Izložba “Tehnika u vremenu” u Noći muzeja

marina_mirkovic

Marina Mirković

Muzej grada Pakraca i Radioamaterski klub Pakrac u Noći muzeja, 27. siječnja 2012. godine, zahvaljujući dugogodišnjem djelovanju ovog kluba te očuvanom nizu zanimljivih tehničkih predmeta, organizirali su izložbu „Tehnika u vremenu“.

Pakrački radioamaterski klub, uz pomoć svojih članova, već šezdeset godina održava vezu s kolegama iz raznih država. Uz svoju osnovnu djelatnost ove udruge, dio članova bavi se prikupljanjem, popravcima i obnavljanjem starih tehničkih uređaja. U njihovoj klupskoj prostoriji u Staroj osnovnoj školi uredno su posloženi stari magnetofoni, gramofoni, televizori, računala, videoprojektori, tranzistori, fotoaparati, videouređaji, teleprinteri, mikrofoni i pojačala. Više od 80% sačuvanih starih uređaja uspjeli su održati u funkciji.

Radioamaterski klub Pakrac član je Zajednice tehničke kulture Požeško-slavonske županije, a njegov predsjednik je gospodin Borislav Černi.

Slika 1. Gospodin Borislav Černi pokazuje magnetofon kolutaš marke Phillips iz 1970. godine

Slika 2Među četrdeset izloženih starih uređaja najstariji je njemački radio iz 1940. godine, a mnogi stariji građani sjećaju se RIZ-ovog televizora iz 1959. godine.

Slika 2. Najstariji eksponat koji posjeduju pakrački radioamateri: njemački radio Olympia Sachsenwerk iz 1940. godine

Slika 3

 

Slika 3. Televizor RIZ (Radioindustrija Zagreb) 101, iz 1959. godine, i godinu dana stariji Tesla magnetofon

 

Pozornost mladih privlače stara računala, među kojima se može vidjeti računalo Orao iz Slika 41980-ih godina kojeg je proizvela varaždinska tvrtka „Pel“, a izumio ga je Miroslav Kocijan iz Varaždina. U to su vrijeme bila vrlo popularna računala Commodore i Apple 2C. Računala iz obitelji Atari ST bila su vrlo popularna u Hrvatskoj od njegove pojave na tržištu sve do pojave prvih povoljnijih IBM PC računala.

Slika 4. Računalni set – Orao, prvo hrvatsko računalo iz 1984. godine, Atari 1040 i Lira 512, iz 1985. godine

Prije trideset godina učenici su se zabavljali računalnim igricama uz računalo Spektrum. Uz Commodore 64, Apple II i Atari računala, ZX Spectrum smatra se za najznačajnije kućno računalo u prvoj polovici osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Velika popularnost ZX Spectruma i Commodorea 64 uvelike je pogodovala brzom Slika 5razvitku industrije računalnih igara. ZX Spectrum spajao se na televizor, kao i većina tadašnjih igraćih konzola, što je također pridonijelo njegovoj popularnosti, s obzirom na to da je većina kućanstava posjedovala televizor. Programi su se učitavali i snimali pomoću kasetofona.

Slika 5. Commodore komplet iz 1981. godine i Apple 2C iz 1984. godine

Slika 6

Izložbu je u Noći muzeja svečano otvorio Davor Huška, pakrački gradonačelnik. U ime domaćina okupljene je pozdravila Jelena Hihlik, ravnateljica muzeja, dok su o ideji za ovu izložbu, kao i o samim izlošcima govorili Borislav Černi i Franjo Klačmer.

Slika 6. Računalo Spectrum +3 iz 1982. godine, s igricama

Uz Muzej grada Pakraca i radioamaterski klub Pakrac, organizaciju Noći muzeja potpomogli su i članovi Udruge „Mali most“ te novoosnovana tehnička udruga „Ekscentrik“.

Slika 7Slika 8
Slika 7. Plakat izložbe Tehnika u vremenu   Slika 8. Otvorenje izložbe

Izložba je bila podijeljena u tri cjeline. U prvoj su predstavljena stara sredstva komunikacije i radioamaterski uređaji, u drugoj su prikazana stara računala, a u trećoj uređaji za audio i videoreprodukciju. Zahvaljujući pakračkim glazbenicima Srećku Draksleru i Kornelu Plažaninu posjetitelji su uživo čuli kako je nekada zvučala glazba na starim pojačalima.

Izložba „Tehnika u vremenu“ za koju su najzaslužniji članovi Radioamaterskog kluba Pakrac koji ove godine slavi 60 godina postojanja, Slika 9građanima je predstavila uređaje koji su se koristili u prošlom tisućljeću. Kod starijih su neki televizori, gramofon pobudili brojna lijepa sjećanja, samim time i emocije, dok su se mladi i djeca s većinom izložaka susreli po prvi put u životu.

Slika 9. Stari gramofoni i gramofonske ploče

Djeca su sudjelovala u računalnoj igraonici koja je, što je i razumljivo, bila najposjećenija. Ma koliko god su im stara računala bila prespora, a grafika loša, svi su sa zanimanjem istraživali na čemu su se prije 20 i više godina igrali njihovi roditelji. Zanimljivo je bilo i u slušaonici starih ploča, u dijelu u kojem su se reproducirali stari video i audiomaterijali.

Slika 10Slika 11
Slika 10. Računalna igraonica            Slika 11. Djeca su se zabavljala uz stara računala

Posjetitelji izložbe upoznali su se s dijelom izuzetno zanimljive tehničke baštine. Pojašnjen je njihov povijesni razvoj kao i smještaj grada Pakraca u povijesni kontekst nastanka ove tehnologije. Zbirka koju posjeduje Radioamaterski klub Pakrac vrlo je vrijedna i oni su jedina udruga tehničke kulture na širem području koja brine o starim tehničkim uređajima.

Izložba «Tehnika u vremenu» otvorena je do kraja veljače 2012. godine. Nakon njenog zatvaranja, dio uređaja ostat će u muzeju kao trajni izložak. Uz Rijeku i Zagreb, sada će i stanovnici Slavonije, posebno djeca i mladi, imati mogućnost putem upoznavanja starih uređaja vidjeti kako se tehnika kroz vrijeme razvijala.

Jedna misao o “Izložba “Tehnika u vremenu” u Noći muzeja

  1. Povratni ping: Nekako s proljeća | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.