Priče i bojanke po mjeri djece

lidija_kralj

Lidija Kralj

Često pričamo o digitalnim generacijama djece i raspravljamo o oblicima sadržaja koji su njima primjereni, a ovom prilikom predstavljamo slikovnice i bojanke u digitalnom obliku koje su namijenjene najmlađima i pružaju im priliku da otkrivaju digitalni svijet uz kvalitetne sadržaje.

O toj temi popričali smo sa Zvonimirom Jurankom, diclip_image001rektorom tvrtke Conecto d.o.o. u sklopu koje djeluje RoosterBee Interactive Studio koji je do sad napravio i objavio četiri naslova za djecu: Ježić Matko i prijatelji, Natures’s Friends, Ružno pače i Dječja Biblija bojanka.

Što se skriva u vašim obrazovnim igrama?

Nature’s Friends je najsloženija od naših obrazovnih igri i na njoj smo radili gotovo osam clip_image003mjeseci. Donosi 15 crteža za bojanje s animiranim elementima, 45 radnih zadataka za učenje brojeva, slova, suprotnosti, geometrijskih likova, vježbanje motorike i slično. Kao dodatak, tu su i tri igre: spajanje likova, memory i slagalica. Obrazovni aspekt programa ostvaren jer kroz samu priču bojanke, koja djecu vodi kroz malene svakodnevne stvari koje mogu učiniti još u predškolskoj dobi kako bi svoj okoliš održali čistim i lijepim. Ideja ove obrazovne igre je da djeca od najranije dobi kroz igru počinju usvajati moderne civilizacijske vrijednosti i društveno odgovorno ponašanje.

Ružno pače je bojanka koja može biti svaki puta drugačija slikovnica: svaka stranica ima mogućnost pojavljivanja teksta priče pa tako svaki puta dijete može drugačije obojiti stranicu, ubaciti naljepnice, otvoriti tekst i snimiti sliku sa zaslona u galeriju.

Dječja Biblija bojanka sadrži sedamnaest bojanki i priča o prorocima i kraljevima Starog Zavjeta.

Ježić Matko je poučna priča koja djecu uči pravim clip_image005vrijednostima te kako steći prijatelje i poznanstva. Obrazovna igra je u stvari slikovnica koja djeci pruža zabavu kroz otkrivanje niza zanimljivih radnji povezanih uz interakcije djece s pričom. Te interakcije su: animiranje objekata ili likova na pritisak zaslona, povezivanje određenih elemenata na zakretanje uređaja (gravitacija), primjerice padanje zvjezdica, lišća, igra sa šeširima likova. Slikovnica je „obogaćena“ i memory igrom svih likova iz priče.

Kome su namijenjene te obrazovne igre?

clip_image007Igre su namijenjene prvenstveno djeci predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole. Ovisno o igri, mogu ih igrati i mlađa djeca od 3 godine nadalje. Roditeljima bismo savjetovali da pritom budu djeci pri ruci – sjedite pokraj njih i uživajte gledajući djecu kako su snalažljiva i kreativna!

Koji su jezični i tehnički zahtjevi za korištenje igri?

Naše slikovnice i bojanke pripremljene su za Appleov iPad te su dostupne u Appleovoj online trgovini. Za svaku od njih postoji besplatna lite inačica, a cijene cjelovitih inačica su od 0,99$ do 3,99$. Nature’s Friends dostupna je samo na engleskom jeziku; Ježić Matko na hrvatskom i engleskom, Ružno pače na hrvatskom, engleskom, njemačkom, španjolskom, francuskom, ruskom i talijanskom; a Dječja Biblija na hrvatskom i engleskom. S obzirom na to da se pojavljuje višejezičnost, igre se mogu koristiti i kao podloga za učenje stranih jezika.

clip_image009Obrazovne igre možete pronaći na ovim poveznicama:

Kako ste došli na ideju za takve igre?

Hrvatska nema tvrtke koje se bave razvojem mobilnih obrazovnih igara za djecu mlađe dobi (3+) i sve se uglavnom svodi na neke pokušaje pojedinaca, što nas je potaknulo da nešto napravimo. S obzirom na to da je svjetsko tržište za takve programe bitno veće i razvijenije nego hrvatsko, odmah smo krenuli s višejezičnim, kvalitetnim proizvodima.

Sve naše obrazovne igre originalni su hrvatski proizvod i na njima rade cijeli timovi domaćih stručnjaka. U izradi sudjeluje niz ljudi – od voditelja projekta, voditelja koncepta, stručnjaka za korisnike, grafičara, programera, prevoditelja, pedagoga do naratora i snimatelja u studiju za audiopodršku. Također, sudjeluju i djeca različite dobi koja nam daju prijedloge i povratne informacije, a izvrsni su i u testiranju programa.

Budući planovi za nove obrazovne igre?

Imamo niz ideja za nove obrazovne igre, priče i bojanke, a planiramo i razvoj za različite uređaje i operacijske sustave (iPhone, Android, Windows Phone). Naš rad možete pratiti na pripadnim YouTube i Facebook stranicama gdje uvijek objavljujemo nove mogućnosti naših obrazovnih igri i prve preglede novih igri.

Za čitatelje koji žele odmah isprobati igre Ježić Matko i Ružno pače pripremili smo i nagrade – prvo dvoje koji na RoosterBee Facebook profilu objave poruku s poveznicom na ovaj članak u Pogledu kroz prozor, dobivaju besplatan reedeem kôd za jednu od spomenutih igri.

Sretno i javite nam kako vam se sviđaju.
No, ne zaboravite da djeca i dalje uživaju u roditeljskoj pažnji pa se zajednički upustite u čitanje i bojanje, iako slikovnice nisu papirnate.

Napomena: uredništvo Pogleda kroz prozor ne preuzima odgovornost za bilo kakve posljedice sudjelovanja u ovoj promociji ili korištenja spomenutih obrazovnih igri.

Jedna misao o “Priče i bojanke po mjeri djece

  1. Povratni ping: Najbolji smo | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.