Rad Društva informatičara Pula

svjetlana_prkic

Svjetlana Prkić

imageLjeto se polako približava kraju. Nova školska godina samo što nije počela i dok se većina učenika odmarala i uživala u ljetnim radostima, neki malobrojniji vrijedno su radili i pripremali se za natjecanja. Uspjeh naših mladih informatičara na Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi u kolovozu ove godine, tri srebra i bronca, ponukao me na pisanje ovog članka. Iako članak nema direktne veze s ovogodišnjim uspjesima naših olimpijaca jer je posvećen Društvu informatičara Pula, govori o našim programima i velikoj volji i zalaganju učitelja okupljenih u Društvu na promoviranju informatičke pismenosti. Naime, naš učenik, Ivan Lazarić prošle je godine osvojio broncu na istoimenom natjecanju koje se organiziralo u Bugarskoj.

Naši olimpijci, ovogodišnji i prošlogodišnji i svi drugi koji osvajaju nagrade i medalje na brojnim natjecanjima, dokaz su da trud uložen u rad s djecom poluči i dobre rezultate.

Društvo informatičara Pula osnovano je 2006. s ciljem da se naši osnovnoškolci dodatno motiviraju u istraživanju virtualnih sadržaja i programiranju. Članovi Društva učitelji su informatike u osnovnim i srednjim školama te sveučilišni profesori.

Programi

Do danas je našim projektima bilo obuhvaćeno oko 1600 učenika.

imageProjekt koji je okupio najviše učenika svakako je natjecanje Pula, moj grad, koje se provodi u proljeće svake godine, a kojim se na informatički način obilježava Dan grada Pule. Natjecanje se provodi u četiri kategorije: digitalni crtež, prezentacije, animacije i kratki film. Iako je ovo najstariji program Društva jer se provodi već 6 godina za redom, broj sudionika na natjecanju je svake godine sve veći. Učenički radovi sve su maštovitiji, osvješteniji i tehnički složeniji pa je povjerenstvu koje ocjenjuje radove sve teže odabrati najbolje radove.

Okvirne teme natjecanja bile su:

 • Zelena Pula
 • Stari zanati u Puli
 • Pula – grad znanja
 • Pula – pogled u budućnost

imageimage

Kriteriji za ocjenjivanje, po kojima su birani najbolji radovi, bili su: originalnost, cjelovitost i tehnička složenost.

Naš grad prepoznao je ovaj projekt kao jako zanimljiv i motivirajući pa, osim što imamo podršku u provođenju ovog projekta, prigodom proslave dana grada Pule organizira se i prijem kod gradonačelnika te se dodijele lijepe i vrijedne nagrade najboljima u svakoj kategoriji.

Galerija

imageimageimageimageimageimageimage

Ljetne multimedijske radionice program su Društva koji se provodi od 2009. godine, obično krajem školske godine. Ovim programom do sada je bilo obuhvaćeno 75 učenika. Školica informatike namijenjena je djeci od 1. do 4. razreda osnovne škole, a radionice Game makera i Web dizajna učenicima od 4. do 8. razreda. Ove smo godine osmislili i jednodnevne radionice Glogstera i Animota. Rekli bi, za svakoga po nešto.

imageimage

Učenici po završetku radionica dobiju diplome, cd sa svojim radovima, cd s Game Makerom, i tutorijalima na hrvatskom jeziku te dodatnim izvorima (sprajtovima, pozadinskim slikama, zvukovima…). No, ono najznačajnije što ponesu sa sobom jest spoznaja o svojem znanju i sjećanje na lijepo druženje.

Nakon ljetnog odmora i prvih dana nastave u Društvu se nastavlja s aktivnostima. image
Organiziraju se radionice programiranja u programskom jeziku Logo za osnovnoškolce i C++ za srednjoškolce. Radionice su ujedno i pripreme za natjecanja iz oblasti Algoritmi.
Odlični rezultati koje su naši učenici postizali zadnjih godina na natjecanjima nisu jedini pokazatelj velikog entuzijazma učenika i mentora, već i osvojene nagrade u kategoriji Softverski radovi.

