www.mojrazred.info – drugačiji pristup razrednim stranicama

alanM_marijaP

Alan Martinis i Marijan Poljak, dipl. ing.

clip_image002[3]Ne bi li bilo idealno da sve informacije vezane uz razred ili školu imamo na jednom mjestu, dostupnom u bilo koje vrijeme s bilo kojeg mjesta?

Razvojem tehnologije mijenjaju se i potrebe za obrazovanjem djece. Internet (elektronička pošta) i mobilni telefoni mogu biti vrlo korisni, a to je pokazala MojRazred.iclip_image002[1]nfo – besplatna mrežna usluga.

MojRazred.info je još jedan kanal komunikacije na internetu koji ima za cilj dovesti modernu tehnologiju 21. stoljeća u škole i time virtualnim komuniciranjem povezati učitelje, roditelje i djecu. Nastao je u želji da se:

 • poveća uloga nastavnika kao važne osobe (za roditelje i djecu) i time ostvari bolji uspjeh učenika,
 • smanje problemi u ponašanju učenika te preveniraju problemi (sprječavanje nasilja),
 • vrednuje obrazovanje kao sastavni dio života te kao veza između obitelji i škole.

MojRazred.info namijenjen je još boljem, detaljnijem, točnijem međusobnom informiranju, koji učiteljima predstavlja i veliku vremensku uštedu te svojevrsni dnevnik njihovih nastojanja oko odgoja djece i suradnje s roditeljima.

Naravno, usluga neće i ne može zamijeniti komunikaciju licem u lice između učitelja i roditelja, već je samo dopunjuje.

clip_image004Usluga omogućava neposrednu komunikaciju roditelja i učitelja ili predmetnog nastavnika. Na taj su način roditelj i učitelj uvijek dostupni te je protok informacija brz i pouzdan. Ponekad roditelj ili učitelj naiđu na probleme koje bi lakše riješili zajedničkim snagama. Moguće se zvati međusobno telefonom, ali u nezgodnom trenutku (poslovni sastanak, odmor-spavanje i sl.). Upravo MojRazred.info omogućava da se svi ti trenutci izbjegnu. Elektronička pošta poslana onome kome je namijenjena pogledat će se u, za njega, povoljnom trenutku.

U svakom slučaju, pozitivne ili negativne informacije mogu biti poslane u bilo koje vrijeme, a biti pročitane u pravo vrijeme. Obavijesti o pismenim ili usmenim provjerama znanja, ocjene, nastavni materijali, prezentacije, fotografije u kratkom vremenu bit će dostupne svima zahvaljujući automatskoj obavijesti putem elektroničke pošte. Osim toga, roditelji mogu međusobno izmjenjivati iskustva, davati svoje prijedloge te aktivno sudjelovati u obrazovanju djeteta.

Opis postojeće mrežne usluge MojRazred.info:

Ideja ove mrežne usluge jest da predstavnici roditelja i učitelji/profesori, kao administratori uređuju malu mrežnu stranicu pripadajućeg razreda i na jednostavan način međusobno komuniciraju s roditeljima. Ujedno je i korisna zamjena za oglasnu ploču i informativku. Sve promjene ili novosti na portalu razreda roditelji dobivaju direktno u sandučić elektroničke pošte.

Na stranici se nalaze sljedeći moduli (uz mogućnost nadogradnje prema potrebama):

clip_image008

 • Novosti i obavijesti za roditelje – najave npr. pismenih ispita,važne informacije, zapisnici s roditeljskih sastanaka i sl.;
 • Korisne informacije – općenite informacije vezane uz razred, npr. tko je razrednik, predsjednik razreda, opći kontakti i sl.;
 • Rasporedi – raspored sati, raspored školskih i izvanškolskih aktivnosti;
 • Kalendar događanja – događanja u školi, školske priredbe, izleti, praznici;
 • Forum – rasprava o raznim temama, pritužbe, nasilje u školi;
 • Upitnici – glasanje svih roditelja za određene odluke;
 • Adresar – katalog s informacijama roditelja i učenika; ne želite li znati tko ide s Vašim djetetom u razred?
 • Moji podatci – svaki roditelj određuje svoje podatke, označava želi li primati obavijesti u sandučić elektroničke pošte i slično.

Prednosti korištenja MojRazred.info u komunikaciji roditelja i nastavnika kroz primjere:

Razrednik otvara portal za svoj razred i korisnički pristup za sve roditelje.

 • Razrednik želi poslati roditeljima važnu informaciju clip_image002[5](vrijeme roditeljskog sastanka, promjene u rasporedu, plan za maturalno putovanje, vijest o događaju u školi). Pomoću ove mrežne usluge to će učiniti objavom na portalu svog razreda, a roditelji će informaciju primiti u sandučić elektroničke pošte.
 • Roditelji žele saznati brzo (u bilo kojem trenutku) informaciju vezanu uz školu (raspored sati svog djeteta, vrijeme pismenog ispita, lektiru, događanja u školi, natjecanja…) Na portalu razreda vrlo brzo mogu pronaći takve informacije.
 • Događanje u školi (predstava, natjecanje, slobodne aktivnosti) te škola želi obavijestiti roditelje. Objavom na portalima razreda, informacija do roditelja nepromijenjena stiže elektroničkom poštom.
 • Roditelji žele međusobno komentirati nastavu, učenje i sl. Putem Foruma na stranicama portala razreda to mogu i ostvariti.
 • Razrednik želi čuti mišljenje roditelja (odredište za maturalno putovanje, koliko vremena rade sa svojom djecom kod kuće itd.). Jednostavnim postavljanjem upitnika na portal razreda može dobiti povratnu informaciju svih roditelja.
 • … ili nešto sasvim treće, mogućnosti ćete sami otkriti.

U razredu naše djece ova vrsta suradnje izazvala je veliko oduševljenje, kako roditelja, tako i učiteljica.

Usluga je potpuno besplatna i školi ne predstavlja nikakav dodatni trošak, što u ovim vremenima štednje donosi dodatnu prednost.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja ili eventualnih nejasnoća, stojimo Vam na raspolaganju!

Jedna misao o “www.mojrazred.info – drugačiji pristup razrednim stranicama

 1. Povratni ping: Najbolji smo | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.