Prihvatljivo korištenje računala u školi

 igor_smud

Igor Smuđ

Prema CARNetovim pravilima sve ustanove članice CARNetove mreže imaju obvezu donijeti svoju sigurnosnu politiku. U sklopu kontinuirane brige o sigurnosti informacijskih sustava svojih članica, CARNet je još 2003. godine izradio predložak sigurnosne politike za visokoškolske ustanove.

Ove je godine proširio svoju podršku izradi sigurnosne politike osnovnim i srednjim školama izradom predloška Prihvatljivo korištenje računala u školi. Zahvaljujući vrlo uspješnoj suradnji s učiteljicama, prof. Lidijom Kralj iz OŠ Veliki Bukovec i prof. Natašom Ljubić Klemše iz I. OŠ Bjelovar, sastavljen je dokument o sigurnosnoj politici koju škole mogu preuzeti i koristiti kao predložak za izradu vlastite sigurnosne politike. U dokumentu je obrađeno više područja koja mogu imati značajan utjecaj na sigurnost i o kojima bi svaka škola trebala voditi računa: pitanja sigurnosti školskih dokumenata, školske računalne mreže, računala i korisnika te prihvatljivo ponašanje na internetu.

Sigurnosna politika je polazna točka u brizi o sigurnosti informacijskih sustava svake organizacije. Njenim donošenjem organizacija izražava svoju potporu i brigu za sigurnost svojih informacijsko-komunikacijskih sustava. Svaka dobra sigurnosna politika određuje organizaciju računalne infrastrukture, programske podrške, brigu o sigurnosnim preslikama, ali i odgovornostima i zaduženjima korisnika tog sustava te propisuje načine prihvatljivog korištenja sustava. Sigurnosnom se politikom procjenjuju vrijednost i rizici informacijske imovine, propisuju postupci u slučaju pojave sigurnosnih incidenata te donose procedure za oporavak od incidenata.

Pozivamo sve škole da na temelju predloška donesu svoju verziju sigurnosne politike prilagođenu potrebama škole. Kao dodatna motivacija za donošenju ovog dokumenta je i odluka da prvih 100 škola koje do 1. travnja 2013. godine odluku o uvođenju sigurnosne politike i skenirani primjerak dokumenta dostave CARNetu, budu nagrađene besplatnim sudjelovanjem na ovogodišnjem CUC-u.

Skenirani dokumenti i sva pitanja mogu se uputiti na adresu e-pošte sigurnost@carnet.hr. Više informacija o sigurnosnoj politici i poveznice za preuzimanje izrađenih prijedloga sigurnosnih politika možete pronaći ovdje.