Alati za kreiranje infografike

anita_kendel

Anita Kenđel

Slika vrijedi tisuću riječi, pa prema tome infografike nose na tisuće riječi. Infografika je vizualni prikaz informacija i podataka pomoću grafikona ili dijagrama.

Prilikom usmenog izlaganja, prosječna osoba zadržat će samo 10% informacija koje čuje. No ako gleda prezentaciju vizualno, kroz kombinaciju riječi i grafika, biti će u mogućnosti zadržati i do 50% sadržaja. Infografika je fantastičan način komuniciranja i prenošenja znanja.

Prednosti infografike

Infografike daju njihovim kreatorima priliku da ponovno nametnu svoj brand, prošire ciljno tržište, pokažu autoritet u niši i stvore više linkova koji vode natrag na određenu web stranicu.

Gledajući natrag i naprijed cijelu infografiku korisnici se dulje zadržavaju na web stranici. Veći je promet i rang web stranice raste. Isto tako, veća je šansa da će naši čitatelji podijeliti slike nego tekstualni članak s drugima.

Alati za stvaranje infografike

Pošto je kreiranje infografike od nule zahtjevan proces, na webu postoji niz alata koji će vam pomoći u stvaranju vlastite infografike. Isprobajte neki od dolje navedenih alata i sve one bitne informacije svojim čitateljima prenesite vizualnim putem.

What About Me?

What About Me? je alat za personalizaciju i stvaranje šarenih infografika koje prikazuju vaše navike na društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter i YouTube. Ovaj alat je podržan od strane Intela. Kreirajte infografike vašeg života na internetu i postanite inspirirani ljudima koje poznajete, stvarima koje vidite i iskustvima koje imate online.

Vizualize.me

Vizualize.me daje vam mogućnost stvaranja online životopisa koji je elegantan, sadržajan i zabavan. Prikažite svoja profesionalna dostignuća pomoću jednostavne i uvjerljive osobne vizualizacije. Ovaj alat će također pomoći u optimiziranju vašeg LinkedIn profila kako biste dobili odličan i prepoznatljiv vizualni životopis.

Piktochart

S Piktochartom imate mogućnost stvaranja inovativnih infografika koristeći kombinaciju različitih tipova vizualizacije: teme, ikone, vektori, slike i izvoznik tablica. Pomoću drag and drop (povuci-potegni) metode kliknite na svoj put kroz paletu boja, oblika i fontova. Izvezite materijal kao statiku ili HTML za brzo i lako postavljanje na vašu web stranicu.

Easel.ly

Easel.ly je zabavan alat za stvaranje infografika s drag and drop mogućnosti i jednostavnim sučeljem. Stvorite i dijelite vizualne ideje online uz potporu vizualnih tema (vhemes). One će vam pomoći kod kreiranja infografika od zadanog infografik stila. Povucite i ispustite vheme na svoju sliku i pretvorite svoje ideje u infografiku.

Visual.ly

Visual.ly vam pomaže da kreirate infografike u par koraka. Ne morate biti analitičar ili dizajner kako biste napravili infografike s visual.ly. Na ovoj stranici imate mogućnost pregledavati infografike drugih korisnika kao i birati omiljene između njih.

Infogr.am

Infogr.am je jednostavan i uzbudljiv način za stvaranje statičkih i interaktivnih infografika. Potrebno je samo uvesti svoje podatke u Infogr.am. Online alati stranice pomoći će vam u pretvaranju tih podataka u elegantne grafikone i potpuno sređene infografike u nekoliko minuta.

 

Many Eyes

Many Eyes je eksperiment IBM-a s jednostavnim uvjerenjem: “Pronalaženje pravog načina za prikaz vaših podataka je umjetnosti i znanost odjednom”. Many Eyes pruža niz vizualizacija od običnih do eksperimentalnih, a za dolazak do njih potrebno je nekoliko klika mišem.

Venngage

Venngage je online alat koji vam pomaže stvoriti i objaviti prilagođene infografike, a u isto vrijeme angažirati gledatelje i pratiti rezultate. Venngage omogućuje stvaranje lijepo uređenih infografika za blogove i web stranice. Pritom možete jednostavno gledati kako broj vaše publike raste.

ICharts

iCharts vam pomaže stvoriti atraktivne grafikone s podacima koji su interaktivni i jednostavni za dijeljenje. iCharts olakšava vizualizaciju, dijeljenje i distribuciju velikih i malih podataka.

Dipity

Ako ste u potrazi za drugačijim vrstama infografike, Dipity je besplatna digitalna timeline web stranica. Cilj je organizirati web sadržaj po datumu i vremenu. Dipity je najbrži i najlakši način vraćanja povijesti u život pomoću prekrasnih multimedijskih vremenskih tokova (timelines).

Timeline JS

TimelineJS je lijepo dizajnirana vremenska skala koja je jednostavna i intuitivna za korištenje. Možete povući sadržaj iz različitih izvora s ugrađenom podrškom za Twitter, Flickr, Google Maps, YouTube, Vimeo, Dailymotion, Wikipedia, SoundCloud i dr.

 

StatSilk

StatSilk nudi online i desktop program za stvaranje analize podataka na jednostavan, učinkovit i ugodan način, kao i snabdjevanje različitim kartama za potrebe vizualizacije.

InFoto Free

InFoto Free je aplikacija za Android. Pomoću nje možete stvoriti infografike vaših navika fotografiranja koristeći analizator Foto stats. S InFoto Free možete besplatno stvoriti odlične visoko rezolucijske infografike iz svojih zbirka fotografija. Koristeći ovu aplikaciju možete vidjeti u kojem dobu dana najviše fotografirate, da li su vam draže horizontalne ili vertikalne orijentacije slika, kao i koji je vaš omiljeni grad za fotografiranje.

Photo Stats

Photo Stats je iPhone aplikacija koja analizira fotografije koje snimite na vaš iPhone. Aplikacija stvara svježe i moderne infografike koji pokazuju kako, kada i gdje fotografirate. Moći ćete lako vizualizirati svoje fotografske navike i podijeliti ih s prijateljima.

Članak je originalno objavljen u Oblaku znanja, zahvaljujemo na dozvoli za prenošenje.

Oglasi

O autoru Pogled kroz prozor

Digitalni časopis za obrazovne stručnjake, pišu ga učitelji i nastavnici.
Ovaj unos je objavljen u Alat i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.