Škola pionir cvrkutanja u Hrvatskoj

goran_podunavac

Osnovna škola Popovac: @skolapopovac
Goran Podunavac (@GoranVR)

slika1-popovac-twitter
U lipnju 2009. godine Osnovna škola Popovac odlučila je otvoriti korisnički račun na Twitteru i u samo 140 znakova podijeliti misli s ostalim korisnicima te društvene mreže. Naša škola jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja je i dan danas aktivna na toj društvenoj mreži.

Zašto smo se mi odlučili na cvrkutanje (eng. tweeting) na Twitteru?

Kao nastavnik informatike smatrao sam da bi možda bilo dobro osim putem Facebooka podijeliti novosti iz naše škole i s korisnicima na Twitteru. Problem je u tome što je mali broj naših učenika, djelatnika i roditelja na toj društvenoj mreži, pa smo našu strategiju na Twitteru bazirali na tome da ćemo na njemu objavljivati sadržaje za koje smatramo da bi mogli biti korisni ostalim učenicima, učiteljima i roditeljima koji ondje imaju otvoren korisnički račun, bez obzira na to što velika većina njih nije iz naše škole. Za jednu školu iz slika2-popovac-twittermale sredine s oko 150 učenika velika je stvar kada određene video zapise, u kojima smo primjerice prikazali kreativnost naših učenika, podijelite putem društvenih mreža i dobijete povratnu informaciju da su pogledani nekoliko stotina puta, a u tome uvelike doprinosi i ova društvena mreža. Isto tako, Twitter je poslužio našim web novinarima da stupe u kontakt i uspostave suradnju s poznatim osobama iz Hrvatske i regije. Tako smo u našoj rubrici Intervju sa zvijezdama na mrežnoj stranici Osnovne škole Popovac objavili intervju s voditeljicom Antonijom Mandić koja je izrazito aktivna na Twitteru, ali i s austrijskom plivačicom Mirnom Jukić, televizijskom i radijskom voditeljicom Antonijom Blaće, pjevačicom Ivanom Banfić itd. Također, veseli nas i komunikaciju koju smo uspostavili s drugim obrazovnim stručnjacima iz regije, ali i svijeta, od kojih možemo puno toga naučiti i dobiti neke nove ideje za naše školske aktivnosti i buduće projekte.

slika3-popovac-twitterslika4-popovac-twitter

Primijetio sam da se nekoliko obrazovnih institucija odlučilo za Twitter, ali nažalost kao i s većinom ostalih portala, njihova se komunikacija isključivo svodi na to da se uz pomoć određenih aplikacija objave s Facebooka ili mrežne stranice izravno objavljuju na Twitteru i tu prestaje svaka komunikacija s korisnicima. Možda će ovo preoštro zvučati, ali kao twiterašu kojem se komunikacija od 140 znakova uvukla pod kožu smatram da je ovdje riječ o nedovoljnoj zainteresiranosti za upoznavanjem prednosti Twittera. Takvi korisnici pokazuju nedovoljno poznavanje društvenih mreža jer znaju da raste broj korisnika na toj društvenoj zajednici te i oni žele biti u tom klubu o kojem se danas govori, a da su pritom zanemarili smisao Twittera. Svi želimo da sadržaji koji slika5-popovac-twitterobjavljujemo na školskim web stranicama pronađu put do svojih korisnika i Twitter nam u tome može pomoći, ali pritom ne smijemo zaboraviti da korisnicima koji nas prate moramo nešto zauzvrat ponuditi kako bi opravdali to povjerenje koje su nam dali prateći nas na Twitteru. Naime, put do klika na opciju unfollow je vrlo kratak i jednostavan te ne možemo ignorirati naše pratitelje neprestano ih bombardirajući s porukama koje nisu postavljene za uobičajenu komunikaciju na toj društvenoj mreži. Smatram da su u zabludi oni koji na Twitter gledaju isključivo kao na još jedan kanal za promociju. Ovakvo je mišljenje pogrešno, kao i nepoznavanje glavne svrhe društvenih mreža jer one povezuju i spajaju te nude otvoreniju komunikaciju u oba smjera.

Planiramo i dalje biti aktivni na ovoj društvenoj mreži, te svojim dosadašnjim pratiteljima na Twitteru u ime Osnovne škola Popovac zahvaljujem na odanosti, a ostale korisnike, kao i one koji će to tek postati, pozivam na praćenje i suradnju.

Jedna misao o “Škola pionir cvrkutanja u Hrvatskoj

  1. Povratni ping: Izazov kreativnosti pred nama | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.