Centar za sigurniji internet

lidija_kralj

Lidija Kralj

clip_image002

Ministarstvo uprave, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARnet, Tehničko veleučilište u Zagrebu, Udruga Suradnici u učenju, Agencija za zaštitu osobnih podataka i Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba 5. lipnja potpisali su Sporazum o strateškom partnerstvu na uspostavi Centra za sigurniji internet.
Pokretanje Centra prvi je zajednički korak i nama je zaista drago da smo nakon tri godine uspjeli potaknuti institucije na povezivanje i zajednički rad jer svi imamo puno posla oko stvaranja sigurnijeg online okruženja za djecu i mlade. Sam Centar ima simpatičnu kraticu CSI i nadam se da ćemo biti barem djelomično uspješni kao i detektivi iz istoimenih serija Smiješak

clip_image003

Primjena novih tehnologija u svakodnevnom životu, učenju, podučavanju i radu, uvelike olakšava rad i učenje, ali zahtjeva neprestano educiranje korisnika tehnologije, posebno u dijelu koji se odnosi na moguće rizike i opasnosti kojima povezivanjem na mrežu svih mreža možemo biti izloženi mi odrasli, ali i djeca. Uspostavom Centra za sigurniji Internet objedinjavaju se aktivnosti različitih organizacija koje se trenutno u Hrvatskoj bave ovom problematikom iz različitih clip_image004aspekata – psiholoških, pedagoških, računalnih, informacijskih, zakonodavnih i socioloških. Time bismo omogućili korisnicima (djeci, roditeljima, učiteljima, nastavnicima i ostalim korisnicima interneta) da na jednom mjestu mogu pronaći informacije i obrazovne materijale koji pokrivaju sve navedene aspekte sigurnosti djece i mladih na internetu, kao i da na jednom mjestu mogu prijaviti eventualnu povredu online sigurnosti djece.

Informativni i obrazovni materijali koje će Centar izrađivati u suradnji sa svojim partnerima obuhvaćat će sljedeće teme:

 • zaštitu osobnih podataka i privatnosti
 • online suradnju i komunikaciju
 • online učenje i istraživanje
 • sigurno pretraživanje interneta,
 • stvaranja poznanstava, druženja s prijateljima i online zabava.

Ciljevi Centra za sigurniji Internet su:

 • zajedničko promicanje računalne i informacijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj,
 • izrada, prilagodba i objedinjavanje postojećih materijala o sigurnosti na internetu s različitih aspekata (psiholoških, pedagoških, računalnih, informacijskih, zakonskih i drugih) za djecu, mlade, roditelje, učitelje i nastavnike te njihova objava na web stranicama www.sigurnijiinternet.hr i www.saferinternet.hr,
 • zalaganje za institucionalizirano uvođenje računalne i informacijske sigurnosti u obrazovni sustav,
 • omogućavanje jednostavne online prijave nezakonitih, štetnih i opasnih sadržaja i aktivnosti,
 • suradnja s međunarodnim institucijama i udrugama,
 • omogućavanje ostalim zainteresiranim subjektima da postanu partneri Centra za sigurniji internet, kako bi svojim djelovanjem sudjelovali u realizaciji ciljeva definiranih ovim Sporazumom i akcijama koje Centar pokrene, te kako bi svojim djelovanjem promovirali aktivnosti Centra.

Cilj Centra je također i zalagati se za institucionalizirano uvođenje računalne i informacijske sigurnosti u obrazovni sustav, primjerice kao dio nastavnog programa informatike za osnovne i srednje škole. U tom smislu će Centar usko surađivati s MZOS-om, AZOO i drugim relevantnim tijelima koja mogu utjecati na dopune nastavnog plana i programa nastave informatike.

Centar je otvoren za partnersku suradnju sa svim zainteresiranim stranama koje se bave dječjim sigurnijim online okruženjem. Također, Centar je već ostvario suradnju s nekim međunarodnim organizacijama koje se bave ovom problematikom i ima namjeru produbljivati i proširivati ovu suradnju.

Misija i vizija

Misija Centra za sigurniji Internet je postojanje referentnog centra znanja i vještina koji postavlja standarde u sigurnosti korištenja Interneta te promicanje vrijednosti internetskih tehnologija na dobrobit šire društvene zajednice.

Podići razinu osviještenosti djece, mladih, učitelja, nastavnika i roditelja o mogućnostima

clip_image005

korištenja Interneta za istraživanje i učenje, negativnim i pozitivnim stranama korištenja Interneta te osposobiti djecu za korištenje Interneta na primjeren, odgovoran i siguran način.

Vizija CSI je stvoriti sigurno online okruženje kao preduvjet zdravom razvoju i odrastanju djece i mladih.

Djelatnost CSI

Centar za sigurniji Internet rukovodit će se smjernicama koje propisuje Europska unija za Safer Internet projekt. Nacionalni portal za sigurniji internet imat će informativnu i obrazovnu ulogu. Tim stručnih osoba približit će probleme sigurnosti djece i mladih na internetu iz različitih aspekata – računalnog, informacijskog, pedagoškog, psihološkog, zakonodavnog i sl. Za promociju centra i portala koristit će se funkcionalna sredstva za distribuciju informacija, a to su sredstva javnog priopćavanja, mediji (TV, radio, novine, časopisi, online oglašavanje) koji će promovirati sigurnu, odgovornu, primjerenu i učinkovitu upotrebu interneta od strane djece i mladih

Organiziranjem raznih događanja, okruglih stolova, javnih tribina, radionica, prezentacija i clip_image007predavanja osigurat će se ispunjenje važnog cilja Centra, a to je podizanje svijesti javnosti o važnosti sigurnosti na Internetu.

Stranice Centra bit će u punoj funkciji s početkom sljedeće školske godine, a tijekom ljeta ćemo ih postupno popunjavati sadržajima namijenjenim djeci, roditeljima i učiteljima.

clip_image008
Osnivači Centra za sigurniji internet, foto MUP

Napomena: sve fotografije preuzete su sa stranica MUP-a

Jedna misao o “Centar za sigurniji internet

 1. Povratni ping: Pogled na oazu mira | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.