Novo doba Windowsa – Windows 8 Consumer Preview

silvio_sagovac

Silvio Šagovac

logo2It’s gonna be Legend… W8 for it… Dary! Temelji su postavljeni i to ponovno dovoljno dobri da s oduševljenjem čekamo gotov proizvod. Pročitajte kako nas se dojmio Developer i Consumer Preview…

Novo, novo vrijeme

Još 2009. godine, Microsoft je išao na polaganje ispita dodirne tehnologije. Kao što i svi znamo, vrlo je uspješno pao. Koji je bio razlog pada? Teško ih je sve nabrojati! Što od neupotrebljivog i nemaštovito izvedenog sučelja za tablete, do neprimjerenih uređaja koje je Apple kao najjača konkurencija odmah pojeo, no isto tako i nezrelo tržište. Na što je Microsoft od toga mogao utjecati? Gotovo na sve.

Carevo novo ruho

I naravno, kako to uvijek biva, nakon poprilično velikog neuspjeha Windowsa 7 na tržištu dlanovnika, moralo je doći do velike promjene kako bi se Microsoft vratio na utrku tržišta tableta. Ako dođe do ponovnog rađanja s Windows Phoneom 7, sličnu priču možete očekivati i ovdje.

Od pojavljivanja Windows 8 Developer Previewa u rujnu 2011., podigla se velika prašina! Velike su promjene uvedene u novi operacijski sustav. Prvo što valja spomenuti su i dalje niski hardverski zahtjevi kao kod 7ice – 1 GHz procesor, 1 GB RAM, 16 – 20 GB slobodnog prostora na disku.
Vrijeme potrebno za učitavanje Windowsa čak i na nešto slabijim tabletima (na koje je, naravno, već nasađena određena količina stranih aplikacija) je impresivno nisko, tek nekih loog5 sekundi i manje! Sam je odaziv sustava vrlo dobar, no sve trenutne poteškoće ćemo za sad pripisivati softveru koji je tek u beta fazi.

Povijest promjene logotipa Windows Operacijskih sustava

Nova Vista/ME?

Na žalost, prelaskom s Developer na Consumer Preview dogodilo se, uz mnogo dobrih, i nekoliko loših promjena. Vrijeme podizanja sustava malo je poraslo, surfanje na drugim preglednicima na dlanovnicima je postalo vrlo problematično, tipkovnica je čudno dizajnirana. I dok su ovo problemi koji bi nekim korisnicima mogli zadavati velike glavobolje, Consumer Preview sa sobom nosi i drugu stranu priče! Redizajnirana tipkovnica, iako ima nekih nedostataka, postala je daleko upotrebljivija od one koju smo vidjeli. Nove metro aplikacije, među kojima postoji i čitač PDF datoteka (napokon!), aplikacija za web kameru, brže prijave u sustav pa do hardverskih novosti poput produljena života baterije na prijenosnim uređajima…
Ni malo ne sumnjamo kako većina vas vidi Windowse 8 kao još jedan međukorak do Windowsa “9”, kao što je bila Vista, a isto tako i Millenium. Morat ćemo vas razočarati, no za sad se čini da će ovo biti potpuno upotrebljiv operacijski sustav koji bi mogao privući velik broj korisnika svojim novotarijama.

Sučelje, glavna tema rasprave

I dok su neki već izlaskom Developer Previewa počeli besmisleno pljuvati po novom sučelju, pojavila se i vrlo mala količina onih kojih su znali o čemu pričaju.
Započnimo redom, Start izbornik je potpuno redizajniran i krase ga pločice, većinom Metro aplikacija. O kakvim pločicama pričamo? Recimo za sad da će velik naglasak biti na HTML 5 aplikacijama koje će djelomično zamijeniti klasične aplikacije, no o tome ćemo kasnije u tekstu. Sam Start izbornik pretvorio se u malu “aplikaciju”, odnosno potpuno se odvojio od radne površine, kao što možete vidjeti na slici. Ovakva je izvedba izazvala uistinu podvojene reakcije među korisnicima. Najviše pitanja se počelo postavljati na upotrebljivost novih Windowsa u poslovnom okruženju, a isto je tako postavljeno i pitanje kako će ih koristiti stariji korisnici koji će se ponovno morati prstartiviknuti na potpuno novo sučelje i nešto izmijenjen rad na računalu. Bilo kako bilo, za pretpostaviti je da će sučelje ostati neizmijenjeno te će se korisnici morati navikavati na novotariju kako to inače i biva kad velike korporacije predstave nove proizvode.

