Razvoj prezentacijskih vještina učenika

suzana_delic 

Suzana Delić

U današnjem svijetu uporabe moderne tehnologije (u školama, uredima, tvornicama, vladama) dobro predstaviti proizvod ili samog sebe, jedna je od vještina koja se pokazala izuzetno važnom.

U prošla vremena kada smo možda svoje prezentacijske vještine vježbali samo kroz recitiranje pjesmica napamet, nismo ni sanjali kako će prezentacijske vještine današnjih učenika biti izuzetno važne za njihovu budućnost.

Učenici mogu izuzetno kvalitetno svoje prezentacijske, ali i druge vještine vježbati kroz videokonferencije.

Razvoj digitalnih kompetencija putem održavanja videokonferencija među učenicima osnovnih škola samo je još jedna od prednosti koje donosi ovaj oblik rada kojim možemo nadići ograničenja bivanja u učionici, tj. nadići prostornu i vremensku prepreku te postići da nastavni proces današnjem učeniku suvremenog društva brzih promjena bude zanimljiv i inovativan. Uporabom videokonferencija u nastavi razumijemo i prepoznajemo djelovanje u svrhu poticanja procesa učenja. Iznimno je važan i razvoj multikulturalnih kompetencija.

NOK napominje da informatička i komunikacijska tehnologija pridonosi razvoju učeničkih sposobnosti samostalnoga učenja i suradnje s drugima te njihovih komunikacijskih sposobnosti. Također pridonosi razvoju pozitivnog odnosa prema učenju, unaprjeđenju načina na koji učenici prikazuju svoj rad te njihovim pristupima rješavanju problema i istraživanju. Učenici se tom tehnologijom trebaju služiti u svim predmetima i tako dobiti mogućnost za istraživanje i komunikaciju u lokalnoj sredini, ali i šire, kako bi stekli vještine razmjene ideja i podjele rada sa suradnicima te pristupa stručnim sadržajima na različite načine.

WP_000420Učenici sedmih razreda Osnovne škole Horvati već od 3. razreda aktivno sudjeluju u provođenju niza videokonferencija sa školama iz cijelog svijeta. S odgovornošću se može reći kako se pokazalo da su videokonferencije uvelike ojačale njihove prezentacijske sposobnosti, što su imali prilike pokazati i sudjelovanjem u prvom live StudentsMeetu održanom u sklopu Info Sajma 2012., a u organizaciji Udruge Samo jedan klik te prof. Arjane Blažić i Sonje Lušić-Radošević. Učenica Franka Dučić govorila je o videokonferencijama, Maria Radoš o Comenius projektu Young Europeans say: Break Walls, be tolerant!, a Matija Kordić i Ian Štalcar-Furač o projektu This is our time.

Franka Dučić

Samo dva dana ranije učenici su imali prilike „izbrusiti“ svoje prezentacijske vještine videokonferencijom koju su održali također u sklopu Info Sajma 2012. sa školom Po Leng Kuk Law Foundation College iz Hong Konga. Neposredno pred videokonferenciju sudionicima radionice prikazali su prezentaciju o svojim aktivnostima proteklih godina.

Sudjelovanje učenika na StudentsMeetu samo je potvrdilo saznanje da su videokonferencije zaista rezultirale onim što se i njima željelo postići – izgraditi samouvjerenog učenika istraživača, koji bez treme publici može, kako online tako i uživo, predstaviti svoja znanja i WP_000418aktivnosti.

Sam StudentsMeet odlična je prilika da se, kako učenici s ogromnim iskustvom, ali tako i oni koji ga uopće nemaju, nađu u ulozi predavača pred publikom te na taj način razvijaju vještine koje će im svakako u budućem poslovnom životu sigurno biti od velike koristi.