UHURN Zvono

visnjicaS_sandraV

Višnjica Šestak i Sandra Vuk

Uvod

imageČlanovi Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono, potaknuti sve većim brojem razrednih stranica koje nalazimo na internetu, odlučili su organizirati reviju, predstavljanje stranica i na kraju nagraditi one najbolje.

Ideja je nastala stalnom suradnjom i povezanošću autora razrednih stranica. Većina autora prošla je i završila tečaj izrade mrežnih stranica koji su osmislile i koji provode učiteljice razredne nastave, naše članice, Dubravka Petković i Sandra Vuk.

imageProjekt poučavanja učitelja putem online tečaja u LMS Moodle Izrada mrežnih stranica pokrenut je 2011. i do danas taj je tečaj pohađalo više od 90 učitelja, nastavnika i stručnih suradnika. Rezultat vrijednog rada polaznika i voditeljica tečaja je 56 aktivnih razrednih stranica, čime se posebno ponosimo.

Najveći broj stranica dostupan je putem poveznice koju autorice podijele sa svojim učenicima i njihovim roditeljima, ali i kolegicama koje također imaju razrednu stranicu. Na taj način krug zajednice se širi i omogućuje se još kvalitetnija suradnja učitelja, učenika, škola koje su geografski udaljene jedna od druge.

Učitelji, samostalno ili u suradnji s učenicima i roditeljima, izrađuju razrednu mrežnu stranicu i na taj način omogućuju prikaz svoje prakse kroz projektne oblike rada, razvijaju kod učenika samostalan, istraživački rad, suradničko i problemsko učenje, ali i ostvaruju kvalitetniju suradnju s roditeljima uključujući ih tako u nastavni proces kao suradnike.

Stoga smo učiteljima uputili poziv sljedećeg sadržaja:

Tko?

Svi oni učitelji koji nisu odoljeli izazovu korištenja novih IKT saznanja i napravili su svoju razrednu stranicu.

Što?

Razredne stranice pojedinog razreda, područne škole, produženog boravka, sve ono što su učitelji osmislili i približili time svoj rad cijeloj zajednici.

Zašto?

Jer živimo u 21.stoljeću, jer je tehnologija toliko napredovala da želimo pokazati da je hrvatski učitelj onaj koji svakodnevno uči, samoobrazuje se i napreduje, jer želimo da i drugi vide što mi to radimo, jer smo ponosni na naš razred, školu, zajednicu…

Kako?

Jednostavno je, prijavite se ovdje i napišite nekoliko rečenica o vašoj stranici. Mi ćemo je posjetiti, slikati vašu naslovnicu i postaviti je na mrežnu stranicu koji smo otvorili samo za ovu prigodu. Omogućit ćemo drugima da čuju za vas, da vas posjete, da komentiraju i na kraju da glasaju za vas.

Kada?

Natječaj i revija započinju s 10. 5. 2012. i traju do 15. 8. 2012.

Proglašenje najboljih bit će 4.9.2012.

Očekuju vas simbolične nagrade, ali o vama će se daleko čuti, pokazat ćemo da su u Hrvatskoj učitelji u korak s europskim učiteljima.image

I na kraju…

Prijavite se, Udruga Zvono želi promicati učitelje koji se samoobrazuju, učitelje koji teže novome (a to su web 2.0 alati u ovom slučaju), učitelje koji s ponosom pokazuju svoj rad i sve ono što su naučili…

Čekamo na vas!

Cilj je revije omogućiti učiteljima predstavljanje mrežnih razrednih stranica, blogova i slično, njihovog razrednog odjela, područne škole ili skupine. Prijave traju do 15. kolovoza, nakon čega će se glasovati za najbolju stranicu.

Predviđene su dvije prve nagrade: nagrada stručnog povjerenstva i nagrada posjetitelja stranice.

Ostale stranice također će biti nagrađene simboličnom nagradom.

Radove će ocjenjivati povjerenstvo po kriterijima koji će biti objavljeni početkom mjeseca srpnja.

Što sve možemo vidjeti, naučiti i primijeniti „listajući“ razredne stranice prijavljene na Reviju mrežnih stranica?

Individualnost i maštovitost u primjeni web dizajna.

Stranice obiluju maštovitim logotipima od kojih je velika većina autorski rad.

Sam dizajn stranica odaje nam sklonosti autora ka umjetničkom izričaju te unaprijed možemo krenuti u potragu za galerijom likovnih radova učenika čije pregledanje predstavlja pravo zadovoljstvo za posjetitelja.

Mnoštvo literarnih radova učenika privući će pozornost na stvaralačke mogućnosti učenika, ali i na kvalitetu rada učitelja na motivaciji i na stvaralaštvo.

Različiti oblici prezentacijskih alata omogućit će nam vizualizaciju projekata, izleta, izvanučionične nastave i još mnogo čega.

Spoznat ćete koliko su pojedine mrežne lokacije pogodne za izradu razredne mrežne stranice,

počevši od samog izgleda preko mogućnosti upravljanja mrežnom lokacijom: odabirom vrste stranica, upravljanje bočnom trakom, glavnim i sporednim sadržajima (rad na tekstu, umetanje fotografija, videozapisa, prezentacija i sl.).

Također, saznat ćete kako i u koje svrhe autori koriste Web 2.0 alate i postavljaju ih na stranicu, koriste li se alatima zaštite autorskih prava i kako su riješili pitanje otvorenosti stranice i sigurnosti na internetu.

Pokrovitelj projekta Revija razrednih mrežnih stranica je MZOS, a stručni pokrovitelj je AZOO.

MZOS: “Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta podupire sve inicijative koje promiču rad učitelja, nastavnika, omogućuju im stjecanje znanja i vještina te promiču razmjenu ideja i iskustava u učiteljskoj zajednici. Ministarstvo pogotovo podupire one inicijative koje se oslanjaju na primjenu novih tehnologija u nastavi i koje aktivnosti škole, razreda i djece približavaju drugim učenicima i roditeljima.“

AZOO: “Inicijativa članova Udruge (organiziranje Revije, predstavljanje stranica i nagrađivanje najboljih) pohvalna je i motivirajuća za učitelje koji na taj način razvijaju svoje profesionalne kompetencije, stoga Agencija za odgoj i obrazovanje prihvaća stručno pokroviteljstvo Revije.“

Očekujemo vaše prijave i radujemo se zajedničkom uspjehu!

Jedna misao o “UHURN Zvono

  1. Povratni ping: Pogled na oazu mira | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.