Potpuno redizajniran start izbornik

Nama se ideja Metro sučelja i Metro aplikacija sviđa. Tek što smo željeli početi kritizirati neizmijenjeno sučelje samog sustava, eto vraga, promijenili su i to. Tipke „Start“ i „Peek preview“ su uklonjene, ali funkcije i dalje postoje ukoliko pređete mišem preko njihovih lokacija. Nadamo se kako će doći do još pokojih promjena, primjerice programske trake.

Još jednu od novosti koju ćete primijetiti su alatne trake u prozorima koje su identične „vrpcama/ribbonima“ iz Officea. Prije no što počnete nezadovoljno i sumnjičavo kimati glavom, reći ćemo vam samo jednu stvar – ako imate dlanovnik, ova će vas preinaka preporoditi! Vaš rad će biti drastično ubrzan i pojednostavljen. Ako imate klasično računalo/prijenosnik i ne želite gledati vrpce, dvostrukim klikom kao i u Officeu moći ćete ih sakriti i koristiti samo kad su vam potrebne.

Novotarije

Ako smo u nešto sigurni, to je da će vas Windowsi 8 oduševiti svim novostima koje donose storesa sobom. Prvo što ćemo spomenuti je Windows Store, mjesto na kojem će se nalaziti razne aplikacije, a za čiju će kvalitetu sam Microsoft jamčiti budući da je potrebno proći rigorozan pregled kako bi se aplikacija mogla pojaviti u virtualnoj trgovini. Zamrzili ste plavu boju zbog BSOD-a? Microsoft se napokon potrudio redizajnirati prikaz BSOD-a tako da ćete sada vidjeti tužnog “smajlića” na nešto neutralnijoj i manje bsodstresnoj pozadini (ne sumnjamo kako će i ova pozadina kroz neko vrijeme uzrokovati istu količinu stresa, no svejedno smatramo kako je ovo bilo potrebno osvježenje).

Na prvi mah BSOD djeluje simpatično, no kako se vrlo rijetko pojavljuje, možda će tako i dalje djelovati

Sjećate se onog osjećaja kad se u Windowsima sve što se može poremetiti i poremeti, a vi niste stvarali točke za vraćanje sustava? Ovaj put su mislili i na nas takve te pomoću mogućnosti “Refresh your PC” na upravljačkoj ploči možete vratiti sve postavke vašeg sustava bez brige od gubitaka vaših osobnih dokumenata. Također postoji i mogućnost “Reset your PC” koja će ukloniti sve vaše osobne datoteke te vratiti sustav u prvobitno stanje (vrlo korisno kod prodaje računala). Naravno, ostaje pitanje koliko će sustav duboko iskorijeniti vaše datoteke kako ih netko ne bi pokušao “oživjeti”, no o tome nekom drugom prilikom.

Koristite tablet ili notebook? Windowsi će imati ugrađene dodatke za obavještavanje korisnika o raznim informacijama poput podataka o broju novih mailova, stanju baterije i mreže te razne druge obavijesti koje će biti prikazane na samom sučelju prilikom prijavljivanja u sustav! Dakle, nakon što ste poklopili vaš prijenosnik ili zaključali korisnički račun, ne morate se ponovno prijavljivati u sustav, već ga je dovoljno samo otklopiti i sve će bitne informacije biti prikazane.

