Comenius projekt „Young Europeans Say: Break walls, be

tolerant! – posjet hrvatskih učenika Švedskoj

suzana_delic

Suzana Delić, učiteljica savjetnica

1Comenius projekt „Young Europeans Say: Break walls, be tolerant!“ već je drugi koji se provodi u Osnovnoj školi Horvati iz Zagreba.  Prvi projekt škola je ostvarila kao tihi partner od 2009. do 2011. godine, dok ovaj provodi kao ravnopravni partner, kako po obvezama tako i po pravima koje svaki partner u projektu ima. Naravno, cijeli se projekt odvija kroz Comenius program Agencije za mobilnost i programe EU.

U sklopu projekta već do sada održana su tri susreta škola partnera, u Lisabonu i Bukureštu te posljednji u prekrasnom mjestu Gävle u Švedskoj. Tijekom provođenja projekta škole se također međusobno dogovaraju o posjetima učenika i učitelja. Kako su švedski učenici posjetili Zagreb u ožujku ove godine, sada su zagrebački učenici uzvratili posjet. Delegaciju škole činili su učenici 7.b odjela: Franka Dučić, Maria Radoš, Marin Tomljenović i Mihael Babić te ravnateljica škole mr. sc. Biserka Matić-Roško i voditeljica projekta učiteljica savjetnica Suzana Delić.

23

Prvog dana listopada 2012. delegacija iz Zagreba, preko stockholmske zračne luke Arlanda 4stigla je u Švedsku. Vrlo udobnim vlakom put je hrvatsku ekipu odveo u grad Gävle, s oko 90 000 stanovnika.  Tamo su delegaciju dočekali profesori Rene i Äsa. Već na večeri okupili su se skoro svi predstavnici škola koje sudjeluju u projektu. Osim Švedske i Hrvatske to su Grčka, Italija, Rumunjska, Litva, Poljska i Portugal.

Utorak je bio predviđen za razgled grada. Prošetali su kroz Boulogner Park, stari dio grada, posjetili fakultet, fakultetsku knjižnicu, muzej,  ali i ručali u parku.

Srijeda je započela dobrodošlicom učenika i učitelja u švedskoj školi. Učenici su proveli vrijeme na radionici zajedno s učenicima iz Švedske i Litve na kojoj su razgovarali o sličnostima i različitostima njihovih tjednih školskih zaduženja.

77a

Nakon ručka sve delegacije posjetile su Gradsku vijećnicu te Kybacka Elk Park. U Elk Parku svi su imali priliku vidjeti losa kao simbol Švedske. Dan je završio večerom koju su pripremili učitelji škole domaćina, a na kojoj su svi mogli probati švedska tradicionalna jela.

89

Učenici su pripremili pjesmu koja ih veže uz djetinjstvo. Četvorka iz OŠ Horvata otpjevala je Zeko i potočić i pokupila sve simpatije prisutnih.

Četvrtak je bio predviđen za cjelodnevne sastanke učitelja o samom projektu, a učenici su dan proveli na nastavi zajedno sa svojim švedskim kolegama.Kako se švedski kurikulum, pa time i raspored, uvelike razlikuje od hrvatskog, sudjelovanje na nastavi bilo je izuzetno zanimljivo i korisno za hrvatske učenike.

1010a

11Kako je upravo baš taj dan bio i Europski dan jezika, aktivnost koja je sve izuzetno razveselila bila je učenje jezika zemalja u projektu. Odabrana je nekolicina riječi koju su domaćini preveli na jezike gostiju, a zatim su delegacije odabrane riječi na svojem jeziku učile ostale. Na samoj aktivnosti sudjelovali su svi zainteresirani učenici škole.12

Večer je završila posjetom hokejaškoj utakmici u Läkerol Areni gdje su igrali domaći
Brynäs i Färjestad. Comenius ekipe priključile su se navijanju u hokeju na kojeg su Šveđani izuzetno ponosni.

U petak su se voditelji projekta dogovarali o nastavku projekta te sastancima u Poljskoj i Italiji koji predstoje u proljeće, a učenici su predstavili svoje radove pod naslovom „Our week together“.

Prezentiran je i prvi dio rječnika koji su škole ostvarile, a odmah su svi započeli rad i na drugom dijelu rječnika koji je usko vezan uz pojmove Europske unije. O samoj Europskoj uniji i njenim institucijama učenici su se upoznali kroz višemjesečni rad u svojim školama. Učenici su pripremili radove o EU te ih predstavili na zajedničkim online novinama. Učenik 7.a Ian Štalcar-Furač priredio je i videouradak.

Posjet školi se uz ove, ali još mnogo drugih aktivnosti primakao kraju. Uslijedio je posjet svih delegacija švedskom glavnom gradu Stockholmu u koji su delegacije stigle u petak poslijepodne. Prekrasan grad na 14 otoka dočekao je učenike i učitelje suncem i tako pokazao svima svu svoju ljepotu. U subotu je uslijedio razgled grada. Vidjeti gradsku vijećnicu u kojoj se dodjeljuje Nobelova nagrada, kraljevsku palaču i stari grad bio je pravi doživljaj. Delegacije su posjetile i Vasa muzej te vidjele brod potopljen u gradskoj luci i izvađen nakon 333 godine.

1314

17Uz mnogo novih spoznaja, iskustava i prijateljstava u nedjelju je došlo vrijeme za povratak u domovinu. Naravno, uz veselje što će se svi uskoro ponovo sresti.Već u ožujku, u Poljskoj, kad će školu u Swidnicama posjetiti čak osam učenika OŠ Horvati.

Financijska potpora dobivena je u sklopu Programa za cjeloživotno učenje preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost autorice, a Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Europska komisija nisu odgovorne za načine na koje bi se te informacije mogle koristiti.

Jedna misao o “Comenius projekt „Young Europeans Say: Break walls, be

  1. Povratni ping: Izazov kreativnosti pred nama | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.