“Školski timovi” radionica stručnog usavršavanja za

eTwinning ambasadore 8. – 10. studenoga 2012, Atena, Grčka

marlena_bogdanovic

Marlena Bogdanović

“Školski timovi” naziv je radionice kojoj bi, vjerujem, gotovo svaki učitelj želio prisustvovati, jer su upravo kvalitetni timovi garancija za brojne radionice, projekte i sve druge zanimljive aktivnosti u školi, ali i izvan nje. Ako se u isto vrijeme ostvari i mogućnost posjetiti Atenu, grad-muzej, jedan od najstarijih gradova na svijetu, kolijevku demokracije – svima je jasno da se radi o prilici koja se teško propušta.

Radionici je prisustvovalo 128 ambasadora iz gotovo cijele Europe te nekolicina predstavnika Nacionalnih službi za podršku (NSS). Aktivnostima je prisustvovalo i troje hrvatskih eTwinning ambasadora: Marlena Bogdanović, Ljiljana Badrov-Frleta i Silvije Devald (Lidija Kralj nam je baš nedostajala!). Tu je bila i Dunja Babić, predstavnica naše Agencije za mobilnost i programe Europske unije (NSS).

Trodnevni skup bio je organiziran u četiri dvorane Divani Palace Acropolis hotela, u samom podnožju legendarne atenske Akropole. Program je započeo pozdravnim govorima predstavnika grčkog Ministarstva, NSS-a i neizostavne gospođe Anne Gilleran, predstavnice European Schoolneta i Središnje službe za podršku. Svi su sudionici bili podijeljeni u četiri grupe i kružno su se izmjenjivali na četiri radionice: “The New TwinSpace”, “School Teams”, “10 things an ambassador should know” i “Communicating eTwinning to teachers”.

Radionice su se mozaično izmjenjivale i s dva, tzv. Poster sessiona, s ukupno 21 prezentacijom ambasadora iz desetak zemalja. Osobito bih istaknula prezentaciju našeg kolege Silvija Devalda, koji je predstavljao “Twinspace Workshops” – rad hrvatskih ambasadora.

Tijekom radionica imali smo se priliku prisjetili aktivnosti koje su odrađene u proteklih sedam godina postojanja eTwinninga – njegov rast i ulazak u brojne europske škole. Upoznati smo s mogućnostima novog, osvježenog portala, osobito s novim TwinSpaceom te smo imali prilike vidjeti što eTwinning čeka u bliskoj budućnosti, o njegovoj ulozi u novom programu “Erasmus for all”, koji se priprema za razdoblje 2014-2020.

Osobito je bilo korisno vidjeti što i kako rade kolege diljem Europe te naučiti ponešto novoga: upoznati se s mogućnostima određenih besplatnih programa iznimno upotrebljivih u radu ambasadora, ali i svakodnevnom radu učitelja: Answergarden (zanimljiv način grafičkog prikaza rezultata anketiranja), Pivot (izrada animacija od jednostavnih crteža), QR Code (optički transfer informacija), Wallwisher (pitanja-odgovori-feedback) te već poznate lepeze Google Dokumenata, SlideSharea i mnogih drugih.

Na kraju smo zaključili kako je upravo vještina komuniciranja jedna od najznačajnijih vještina koje bi trebale krasiti svakog ambasadora, a to je ujedno i područje na kojem se svi želimo dodatno usavršavati. Vjerujem da upravo ovakvi skupovi pomažu postizanju ovoga cilja.

Organizatori skupa – grčki NSS, pobrinuo se da sudionicima pokažu djelić prebogate OLYMPUS DIGITAL CAMERAkulturne baštine, stoga su posljednju večer organizirali posjet predivnom Acropolis Museumu. Monumentalnost ove građevine, stav i način prezentacije neprocjenjivog blaga iz antičke Grčke te vremena prije i poslije drevne Atene i Sparte; sve nam je to pokazalo koliko su Grci zapravo ponosni na svoju prošlost, na svoj udio u znanosti, umjetnosti – kulturi cjelokupnog čovječanstva. Svima nam je bilo jasnije koliko Grcima teško pada trenutna gospodarska pa i politička situacija u njihovoj prekrasnoj zemlji.

Sigurna sam da se većina sudionika vratila u svoje zemlje puna dojmova, novog elana i vjetra u leđa za još kvalitetnije djelovanje: promicanje tolerancije i suradnje među narodima, širenje eTwinning zajednice i podizanje kvalitete eTwinning projekata.

Korisne poveznice:

Što učitelji očekuju od eTwinning ambasadora – pripremio grčki NSS
Plenarno predavanje
Motivacija učitelja

Radionice:

Upoznajmo Grčku:

Jedna misao o ““Školski timovi” radionica stručnog usavršavanja za

  1. Povratni ping: Izazov kreativnosti pred nama | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.