Od sad ćete moći koristiti i gestikulacije kako biste lakše mogli raditi pomoću dodirne tehnologije. Primjerice, ako povučete prst od lijevog ruba zaslona prema desno, prebacivat ćete se među otvorenim aplikacijama. Ako učinite sasvim suprotno, prikazat će vam se mali okvir s pristupom Start izborniku, pretraživanju, povezanim uređajima… Ako pak povučete prst od donjeg ruba zaslona prema gore (ukoliko to sama aplikacija omogućava), pojavit će vam se izbornik s dodatnim mogućnostima za upravljanje aplikacijama – vidljivo kod Metro aplikacija. Ista se tehnologija primijenila i na mjestu gdje ju nismo toliko očekivali – prijava korisnika u sustav. Svoju lozinku možete definirati pomoću tri poteza prstima koje ćete povući negdje na slici. Tako ćete npr. zaokružiti pčelu na slici, dotaknuti sredinu sunca i povući crtu koja obilježava horizont. Čini se kako probijanje lozinki više neće biti tako lako kao do sad. Naravno, ukoliko ne želite komplicirati, možete postaviti i klasičnu lozinku ili jednostavan PIN.

Do sada ste instalacijom Windowsa mogli koristiti samo jedan jezik za prikaz sustava, a drugi bi se obrisao odmah nakon što ste ponovno pokrenuli računalo. Od sad ih možete koristiti više, a dostupni su vam putem stavke Jezici na Upravljačkoj ploči. Ovo je još jedan od velikih poteza koje je Windows tim napravio te vas poštedio od pretraživanja interneta kako biste pronašli jezik koji želite. Također, broj podržanih jezika je porastao za dodatnih 14 i sada broji ukupno 109 jezika.
SkyDrive, odnosno Microsoftova tehnologija pohrane podataka u oblaku već je neko vrijeme na tržištu. Iako je ovo rješenje samo po sebi dosta interesantno, nepostojanje klijentske aplikacije koja će olakšati korisniku korištenje sprječavala je rast popularnosti same usluge. SkyDrive je sada integriran u Windowse (pristupat ćete mu prijavom LiveID-a u sam operacijski sustav), a uz pomoć Metro aplikacija postaje jedan od najjačih alata sustava. Ako koristite više računala, a na sve ste instalirali Windowse 8 i prijavili se s vašim LiveID-em – primjerice na računalo na poslu, kod kuće, prijenosna računala (…), SkyDrive će sada „umrežiti“ ta računala, odnosno, podatke Metro aplikacija pohranjivat će na slobodan prostor na vašem računu i iste ažurirati na drugim računalima kako biste sve datoteke imali uvijek uz sebe. Između računala ćete, između ostalog, putem LiveID-a moći sinkronizirati postavke poput jezičnih postavki, olakšanog pristupa, internetskog preglednika, sučelja, lozinki itd.

Rad na stvarnom uređaju

Trenutno za testiranje Windowsa 8 koristimo Acerov tablet W500 koji predstavlja srednju klasu cjenovnog ranga ~3.700,00 kn te ima karakteristike: CPU: 1 GHz, dual core, 2 GB RAM, VGA 368 MB. Iako ovo nije članak u kojem bi trebalo pisati recenzije rada sustava s pojedinim tipom uređaja, ipak ćemo obratiti pozornost na to budući da se Microsoft na svojoj Build konferenciji hvalio kako se na ~10 godina starom laptopu Windowsi 8 “dižu” u roku odmah. Ono što možemo reći jest da istina nije daleko od te izjave! Na našem uređaju vrijeme potrebno za podizanje sustava iznosi svega 5 sekundi i manje, prijava u korisnički račun je gotova u istom trenutku! Sam rad u sustava je poprilično ugodan i doživjeli smo tek nekoliko stresnih situacija. Primjerice, virtualna tipkovnica se iz nekog razloga voljela sama od sebe isključivati nakon što je unesen jedan znak. Povlačenje ikona u pojedinim situacijama zna biti vrlo nezgodno jer sustav prepoznaje „scrollanje“ umjesto povlačenja datoteke. No uglavnom sve greške su ovog tipa, a sve ih moramo pripisati testnoj verziji sustava. U drugu ruku brzina rada s aplikacijama, učitavanje Metro i ostalih aplikacija je impresivna! “Štekanje” je rijetkost, brzina je u svim situacijama solidna, odaziv vrlo brz, Metro sučelje vrlo ugodno za rad. Jedna od zamjerki je virtualna tipkovnica koja zauzima polovicu ekrana i tako otežava rad. Zatim, same postavke vašeg računala su dosta skrivene te je pomalo komplicirano pronaći točno određenu mogućnost za koju znate da se nalazi negdje unutar Metro sučelja upravljačke ploče. No opet, sjetimo se doživljaja upravljačke ploče Windowsa 7 kad ste ju prvi put ugledali. Kod Consumer Previewa dosta je tih pogrešaka uklonjeno i uvedeno je puno odličnih novosti, no nove greške (kako to i inače biva) su se pojavile. Surfanje drugim preglednicima na dlanovnicima, osim Internet Explorera, je problematično, no i to će se promijeniti s konačnom verzijom te novim verzijama pojedinih preglednika.

