Snježni DSI 2012

ela_veza

Ela Veža

Kako bi prosječni učitelj informatike obilježio DSI u svojoj školi? U petom razredu nakon odrađenog sata i odgledane priče kao što je „Beskonačna šuma“ ili nekog filmića, mogu se pozvati učenici da nacrtaju nešto u programu za crtanje. U šestom razredu odlično se uklapa izrada stripa u tekst procesoru, a mogu napisati (još bolje nacrtati) i slikopriču. Sedmaši mogu u proračunskim tablicama obraditi anketu o sigurnosti na internetu, a osmaši svoje prezentacije s kvizovima mogu prikazati učenicima nižih razreda.

Naravno, prosječni učitelj planirala i predavanje za roditelje.

A onda se dogodi da padne snijeg, u Dalmaciji, i sve stane. Baš u trenutku kad bi htjeli odraditi planirane aktivnosti. I što sad? Kako obilježiti DSI 2012? Od kuće? Sami? Možda se i može? Staviti obavijest na mrežnu stranicu škole? Pozvati učenike da malo prosurfaju po mnogobrojnim zanimljivim stranicama, naprave neki uradak i pošalju ga učiteljima. Valja pokušati, hoće li se tko javiti?

I upravo 7. veljače 2012. stiže prvo elektroničko pismo s radom učenice drugog razreda. 2012-02-07 12-46-05_0176Rad, naravno, odmah objavljujemo. Školske mrežne stranice ipak se čitaju. Stavit ćemo još koju poveznicu sa sadržajima o sigurnom ponašanju u online okruženju, ali i poneku sliku snijega (glavna tema se ne smije zanemariti). Polako pristižu i drugi radovi, i to ne samo radovi vezani za sigurnost na internetu. Učenici i učiteljice šalju svoje radove jer žele da budu objavljeni na mrežnoj stranici škole. Ravnateljica piše svoje prve obavijesti za našu mrežnu stranicu. Raduje se što uspješno dodaje slike, privitke i ostalo. Postaje prava mrežna urednica. Učiteljice traže dozvole za uređenje mrežnih stranica svog razreda! Školska mrežna stranica doživljava renesansu. Idemo dalje…

Mogu reći da je ovogodišnje obilježavanje (i to online) DSI u mojoj školi postiglo veliki uspjeh, a kako bismo rekli „školu (fizički) nije ni vidio“. I kako onda ne voljeti snijeg kad je toliko poticajan? Iako imamo još planova za ovu godinu, unaprijed se radujemo onom što će biti sljedeće godine (sa snijegom ili bez).

Jedna misao o “Snježni DSI 2012

  1. Povratni ping: Pogled u akciji | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.