Izložba multimedijskih radova 2012.

zeljka_markovic_bilic

Željka Marković-Bilić

imageBilo je lijepo 25. svibnja 2012. godine biti dijelom obrazovne zajednice koji se okupio u prostorijama Agencije za zaštitu osobnih podataka u Martićevoj 14 u Zagrebu, kako bi se otvorenjem Izložbe multimedijskih radova zaokružila ovogodišnja događanja u sklopu akcije “Sigurniji internet za djecu i mlade”.

Izložba multimedijskih radova kruna je jednogodišnjeg rada učitelja i nastavnika okupljenih oko udruge Suradnici u učenju i teme sigurnosti djece i mladih na internetu. Ovogodišnjoj se akciji odazvalo trostruko više učenika i škola nego lani s trostruko više radova. Na Izložbi su predstavljena 564 rada na kojima je radilo 1032 učenika, od kojih najmlađi ima 8, a najstariji 19 godina, a vodilo ih je 57 učitelja i nastavnika iz 48 osnovnih i 9 srednjih škola. Pokazatelj je to koliko učitelji i nastavnici u školama ozbiljno shvaćaju temu sigurnosti na internetu, ali i koliko su sami učenici svjesni zamki koje na njih vrebaju u virtualnom svijetu te kakvo mora biti njihovo ponašanje kad su online.

image
Izložbu je otvorio ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Dubravko Bilić, a prisutnima su se obratili voditeljica cijelog projekta Lidija Kralj, ravnatelj AZOO-a Vinko Filipović i voditelj programa Suradnici u učenju Darko Jureković iz Microsofta Hrvatska.

A da je na izložbi bilo itekako živo, možete pogledati u sljedećem fotoalbumu ili u videozapisu Darka Rakića.

image

Na otvorenje Izložbe stigli su učenici i njihovi učitelji i nastavnici iz svih krajeva Lijepe Naše. Djelatnici Agencije razveselili su ih prigodnim majicama iz svojega projekta, a preuzeli su i nagrade za sudjelovanje u ovogodišnjoj akciji.

Neki su u akciji sudjelovali prvi put, neki su već iskusni, ali sve ih veže ista tema – njihova sigurnost u često nesigurnom svijetu interneta. Pogledajte i poslušajte što su nam rekli sudionici iz OŠ Petrijanec, OŠ Augusta Harambašića, Zagreb i iz OŠ Generalski Stol.

imageIskoristili smo priliku i razgovarali i s Darkom Jurekovićem, voditeljem Microsoftovog programa Suradnici u učenju, bez čije dugogodišnje pomoći i podrške ne bi svega ni bilo. Gospodin Jureković posebno je naglasio da je naša akcija “Sigurnost djece i mladih na internetu” proglašena najboljom Insafe nacionalnom kampanjom između 99 zemalja svijeta i još jednom čestitao organizatorima cjelokupnog događanja.

Dubravko Bilić, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka, u posebnom je razgovoru pojasnio što su podaci, kako ih treba koristiti te kako se djelatnost AZOP-a povezuje s temom sigurnosti djece na internetu. Također je najavio mogućnost da radionice o zaštiti osobnih podataka uđu u školske programe čime bi se od malih nogu razvijala svijest o njihovom odgovornom korištenju.

Udruga Suradnici u učenju kontinuirano tijekom cijele godine provodi aktivnosti vezane uz sigurnost djece i mladih na internetu. Vrhunac je veljača i Dan sigurnijeg interneta u čije se obilježavanje sve više uključuju i mediji pa su naše aktivnosti itekako vidljive. Kako je to bilo ove godine, podsjetite se u Pogledu kroz prozor br. 38.

Nadamo se da ćemo i sljedeće godine u akciji imati brojke koje će biti pokazatelj što se sve u godinu dana promijenilo i koliko smo osvijestili javnost o ovoj izuzetno važnoj temi. A do tada, budite odgovorni i sigurni, zaštitite djecu od opasnosti u virtualnome svijetu na isti način kako ih štitite i u stvarnom.

Sponzori ovogodišnje akcije “Sigurniji internet za djecu i mlade” osigurali su dovoljno poklona tako da je svaki sudionik dobio prigodnu nagradu: brisalicu za mobitel, kapu, torbu ili knjige i, naravno, diplome.

Do nekih škola nagrade su već stigle pa evo i prvih nekoliko fotografija.

OS-CetingradTOS-Umag
OŠ Cetingrad                                           Talijanska OŠ “Galileo Galilei”, Umag

2_OS_22.LIPNJA_SisakOS-Sela-1
OŠ “22. lipanj”, Sisak                                   OŠ Sela

 

Zahvaljujemo sponzorima na podršci.

imageimageimageimageimageimage

Jedna misao o “Izložba multimedijskih radova 2012.

  1. Povratni ping: Najbolji smo | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.