U iščekivanju RC-a…

Koji je naš zaključak nakon testiranja ova dva izdanja Windowsa? Temelji ovog novog operacijskog sustava su toliko čvrsti da smo poprilično uvjereni da će svojim uspjehom i popularnošću zasjeniti sve dosadašnje verzije. Dizajneri su odradili težak dio posla, no još je puno posla preostalo na njihovim leđima kako bi poboljšali i popravili neka od sučelja. Developeri su doveli brzinu sustava na impresivnu razinu, nadamo se da će ju još i više poboljšati. Sama ideja Metro aplikacija i načina rad novih Windowsa je odlična, iako u nekom dijelu dosta apstraktna, no kako smo se navikavali na sva nova izdanja Windowsa, tako ćemo i na 8-icu.
Za sve koji se premišljaju jesu li ovi Windowsi za poslovnu ili privatnu uporabu, možemo reći da se ne moraju brinuti. Čini se da će svačiji apetiti biti zadovoljeni i da će Windowsi još jednom podići ljestvicu. Microsoft je dao obećanje kako će sve aplikacije koje rade na Windowsima 7 raditi i na Windowsima 8. Nadamo se da će sva obećanja i održati. Također, želimo vas ohrabriti da preuzmete Windowse 8 i instalirate ih na svoja računala jer smatramo da su dovoljno dobri i pouzdani za ozbiljnu uporabu.

Sitnice koje daju dobar štih – nov dizajn

Interesantno je primijetiti kako je Microsoft ovaj put preimenovao Alpha i Beta verziju u Developer Preview i Consumer Preview. Počevši od samih promjena u imenu, nadalje su se počele događati i velike dizajnerske promjene čak i u logotipu. Ako primijetite, logo koji je predstavljao Windowse još tamo 90-ih (Windows 98) bio je prozor u „pokretu“. Nakon toga se korak po korak svakim novim izdanjem pretvarao u zastavu. Nov logo je ponovno prikazan kao prozor i to grafički vrlo jednostavan kako bi što vjernije prikazivao Metro sučelje. Također, ako se sjetite, pozadinsku sliku bete verzije Windows 7 sustava krasila je slika sijamskog borca. Ista priča se pojavila i ovdje, samo s malo drugačijim prizvukom.

Tehnikalije

Za Secured Boot potreban je novi UEFI BIOS, koji još nije potpuno dostupan kupcima, no sve se više pojavljuje na tržištu. Ako vaše računalo ima UEFI, možete ga omogućiti u BIOS postavkama. BitLockeru nije potreban Trusted Platform Module (TPM), no ukoliko ga vaše računalo ima, radit će „glađe“. Za Hyper-V potreban je 64-bitni sustav sa SLAT mogućnostima i dodatnih 2 GB RAMa.

Neke igre i softver zahtijevaju grafičku kompatibilnost s DirectX-om 10 ili novijim, tako će neke igre i aplikacije trebati nešto jaču grafičku karticu kako bi radile optimalno.

Mnogim će se prijenosnim uređajima produžiti životni vijek s energetski optimiziranim upravljačkim programima namijenjenim upravo za taj uređaj. (poznati po nazivom ACPI, odnosno „Chipset driveri“).

Korisni linkovi

Ako vas zanima više informacija o novim Windowsima, najbolje je uputiti se na službeni blog, TechNet stranicu te isprobati novi OS na vlastitoj koži. Poveznice slijede:

Building Windows 8
Win8 TechNet
Download

Jedna misao o “Novo doba Windowsa – Windows 8 Consumer Preview

  1. Povratni ping: Najbolji smo | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.