Comenius stručno usavršavanje

za nastavnike žedne znanja

tea_horvatic

Tea Horvatić

slika

slika1Comenius program dio je Programa za cjeloživotno učenje Europske komisije, a namijenjen je predškolskom i školskom obrazovanju. Između različitih mogućnosti koje pruža nastavnom osoblju i učenicima, izdvojila bih stručna usavršavanja koja nastavnicima nude priliku odlaska na neki tečaj u Europi, sve pod pokroviteljstvom Europske unije, odnosno Agencije za mobilnost i programe Europske unije koja se bavi mobilnošću te promocijom i provedbom programa EU.

Želeći usavršiti svoje informatičko znanje, odabrala sam tečaj o informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji (IKT) za suradničko i projektno učenje i poučavanje u organizaciji Smart Solutions ltd. Tečaj se održavao na Malti od 1. do 8. rujna 2012. Ispunila sam prijavu putem Comenius obrasca za stručna usavršavanja, predala je Agenciji, a nakon vrjednovanja prijave, odabrana slika2sam kao kandidat za odlazak na Maltu te sam dobila stipendiju za navedeno stručno usavršavanje.

Sam IKT tečaj jako je dobro koncipiran jer nastavnicima nudi priliku naučiti raditi s različitim IKT alatima koji su izuzetno korisni u nastavi, a izvan tečaja odlazi se na stručne ekskurzije kako bi se upoznalo Maltu i kulturu te zemlje. Dakle, svakim radnim danom započinjali bismo s nastavom, ponajviše s radionicama na kojima smo jako dobro mogli izvježbati ono što je bilo predstavljeno u predavanjima, a na kraju tečaja naučeno smo pokazali zajedničkim projektima ili prezentacijama nastavnih planova i priprava u kojima se ti IKT alati mogu iskoristiti u radu s učenicima. Slijedi kratak prikaz obrađenih IKT alata, a detaljnije o samoj prijavi i dodatne informacije možete pronaći na mom blogu.

IKT alati:

 1. WordPress.com, Blogger.com – za izradu blogova
 2. Wikispaces.com – za izradu wiki stranica
 3. PhotoStory – za izradu fotoprikaza s pripovijedanjem, efektima i glazbom
 4. ComicLife – za izradu digitalnih stripova
 5. PowerPoint – za izradu interaktivnih prezentacija i kvizova
 6. PhotoSynth – za izradu panoramskih fotografija i 3D prikaza
 7. Prezi – za izradu zanimljivih uvećanih (zoom) prezentacija
 8. MonkeyJam – za izradu animacija i animiranih filmova
 9. Audacity – za uređivanje zvuka
 10. Windows Movie Maker – za uređivanje videozapisa
 11. eTwinning – portal za suradnju škola i online projekte

Svoje znanje želim podijeliti s ostalim nastavnicima organizirajući radionice za njih. Prva radionica o eTwinningu već je održana u Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Čakovcu za zainteresirane nastavnike, a ukoliko vas zanima bilo koji alat, možete mi se javiti na e-mail: teahorvatic@yahoo.co.uk kako biste se predbilježili za radionice za nastavnike. logo-LLP-HRFinancijska potpora dobivena je u sklopu Programa za cjeloživotno učenje preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

*Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost autorice, a Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Europska komisija nisu odgovorne za načine na koje bi se te informacije mogle koristiti.

Jedna misao o “Comenius stručno usavršavanje

 1. Povratni ping: Mobilni pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.