10 prednosti Microsoft Office 365 za obrazovne ustanove

zarko_zecevic

Žarko Zečević

imageMicrosoft Office 365 omogućava produktivnost ostvarenu kroz usluge u oblaku za obrazovne ustanove svih veličina. Osnovne su prednosti ušteda novca i vremena te kvalitetnije iskorištavanje raspoloživih izvora. Office 365 kombinacija je dobro nam poznatog Office paketa alata koji upotpunjuju Microsoftove online usluge za komunikaciju i suradnju kao što su Exchange Online, SharePoint Online i Lync Online te Office Professional Pro Plus i Office Web Apps. Osim usluga i alata, Office 365 omogućava jednostavniju administraciju koju zaokružuje visoka razina sigurnosti i pouzdanosti.

Virtualno učenje s bilo kojeg mjesta

Office 365 omogućava učenje online i offline s bilo kojeg mjesta koristeći desktop programe. Kada korisnik nije unutar svojeg radnog okruženja, odnosno obrazovne ustanove, sandučiću svoje pošte može pristupiti pomoću Outlook Web App-a. Pregledavanje i uređivanje zadataka i dokumenata može se obavljati kroz Office Web Apps. Osim toga, Lync Web App omogućava spajanje u virtualne učionice i sudjelovanje u nastavi bez fizičkog prisustvovanja. Na ovaj način učitelji i nastavnici ostaju u stalnom kontaktu s učenicima te svojim dokumentima i radnim zadatcima. Korištenje usluga moguće je ostvariti i kroz veliki broj mobilnih i prijenosnih uređaja, što dodatno olakšava rad i povećava mobilnost i fleksibilnost radog vremena.

Povećana sigurnost podataka

Vaši podatci pohranjeni su i sigurni u svakom trenutku – kroz Office 365 svi podatci pohranjeni su na nekoliko različitih podatkovnih centara diljem svijeta, čime se omogućava pristup podatcima bez prestanka kroz cijelu godinu. Osim sigurnosti od gubitaka podataka, Office 365 ima visoku razinu zaštite od neželjene pošte i virusa. Office 365 podatkovni centri su SAS 70 and ISO 27001 certificirani.

99.9% dostupnosti

Elektronička pošta i usluge uvijek su vam na raspolaganju. Online usluge dostupne su preko globalne mreže podatkovnih centara diljem svijeta s visokom razinom sigurnosti i zaštitom privatnosti. Visoka razina dostupnosti i raspoloživosti osigurana je obiljem servera i sigurnosnim kopijama.

Smanjeni troškovi i veća fleksibilnost

Uz Microsoft Office 365 za obrazovne ustanove dolazi mogućnost predviđanja troškova komunikacije, suradnje i korištenja produktivnih alata. Ovakav pristup omogućava obrazovnim ustanovama smanjenje troškova implementacije i održavanja gore navedenih sustava. Ponuđeni alati u potpunosti su prilagodljivi potrebama ustanove.

Pojednostavljen IT Management

Administratori koji su do sada administrirali starije inačice SharePoint 2010 ili Exchange 2010 servera neće imati problema oko rada s online inačicama jer su konzola i upravljanje jednaki. Dodatna prednost i jednostavnost ističe se kod korištenja dobro nam poznatog ribbon sučelja. Osim toga, rutinski zadatci kao što je instalacija ažuriranja, ažuriranje antivirusnih baza ili održavanje servera sada su u potpunosti odrađeni od strane Microsofta.

Olakšan posao za IT odjel

Osim što uz ovaj paket ne postoji potreba za ulaganjem u infrastrukturu i IT osoblje, radnje koje taj odjel mora obaviti su maksimalno pojednostavljene i omogućena je svrhovita podjela ovlasti za razne procese i zadatke. Usluge kao što je RSS feeds omogućavaju stalno praćenje promjena i pravovremeno informiranje. IT odjelu se na ovaj način pruža mogućnost da, npr. odredi koja grupa korisnika ima omogućeni mobilni pristup svojoj elektroničkoj pošti, a koji samo preko Outlook Web App-a, osim toga postoje mogućnosti i za zahtjevnije konfiguriranje prema potrebi.

Jednostavno i brzo obavljanje zadataka

Nastavno osoblje i učenici vrlo brzo mogu izvršavati radne zadatke kroz dobro poznati set Office alata. Mogućnosti ugrađene u Office 365 nije potrebno dodatno konfigurirati i postavljati, usluge su raspoložive za rad odmah nakon jednostavne instalacije.

Najbolja rješenja za elektroničku poštu, suradnju i online sastanke

Mogućnosti kao što su grupno slanje elektroničke pošte i stvaranje online sastanaka uz usporedno uređivanje dokumenata s odabranom grupom kolega, ostvaruju suradnički rad u potpunosti. Stvaranje stranica za dijeljenje dokumenata vezanih uz nastavu i mogućnost dodjeljivanja prava omogućavaju brz i jednostavan način formiranja baze informacija s mogućnostima kontrole odrađenih zadataka pojedinca ili grupe polaznika. Također, postoji mogućnost dijeljenja kalendara s polaznicima, ali i javna objava raspoloživosti za, recimo, konzultacije ili roditeljske sastanke.

Hibridne implementacije

Ova karakteristika omogućava korištenje lokalnih i online usluga neovisno o tome gdje se koriste, što na kraju omogućava da korisnici jednako učinkovito rade u svim okruženjima. Karakteristične mogućnosti su zauzetost, savjeti za poštu, pretraživanje sandučića, praćenje tijeka razgovora i arhiviranje svih interakcija na jednom mjestu.

Jedinstvena prijava

Jednostavna i jedinstvena prijava omogućava nesmetani rad kroz sve usluge i alate koje nudi Office 365 paket. Na ovaj način korisnik ne treba pamtiti nekoliko korisničkih imena i lozinki, već samo jednu, što omogućava jednostavan rad neovisno o tome je li dio Office 365 usluga u oblaku ili je instaliran na računalu.

Podrška 24/7

Microsoft omogućava globalnu 24/7 podršku za Office 365 korisnike. Administratori mogu u bilo koje doba stvarati upite prema korisničkoj podršci ili telefonski kontaktirati centar za podršku. Za razne probleme korisnička podrška će vas vrlo brzo uputiti ka korištenju dijagnostičkih alata kako biste najbrže prikupili potrebne informacije o mogućem nastalom problemu.

Više o Office 365 za obrazovne ustanove možete pogledati u sljedećem videu ( Microsoft Office 365 for education – Overview and Academic Licensing – Link).

Jedna misao o “10 prednosti Microsoft Office 365 za obrazovne ustanove

  1. Povratni ping: Pogled na oazu mira | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.