Neki od rezultata:

Ivan Lazarić, učenik 1. razreda gimnazije, Pula:

 • mimagejesto na državnom natjecanju 2012. (Infokup) u kategoriji Algoritmi među 1. razredima,
 • brončana medalja na međunarodnom informatičkom natjecanju – ITI 2011, u Shumenu, Bugarska
 • 1. mjesto na smotri softverskih radova Hrvatskog saveza informatičara za softverski rad „Dinamičko programiranje za početnike“ (pisano u programskom jeziku C++)
 • 3.mjesto na Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike među 1.razredima

Ivan Žufić, učenik 1. razreda Gimnazije, Pula:

 • image6.mjesto na državnom natjecanju 2012. (Infokup) u kategoriji Algoritmi među 1. razredima

Luka Čupić 8.r, OŠ Veli Vrh:

 • 3. mjesto na državnom natjecanju 2011. (Infokup) u kategoriji Razvoj softvera s programom Glagoljica.

Cilj Društva informatičara Pula je da nastavimo kontinuitet uspjeha tih učenika i da se učenicima koji su pohađali radionice programiranja priključe i ostali zainteresirani učenici. Pred nama je jureće informatičko tehnološko doba i samo najbolji uspijevaju u toj utrci.

Iako smo zahvaljujući radionicama programiranja postali poznati izvan granica naše županije, jedan od najpopularnijih programa Društva informatičara Pula, koji okuplja ne samo učenike pulskih osnovnih škola, već i učenike iz cijele istarske županije, jest Informatička štafeta.

imageŠtafeta je ekipno natjecanje i zanimljiva je po tome što se konačan plasman ostvaruje zbrajanjem bodova postignutih na testu znanja i bodova ostvarenih prema brzini rješavanja. Dakle, pobjednik je tim koji ostvari najveći ukupni broj bodova – znanjem i brzinom. Svaka škola može prijaviti jednu ekipu koju čine po jedan učenik iz 5., 6., 7., i 8. razreda.

Teme natjecanja su:
5. razredi – Bojanje (Paint)
6. razredi – Obrada teksta (Microsoft Word)
7. razredi – Izrada prezentacija (Microsoft PowerPoint)
8. razredi – Proračunske tablice (Microsoft Excel)

Zadatci su usklađeni s nastavnim planom i programom iz informatike za svaki pojedini razred.

imageŠtafeta je 2008. i 2009. godine imala lokalni karakter, ali se od 2010. organizira za sve učenike istarske županije zahvaljujući Gradu Puli i drugim brojnim sponzorima. Ovim programom do sada je obuhvaćeno preko 280 učenika iz 24 škole istarske županije.

Osim natjecateljskog programa tijekom Štafete se za učenike pripremi i zabavni program koji uključuje posjet nekoj od zanimljivih destinacija u gradu Puli ili pak edukativno predavanje.

imageimageimage

Svaki od naših programa učenicima je zanimljiv na svoj način, no zajedničko svim programima je da imaju isti cilj. Njima želimo okupiti što veći broj mladih kojima je informatika više od igranja igrica i dopisivanja s prijateljima. Želimo da informatika bude sredstvo pomoću kojeg sebe mogu još bolje izraziti i promovirati u uspješne mlade ljude.

imageI sve to ne bi bilo moguće da nema vrijednih kolega entuzijasta, koji iz godine u godinu osmišljavaju nove načine kako motivirati mlade.

To su Tajana Valikanja, Damir Blašković, Aleksandra Žufić, Vesna Lorencin, Hatka Adrović, Ivana Tomišić, Janko Žufić, Ana Bačić, Antonija Volf i moja malenkost, Svjetlana Prkić.

Svim kolegama, informatičarima i neinformatičarima želim miran početak školske 2012./2013. godine, puno uspjeha u stvaranju novih programa i osvajanju novih informatičkih medalja.

Jedna misao o “Rad Društva informatičara Pula

 1. Povratni ping: Mobilni pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.