. slovo koje ih označava
  • učitelj prikazuje slajdove s objašnjenjima ili pitanja
  • učenici odabiru točan odgovor
  • učenici odabiru žele li koristiti mogućnost „Kolo sreće“ za udvostručavanje ili gubitak bodova
  • sustav zbraja bodove i na kraju proglašava najbolje.

clip_image010Možete odmah isprobati slijedeći ovu poveznicu: Zondle Team Play – Sigurnost na internetu. Preporučamo korištenje prikaza na cijelom zaslonu – klik na plavi gumb s dva bijela kvadrata.

clip_image011Da biste saznali više o Zondle Team Playu, znanstvenom pristupu koji se nalazi u njegovoj pozadini te mogućnostima korištenja pogledajte na ove službene stranice (na engleskom jeziku).

U Zondleu su pripremili i cijeli paket sadržaja povodom Dana sigurnijeg interneta, dostupan je besplatno na stranici Zondle Extras Marketplace, a sadrži komplete pitanja, postere, pripreme za nastavu te razne druge sadržaje od Insafea.