Moje EU iskustvo

  maristela_rubic

Maristela Rubić, prof.

Provesti tjedan dana u Portugalu na stručnom usavršavanju učeći i družeći se s kolegama iz raznih europskih zemalja uz odličnu organizaciju nastave, radionica, posjeta i obilazaka Lisabona i okolice je zaista zanimljivo i nezaboravno iskustvo.

U listopadu 2011. godine doznala sam da postoji program za dobivanje stipendije za odlazak na stručno usavršavanje u neku od zemalja EU i bez puno razmišljanja odlučila sam se prijaviti. Mogućnost susreta s kolegama iz Europe, razmjena iskustava, upoznavanje različitih obrazovnih sustava i stjecanje novih znanja koja će me obogatiti privatno i profesionalno je neprocjenjiva.

Program Comenius dio je Programa za cjeloživotno učenje EU namijenjen nastavnom i nenastavnom osoblju u predškolskom odgoju, osnovnom i srednjem općem školskom obrazovanju kako bi usavršili svoje praktične i profesionalne vještine te proširili znanja o odgojno-obrazovnim sustavima u Europi.

Kako biste se prijavili, potrebno je odabrati određeno stručno usavršavanje, proučiti potrebnu dokumentaciju te ispuniti i poslati online prijavu, a sve potrebne informacije možete pronaći na stranici Agencije za mobilnost i programe EU.

Odabrala sam stručno usavršavanje „ICT as a tool for intercultural and media education“ koje je održano u Portugalu, od 23. rujna do 30. rujna 2012. Ovo usavršavanje izabrala sam jer u sebi uključuje dva aktualna, a mogla bih reći i najvažnija elementa današnjeg obrazovanja: primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije i multikulturalnost.

clip_image001Ulaskom Hrvatske u EU od ključne je važnosti osposobljavanje učenika za razumijevanje i prihvaćanje raznolikosti Europe, ali i očuvanje nacionalnog kulturnog identiteta. Život u multikulturalnoj zajednici zahtijeva osjetljivost na individualne razlike, pozitivan i tolerantan stav prema drugima, suradnju i uzajamno pomaganje. S obzirom na to da sam profesorica informatike, zanimalo me kako primijeniti IKT za ostvarenje ovog cilja.

Na seminaru je sudjelovalo 17 nastavnika iz 8 zemalja: Bugarske, Finske, Grčke, Hrvatske, Latvije, Letonije, Poljske i Rumunjske.

clip_image002

Seminar je obuhvaćao predavanja o multikulturalnom obrazovanju, radionice, rad u grupama, rad u „Moodle“ platformi, korištenje interaktivne ploče, izradu nastavnih materijala korištenjem raznih softverskih alata, posjet lokalnoj školi, biblioteci i socijalnom centru za prihvat imigranata.

clip_image003clip_image004clip_image005

Posebno dirljiv bio je posjet biblioteci gdje smo iznenadili i ganuli ravnateljicu tako što je svaki sudionik poklonio biblioteci knjigu na nacionalnom jeziku.

clip_image006

clip_image007

Osim službenog dijela seminara iznimno je vrijedno i zanimljivo iskustvo razgovora s kolegama o tome kako žive i rade u različitim zemljama u opuštenoj atmosferi uz nacionalnu portugalsku kuhinju i fado.

 

Na kraju željela bih svim kolegama preporučiti sudjelovanje na ovakvim aktivnostima jer vas uči i motivira da postanete bolji profesori i da s novim žarom obavljate svoj posao. Osim toga, kući ćete se vratiti bogatiji za mnoga prijateljstva.

clip_image009

Financijska potpora dobivena je u sklopu Programa za cjeloživotno učenje preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije

Jedna misao o “Moje EU iskustvo

  1. Povratni ping: Jesenski plodovi | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.