Zondle posjetio Hrvatsku

lidija_kralj

Lidija Kralj

imageOŠ Veliki Bukovec imala je čast ugostiti predavače iz Velike Britanije Waynea Holmesa i Bena Bartona, dio autorskog tima programa Zondle. Wayne i Ben najprije su održali predavanje za učitelje u OŠ Horvati u Zagrebu kojemu je prisustvovalo 25 učitelja iz Zagreba i okolice. To predavanje bilo je njihov prvi susret s hrvatskim učiteljima i bili su ugodno iznenađeni toplim dočekom, ali i zainteresiranošću kolega. Naime, svi sudionici znali su ponešto o Zondleu, a dio njih je već i svoje učenike uključio u korištenje Zondlea. Učitelji su postavili i niz zanimljivih pitanja o korištenju Zondlea unutar školskih mrežnih stranica, pa i Moodlea.

Radionice za učenike

Drugi dan Wayne i Ben prijepodne su odradili dvije radionice s učenicima od 5. – 8. razreda. Tako je stotinjak učenika OŠ Veliki Bukovec imalo priliku biti na svojoj prvoj britanskoj radionici. U prvoj grupi bili su učenici koji već neko vrijeme koriste Zondle pa su već znali kako napraviti pitanja, spremiti ih, povezati s igrom pa čak i umetnuti u blog. Njima je najzanimljivije bilo izrađivanje samih igara. Pozorno su pratili Benove upute o postavljanju pozadine i likova, podešavanju animacije i naravno, igranja. Doug Lapsley, glavni programer Zondlea, pripremio im je iznenađenje – lik Zondlea u “hrvatskom dresu” kojeg su učenici spremno uklopili u svoje igre.
U drugoj grupi bili su početnici kojima su Wayne i Ben pomagali da naprave prve korake u Zondleu. No, kao prava digitalna generacija, učenici su se brzinski snašli u Zondleu, riješili niz zadataka iz hrvatskog jezika, matematike pa prionuli na izradu svojih pitanja i igara. Ben je kao primjer odabrao igru s pitanjima o riječima sa Č i Ć, u kojoj se na opće iznenađenje zaista dobro snašao i poprilično točno odgovorio na sva pitanja, uz poneko došaptavanje iz publike.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iako je na svakoj radionici bilo prisutno nekoliko učiteljica spremnih da uskoče s prevođenjem, zapanjujuće je da učenicima uopće nije bio problem samostalno pratiti radionicu na engleskom jeziku. Čim su se učenici nasmijali na prvu Wayneovu šalu, znala sam da se dobro snalaze i bila sam ponosna što imamo tako divne učenike.
Zanimljivo je bilo čuti Wayneove i Benove komentare nakon radionice. Zaključili su kako su učenici u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji jako slični, kako im se iste vrste igara najviše sviđaju, kako se brzo snalaze u online okruženju i slično reagiraju. Eto, ipak smo i mi dio globalnog sela.

Radionica za učitelje

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPoslijepodne je bilo rezervirano za radionicu za učitelje, koju smo uz podršku udruge “Suradnici u učenju” prenosili putem interneta. Radionica je održana u informatičkoj učionici tako da je svaki učitelj mogao aktivno sudjelovati u radionici. Prisustvovalo joj je više od 30 učitelja iz Varaždinske, Međimurske i Bjelovarsko-bilogorske županije te još desetak njih putem interneta (pogledajte snimku radionice).
U prvom dijelu radionice bilo je riječi o tome što je Zondle, kako se može koristiti kao potpora učenju i poučavanju te kako osmisliti temu, sastaviti pitanja i povezati ih s igrom. U drugom dijelu Wayne je objasnio pedagošku pozadinu Zondlea, na koji način se učenike potiče da točno odgovore na sva pitanja i zapamte te odgovore, kako se može pratiti njihov napredak te zašto je kombinacija učenja i igre djelotvorna. Učitelji su imali priliku saznati kako mogu cijelu školu uključiti u Zondle, zadavati teme za pojedine razrede, povezati se s kolegama, razmjenjivati sadržaje, kako dobiti pomoć ili predložiti poboljšanja programa.
Ugodno je bilo čuti koliko pažnje autori programa poklanjaju mišljenjima učitelja i prijedlozima za nove mogućnosti programa. Takav njihov stav privukao me je odmah na početku Zondleu – naime, kad sam jesenas poslala Dougu elektroničko pismo da Zondle ne podržava hrvatske dijakritičke znakove, on se primio posla i za tjedan dana Zondle je uredno prikazivao cijelu hrvatsku abecedu. Mislim da ćemo uskoro imati priliku vidjeti i sučelje Zondlea na hrvatskom jeziku.

A što je Zondle?

Zondle je online platforma za učenje kroz računalne igre koja pomaže učiteljima, roditeljima i učenicima u stvaranju i igranju obrazovnih igara koje su prilagođene njihovim obrazovnim potrebama.
Pokrenut je 2010. godine i već ima više od 50.000 registriranih korisnika iz više od 100 zemalja, koji su zajedno pripremili oko 100.000 primjeraka obrazovnih sadržaja za imagedijeljenje i igranje kroz četrdesetak interaktivnih multimedijskih igara. Program je besplatan za škole, učenike i roditelje, a autorski tim Zondlea priprema i niz vrhunskih proširenja tog programa kako bi se zadovoljile specifične potrebe roditelja i učitelja.
Pogledajte i jedan od primjera obrazovne igre u Zondleu koji možete pogledati i bez registriranja, a sadrži nekoliko pitanja iz matematike, umetnutih u igru Feed the Fish.

Dojmovi

Naravno, svi smo se čudili kako su autori Zondlea odlučili posjetiti baš Hrvatsku. Njihova računica bila je jednostavna, cijena povoljnog leta do Zagreba iznosi koliko i vožnja željeznicom do Škotske, a iskustvo neposrednog rada s učenicima i učiteljima u Hrvatskoj je neprocjenjivo. Pretpostavljam da vam ne moram objašnjavati zašto su odabrali baš OŠ Veliki Bukovec Smiješak

imageDan poslije, u školi su se prepričavali doživljaji s radionica, učitelji su bili zadovoljni što je njihovo znanje engleskog bilo dovoljno za praćenje radionice, a posebno je bilo zanimljivo čuti preko roditelja kako su učenici doživjeli radionicu, kako im jezik nije bio nikakav problem te kako su došavši kući i roditelje zarazili Zondleom. Kako bi rekao Tom Cruise: “Mission Acomplished!Smiješak

OŠ Veliki Bukovec postala je i prvi hrvatski prijatelj Zondlea pa ćete prema školskom logu lako prepoznati naše uratke u Zondleu.

Zahvaljujemo Wayneu, Benu i Dougu na poticajnom entuzijazmu, dobroj volji za poučavanje učenika i pozitivnoj energiji koju su prenijeli i na nas u Hrvatskoj.

Nadam se da smo vas dosadašnjom pričom zainteresirali za Zondle i da ste spremni i osobno isprobati njegove mogućnosti. Evo nekoliko poveznica za daljnje istraživanje

Zondle
Zondle blog
Zondleov kanal na YouTubeu
Video priručnici za korištenje Zondlea

Jedna misao o “Zondle posjetio Hrvatsku

  1. Povratni ping: Nekako s proljeća | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.