Disciplina u razredu kao igra

sanja_bozinovic

Sanja Božinović

Ključne riječi: ClassDojo, upravljanje disciplinom, izvještaj o ponašanju, web 2.0 alati u nastavi

Većina profesora koji poučavaju djecu, pogotovo u osnovnoj školi, bez obzira na stručnost, kreativnost i iskustvo, priznat će da nije lak zadatak motivirati sve učenike i održavati disciplinu na svakom satu. Razredi u našim školama preveliki su za optimalan rad u većini predmeta i složeni su po dobi djece, a ne po predznanju ili motivaciji za rad. Osigurati disciplinu i rad u velikoj grupi te omogućiti napredak svim učenicima, od napredne darovite djece do učenika s individualiziranim ili prilagođenim programima, izazov je na koji profesori odgovaraju na razne načine i s različitim uspjehom.

Koliko god bilo očito da tema mora biti zanimljiva i profesorima s iskustvom, a pogotovo početnicima, ne susrećemo se baš često s ovom tematikom na seminarima stručnog usavršavanja. Zato sam se ugodno iznenadila kad je Kyle Mawer, koautor hvaljene knjige „Digital Play“, koja se bavi korištenjem računalnih ClassDojo1igrica u nastavi engleskog jezika, u jednom predavanju prošlog mjeseca spomenuo administriranje bodova za sudjelovanje i ponašanje na satu uz pomoć računala s internetskom vezom, koristeći alat ClassDojo.

Slika 1. ClassDojo

ClassDojo je jednostavni besplatni alat za učitelje. Kad se registrira, učitelj stvara svoje razrede kroz dva osnovna koraka:

  1. U prvom koraku imenuje svaki razred i dodaje imena učenika. Imena se dodaju u obilježeno polje, jednostavnim upisivanjem po jednog imena u red. Svakom imenu program sam pridruži malu simpatičnu sliku – avatar.
  2. Učitelj bira pozitivne i negativne elemente rada u razredu koje će pratiti kod učenika tijekom nastave. Sam program nudi pozitivne elemente kao što su sudjelovanje, pomoć drugima, dobro zaključivanje, predstavljanje… Učitelj može dodati koliko god želi dodatnih kategorija. Već ponuđeni negativni elementi su kašnjenje, ometanje, prekidanje, nepoštivanje i sl., a također se mogu nadopuniti ili zamijeniti drugima koje učitelj smatra potrebnima.

ClassDojo sam počela koristiti u dva sedma razreda za vrijeme nastave engleskog jezika. U učionici imam računalo s internetskom vezom i projektor. Na početku sata otvorim razred na ekranu koji se prikazuje pomoću projektora na zidu. Na ekranu se nalaze sličice s imenima svakog učenika. Svaki učenik ima zeleni broj za prethodno zaslužene pozitivne bodove ili crveni broj za negativne bodove.

ClassDojo2Za vrijeme nastave, jednostavnim klikom miša dodijelim pojedinom učeniku pozitivni ili negativni bod. Pri tom se čuje zvučni signal i broj bodova pored njegovog avatara se osvježi.

Slika 2. Prikaz razreda na ekranu

classdojo3Na kraju sata, kad zatvorim razred na ekranu, učenici mogu vidjeti prikaz ponašanja cijelog razreda. Ista statistika može se dobiti klikom na pojedini avatar, za svakog pojedinog učenika.

Slika 3. Prikaz ponašanja cijelog razreda

classdojo4ClassDojo predviđa i komunikaciju s roditeljima. U trećem koraku postavljanja podataka o razredu, profesor može dodati i elektroničku adresu roditelja ili staratelja za svakog učenika, na koju im može jednim klikom miša poslati izvještaj o ponašanju njihovog djeteta.

Slika 4. Mogućnost slanja izvještaja roditelju

Ovaj način praćenja ponašanja učenika svidio mi se iz više razloga:

  • uopće ne ometa tijek ili ritam sata, bilježenje je brzo i učinkovito;
  • učenici vide stanje i promjene u stvarnom vremenu;
  • crveni broj opomena na ekranu baš sve učenike potiče na bolje ponašanje i marljivije sudjelovanje u radu;
  • učenicima je način praćenja potpuno prihvatljiv, sve im je jasno i s puno entuzijazma sudjeluju u njegovoj primjeni čekajući na kraju da vide i komentiraju učinak cijelog razreda.

classdojo5ClassDojo je napravljen na engleskom jeziku, ali elementi praćenja mogu se napisati i na hrvatskom. Provjerila sam kako bi to izgledalo na izmišljenoj grupi učenika koju sam stvorila u tu svrhu.

Slika 5: Dodavanja elemenata praćenja na hrvatskom

ClassDojo preporučam za korištenje u nastavi, posebno s pretpubertetskim i pubertetskim uzrastom, jer svojom sličnošću s igrom i upotrebom prihvatljivog sučelja i načina ophođenja, potiče na poštivanje pravila kojima želimo naučiti mlade. Čini mi se dobrim da je način učenja zabavan i motivirajući za učenike, da ne spominjem da ni nama učiteljima ne škodi malo šarenila u strogosti.

Jedna misao o “Disciplina u razredu kao igra

  1. Povratni ping: Nekako s proljeća | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.