Informacijske tehnologije – znanje i zabava

nadohvat prstiju, uz oprez

 bojan_hadzisejdic

Bojan Hadžisejdić

Nove tehnologije i rješenja pomažu mladima, ali i roditeljima, u osiguravanju sigurnosti na internetu, neovisno o tome gdje se nalazili. Nove clip_image002platforme kao što je Windows 8, u računalnoj ili mobilnoj inačici, omogućavaju podešavanje korisničkog računa za svako dijete te podešavanje funkcionalnosti obiteljske sigurnosti uz svega nekoliko klikova mišem.

Izvor: Xkcd.com

„Klinci“ danas rastu s tehnologijama koje od malena prihvaćaju kao dio svakodnevice. Stoga ne čudi što koriste računala i mobilne uređaje kako bi napravili zadaću, bili u kontaktu s prijateljima na društvenim mrežama ili se povezali s njima elektroničkom poštom, igrali igre i uz svega par klikova imali pregršt informacija dostupnih u svakom trenutku. Nove tehnologije djeci i mladima omogućavaju pristup čitavom moru informacija i otvaraju priliku da nauče štošta, postavljajući istovremeno pred roditelje izazov kako imati „budno oko“ nad onim što djeca vide, s kim razgovaraju i koje informacije dijele.

Naš je cilj kao roditelja i kao tvrtke koja razvija softverska rješenja, omogućiti roditeljima stvaranje sigurnog okruženja u kojem djeca i mladi mogu rasti i razvijati se. Prije nego smo razvili Windows 8 funkcionalnost Obiteljske sigurnosti, zatražili smo informacije roditelja iz pet zemalja svijeta – Brazila, Kine, Francuske, Indije i Sjedinjenih Država. Intervjuirali smo više od tisuću roditelja čija su djeca u dobi između 5 i 15 godina te ih pitali što im koristi najviše kako bi osigurali sigurnost djece na internetu. Na vrhu ljestvice našli su se, bez iznenađenja, zaštita od zlonamjernih osoba i štetnih sadržaja s visokih 87 %. Istovremeno, roditelji su bili podijeljeni kada je u pitanju nadzor online aktivnosti djece (43 %) te ograničavanje pristupa u potpunosti (45 %).

clip_image004Pregled rezultata Microsoftovog istraživanja o roditeljskom nadzoru odnosno blokiranju sadržaja

Općenito, istraživanje je pokazalo kako roditelji smatraju da je filtriranje internetskog sadržaja važnije od ostalih ograničenja kada djeca/mladi koriste računalo ili mobilni uređaj. S druge strane, roditelji koji nadziru aktivnosti djece na internetu bez ograničavanja pristupa sadržaju odabiru takav pristup jer im pomaže bolje razumjeti djecu i njihove navike, dok roditelji koji ograničavaju ili onemogućavaju djeci pristup stranicama bez mogućnosti nadzora tvrde kako odabiru taj pristup kako bi imali potpun nadzor nad sadržajem koji je dostupan djeci.

Nove tehnologije i rješenja pomažu mladima, ali i roditeljima, u osiguravanju sigurnosti na internetu, neovisno o tome gdje se nalazili. Nove platforme kao što je Windows 8, u računalnoj ili mobilnoj inačici, omogućavaju podešavanje korisničkog računa za svako dijete te podešavanje funkcionalnosti Obiteljske sigurnosti uz svega nekoliko klikova mišem.

Roditeljima u svakom slučaju preporučamo postavljanje svog korisničkog računa kao administratorskog te stvaranje zasebnih standardnih korisničkih računa za svako dijete. U Windowsima 8, računi koje stvara administrator automatski postaju standardni računi, što donosi nekoliko prednosti. Djeca neće moći pristupiti elektroničkim porukama roditelja, online računima, dokumentima itd. Istovremeno, moći će prilagoditi postavke vlastitih računa (raspored ikona/pločica na zaslonu, čuvar zaslona, pozadina) i moći će koristiti računalo bez bojazni da će preuzeti zlonamjeran sadržaj ili datoteke, budući da ih štiti sustav SmartScreen Application Reputation.

Online sigurnost je važna, neovisno o dobi

Svima preporučamo sigurno korištenje društvenih mreža. Potrebno je podesiti sigurnosne postavke na društvenim mrežama kao što su Facebook i Twitter kako biste odredili tko će vidjeti vaš profil ili fotografije, kako vas drugi mogu potražiti i komentirati vaš sadržaj te kako blokirati neželjene kontakte. Ponavljamo djeci i roditeljima kako ne smiju objavljivati ništa što ne bi željeli vidjeti na oglasnoj ploči te da budu oprezni prilikom prihvaćanja zahtjeva za prijateljstvo, provjeravaju tko ima pristup stranicama te što o njima pišu.

Osjetljive osobne informacije svakako treba zaštititi. Stoga prilikom unosa treba posebno paziti da internetske stranice imaju oznaku https:// u naslovu te zaključanu ikonu lokota. Nikada nemojte otkrivati informacije kao što su brojevi bankovnih računa ili lozinke, pozivati brojeve u odgovoru na email ili instant poruku kao ni na društvenim mrežama. Posebno vodite računa kada odgovarate na zahtjeve „članova obitelji“ za financijskom podrškom, ponude koje zvuče predobro da bi bile istinite te druge potencijalne prevare.

Roditeljima, bakama i djedovima svakako preporučamo da redovito razgovaraju s djecom, iskreno i otvoreno. Potrebno je postaviti jasna pravila korištenja interneta, mobilnih uređaja, igara (na računalima kao i online) u skladu s dobi djeteta i obiteljskim vrijednostima. Imajte budno oko kako biste prepoznali znakove online nasilja, kao što su uznemirenost djece kada su na internetu ili nevoljko odlaženje u školu. I kao što sam već spomenuo – koristite odgovarajuće postavke obiteljske sigurnosti kako biste imali uvid u to što djeca rade kada su na internetu te vodite računa o tome s kime se druže u virtualnom prostoru.

Sigurnost, nadzor bez ograničenja i informiranost

Neprekidno radimo na tome kako bismo omogućili sigurnost na internetu svim obiteljima, uvažavajući pritom različite pristupe. Neki roditelji će računalo jednostavno smjestiti u dnevni boravak i imati djecu „na oku“ tijekom korištenja, a drugi će podesiti postavke privatnosti i softverska ograničenja kako bi nadzirali aktivnosti. Vjerujemo da je pristup u kojem roditelji prvenstveno nadziru djecu, bez da ona to doživljavaju kao svojevrsnu zabranu, ispravan te da Microsoftov servis Obiteljska sigurnost odgovara u oba slučaja. Dapače, potičemo razgovor svih članova obitelji o sigurnosti na internetu, istovremeno osnažujući djecu i osiguravajući bezbrižnost roditelja. Preporučamo stoga svim roditeljima da se redovito informiraju i koriste besplatne alate koji su dostupni i jednostavni za korištenje. Pregršt informacija možete pronaći na stranicama http://www.microsoft.com/security, kao i na Twitteru (www.twitter.com/Safer_Online) i Facebooku (www.facebook.com/SaferOnline). Svakako posjetite i portal „Sigurnost i zaštita na internetu“ Tehničkog veleučilišta u Zagrebu (http://sigurnost.tvz.hr/) i pratite portal http://ucitelji.hr/ s uvijek ažurnim podacima i praktičnim savjetima.

Dodatne informacije

Connecting Generations: Social Media Steps Up
AARP Technology
Family Online Safety Institute
GetNetWise