Povratak u školu

lidija_kralj

Lidija Kralj

Nakon uobičajene ljetne stanke, svi se polako pripremamo za izazove nove školske godine. Planovi, pripreme, ideje za nove aktivnosti, međunarodni projekti, školski kurikulum … sve su to dijelovi učiteljske svakodnevice, a mi bismo vas podsjetili na važnost teme sigurnosti na internetu kako biste se vi i vaši učenici što bolje snalazili u virtualnom svijetu, ove školske godine.

Udruga „Suradnici u učenju“ pripremila je raznovrsne sadržaje za učenje i poučavanje o primjerenom, odgovornom i sigurnom korištenju interneta, namijenjene djeci i mladima od 4 do 18 godina pa vas pozivamo da ih pogledate i isprobate s vašim učenicima.

Radna bilježnica za djecu s priručnikom za roditelje i učitelje

Živimo u društvu u kojemu su uvelike prisutni alati moderne tehnologije koji umanjuju udaljenosti među ljudima pa online svijet polako postaje stvarnost. To je pogotovo prisutno među mlađim generacijama jer su djeca koja rastu u digitaliziranom svijetu od malena naviknuta na njihovu prisutnost. Radna bilježnica “Igraj se i uči: online” može poslužiti kao pomoć pri uvođenju modernih alata i online svijeta u život djece u dobi od 4 do 8 godina. Radna bilježnica djeci donosi 30 stranica zabave i igara, ali ih i potiče da poboljšaju osnovno znanje jezika, matematičkih, društvenih i kulturnih vještina te razumijevanje utjecaja modernih tehnologija na svakodnevni život. Aktivnosti su osmišljene tako da istodobno potiču roditelje i učitelje da s djecom porazgovaraju o mogućim problemima. Uz radnu bilježnicu pripremili smo i list sa sličicama za naljepnice.

Uz radnu bilježnicu za roditelje i učitelje pripremljen je priručnik u kojem će pronaći mnoštvo uputa kako razgovarati s djecom o temama poput zaštite privatnosti ili vršnjačkog nasilja uz istovremeno ispunjavanje zadataka iz bilježnice.
Prva od tema koje obrađuje radna bilježnica je Povratak u školu. Zadaci ove cjeline ciljaju na to da se kod djece osvijeste društvene i moralne vrijednosti koje se mogu povezati s imovinom. Važno je da djeca shvate da se ljudi ne smiju ocjenjivati na temelju imovine.
Cilj zadatka, koji se nalaze u drugom dijelu pod nazivom “Moja obitelj, moji prijatelji i ja!”, je da djeca osvijeste važnost zaštite privatnosti i osobne zaštite.
Aktivnost Moj dan i pripadne naljepnice pomoći će roditeljima da na kreativan i djeci zanimljiv način pomognu djeci da pronađu ravnotežu pri podjeli vremena. Da pravilno podijele vrijeme na aktivnosti koje se tiču osobne higijene i škole, aktivnosti koje provode u zatvorenom i otvorenom prostoru, na vrijeme provedeno na računalu itd. Ovo su samo neke od uputa koje možete pronaći u priručniku za roditelje.

Obrazovne igre o važnim temama

imageDostupne su tri obrazovne igre u seriji Radoznalci u akciji “Sigurniji internet za djecu i mlade”. Igre obrađuju tri teme iz područja sigurnosti djece: Zaštita osobnih podataka, Sigurnost na društvenim mrežama i Zamke elektroničke pošte.
Teme su obrađene kroz niz kratkih priča koje djecu stavljaju u problemske situacije kakve susreću na internetu. Djeca igru mogu rješavati samostalno jer je uz svako pitanje pripremljen i savjet koji im objašnjava moguće probleme i posljedice raznih postupaka i oblika ponašanja na internetu. image
Igre mogu biti upotrijebljene kao motivacijski dio nastavnog sata o sigurnijem, primjerenijem i odgovornijem korištenju interneta, ali i kao podloga za razgovor roditelja s djecom o važnosti čuvanja i zaštite osobnih podataka, komuniciranja putem elektroničke pošte te druženja s prijateljima, kako u stvarnom, tako i u virtualnom okruženju.

Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama

U sklopu projekta udruge „Medijska tvornica“ snimljena su dva spota kojima žele promijeniti stav djece i mladih na društvenim internetskim mrežama. Spotovi obrađuju temu nasilja na Facebooku i YouTubeu, a možete ih koristiti kao uvod u razgovor s učenicima.

Priručnik za profesionalce

clip_image006Biti učitelj nikad nije lako, a kad morate biti učitelj i u stvarnom i u virtualnom svijetu problemi postaju još veći. Da biste se lakše snašli u virtualnom okruženju i odgovorno ga koristili s učenicima pročitajte savjete u našem priručniku „Društveno umrežavanje – upute za profesionalce“. Ti savjeti pomoći će vam da se u online svijetu osjećate sigurnije, a prenoseći ih prijateljima pridonijet ćete i sigurnijoj online zajednici.
Kao što poručujemo i djeci, savjetujemo i vama – budite oprezni pri objavljivanju na internetu, na društvenim mrežama, chatu ili blogu jer sve što objavite, može biti izvađeno iz konteksta i zloupotrijebljeno.

Priručnik za profesionalce možete pogledati online u flip formatu ili preuzeti u pdf obliku pripremljenom za ispis u booklet obliku.

Sve sadržaje (priručnike za djecu, roditelje i učitelje, pripreme za nastavu, metodički priručnik itd.) objavljene tijekom ovogodišnje akcije „Sigurniji internet za djecu i mlade“ pogledajte na portalu ucitelji.hr

Jedna misao o “Povratak u školu

  1. Povratni ping: Povratak u školu | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.