Google stranice i alati za obiteljsku sigurnost

google

Google Adriatics

Google je svjestan važnosti zaštite i educiranja mladih kada je u pitanju korištenje Interneta te svim svojim korisnicima želi pružiti doživljaj sigurnosti. Kada je u pitanju obiteljska sigurnost, pred sebe je postavio važne ciljeve uključujući: roditeljima i učiteljima pružiti alate za pomoć pri odabiru sadržaja koji djeca vide na mreži te obiteljima ponuditi savjete o načinima očuvanja sigurnosti na mreži. Google tako u svoje proizvode ugrađuje alate i upravljačke postavke pomoću kojih korisnici mogu upravljati svojim doživljajem na mreži uključujući: Sigurno pretraživanje, Siguran način usluge YouTube te filtriranje sadržaja na Androidu.

Sigurno pretraživanje osmišljeno je za izlučivanje web-lokacija seksualno eksplicitnog sadržaja i njihovo uklanjanje iz korisnikovih rezultata pretraživanja. Iako nijedan filtar nije 100% učinkovit, Sigurno pretraživanje pomaže korisnicima izbjeći sadržaj koji ne žele vidjeti ili na koji ne žele da njihova djeca naiđu. Prema zadanim je postavkama uključeno umjereno sigurno pretraživanje kojim se uklanjaju eksplicitne slike iz korisnikovih rezultata pretraživanja. Postavku je moguće promijeniti na strogo filtriranje kako bi korisnici osim fotografija uklonili i eksplicitni tekst.

Ako je korisnik zabrinut da bi netko drugi mogao promijeniti postavku Sigurnog pretraživanja bez njegovog znanja, može se zaštititi zaporkom i tako zaključati Sigurno pretraživanje. Kada se zaključa, stranica rezultata Google pretraživanja vizualno će se razlikovati kako bi se naznačilo da je Sigurno pretraživanje zaključano. Pomoću loptica u boji roditelji i učitelji mogu jasno vidjeti, čak i s drugog kraja prostorije, je li Sigurno pretraživanje još uvijek zaključano. Ako ih ne vide, Sigurno pretraživanje može se brzo i lako provjeriti i ponovo zaključati. Sigurnom pretraživanju moguće je pristupiti i na mobilnom uređaju tako da se posjeti Google početna stranica u pregledniku.

Sigurni način usluge YouTubeGoogleove smjernice zajednice usluge YouTube opisuju koja je vrsta sadržaja dozvoljena na web-lokaciji, a koja nije. Međutim, mogu postojati slučajevi kada korisnik želi blokirati neki sadržaj premda se pridržava preporučenih smjernica.

Ako uključite Sigurni način, videozapisi sa sadržajima za odrasle ili dobnim ograničenjima neće se pojavljivati u pretraživanju videozapisa, srodnim videozapisima, popisima za reprodukciju, emisijama ili filmovima. Iako nijedan filtar nije 100% učinkovit, Google se za identificiranje i skrivanje neprikladnog sadržaja koristi oznakama koje postavi zajednica i otkrivanjem pornografskih slika. Ovaj je način također namijenjen za skrivanje uvredljivih komentara. Sigurni način usluge YouTube ne uklanja sadržaj s web-lokacije, već ga pomaže sakriti pred korisnicima koji uključe tu opciju.

Filtriranje sadržaja na uređajima Android – Google Play od razvojnih programera zahtijeva označavanje svojih aplikacija u skladu sa sustavom ocjenjivanja usluge Google Play, a koji obuhvaća četiri razine: svi, niska, srednja ili visoka. Korisnici mogu PIN-om zaključati postavku da filtrira aplikacije na njihovim uređajima tako da se mogu prikazivati i preuzimati samo one aplikacije koje smatraju primjerenima.

Razvojni developeri odgovorni su za točno ocjenjivanje aplikacija koje prenesu na Google Play. Ako korisnici naiđu na netočno ocijenjenu aplikaciju, mogu je označiti za pregled. Svaki pojedini slučaj vrednovat ćemo u skladu sa smjernicama.

Detaljnije o očuvanju sigurnosti te Googloevim sigurnosnim alatima možete pronaći ovdje, te više informacija o prijavi neprikladnog sadržaja i o alatima za upravljanje dijeljenjem i postavkama privatnosti.