Povezivanje generacija za sigurniji internet

lidija_kralj

Lidija Kralj

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU 70 zemalja svijeta, 7. veljače 2012., obilježen je Dan sigurnijeg interneta. Inicijativa pokrenuta 2004. godine s ciljem podizanja razine osviještenosti o potrebi sigurnog i odgovornog korištenja “mreže svih mreža”, osobito među djecom i mladima. U Hrvatskoj se inicijativi kao organizator pridružilo Ministarstvo uprave te niz udruga, organizacija, javnih tijela i tijela državne uprave te tvrtki.

Povodom Dana sigurnijeg interneta Ministarstvo uprave organiziralo je zajedničko predstavljanje niza projekata i aktivnosti naših prijatelja i partnera, kojima je cilj promicanje sigurnijeg korištenja interneta među djecom i mladima. Naša je želja bila zajedno prenijeti poruku kako je korištenje tehnologije i interneta poželjno, ali da ono treba biti sigurno i odgovorno. Stoga je prije svega važno upoznati roditelje, djecu i mlade, ali i širu javnost, sa savjetima za sigurno korištenje interneta, naučiti djecu i mlade da u virtualnom svijetu poštuju svoje sugovornike i da poštuju svoju privatnost, ali i privatnost drugih. Ukratko, moramo naučiti djecu i mlade kako postati dobar cyber građanin – istaknuo je Darko Parić, pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku.

Ovogodišnje obilježavanje Dana sigurnijeg interneta, zbog vremenskih je prilika organizirano u zagrebačkom Avenue Mallu. Svoje aktivnosti, projekte i sadržaje predstavili su: Ministarstvo uprave, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije, Hrabri telefon, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, Agencija za zaštitu osobnih podataka, NetAkademija, Algebra, Microsoft Hrvatska, Udruga “Suradnici u učenju“ i Osnovna škola Veliki Bukovec.

Dan sigurnijeg interneta u svijetu se i u Hrvatskoj obilježava drugi utorak u veljači, s ciljem OLYMPUS DIGITAL CAMERApromocije važnosti sigurnijeg i odgovornijeg korištenja informacijskih tehnologija. Krovna organizacija INSAFE svake godine odabire temu kojoj se posvećuje posebna pozornost, a ove je godine u centru povezivanje generacija – djece, roditelja, baka i djedova, u zajedničkom i sigurnom otkrivanju digitalnog svijeta.

O važnosti sigurnog korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija među djecom i mladima govore i nedavna europska istraživanja, koja pokazuju kako 26 % djece ima otvoren profil na jednoj od društvenih mreža te da djeca različite dobi nemaju digitalne vještine, iako su uvjerena da imaju. Nadalje, 12 % djece u dobi od devet do šesnaest godina bilo je izloženo štetnom, odnosno prijetećem sadržaju na internetu, a čak 56 % roditelja čije je dijete primilo takve poruke uopće toga nije svjesno. 44 % djece smatra da roditeljsko posredovanje ograničava njihove aktivnosti na internetu.

Prema istraživanju EU Kids Online, angažman učitelja u vezi dječjeg korištenja interneta najniži je kod djece starosti devet do deset godina. Zanimljivo je da više od trećine djece tvrdi da zna više o internetu od svojih roditelja, a gotovo tri četvrtine kaže da im prilikom OLYMPUS DIGITAL CAMERAkorištenja interneta pomažu vršnjaci. Ipak, o sigurnijem korištenju interneta većina djece informacije dobiva od roditelja, učitelja ili rođaka. Bez obzira na dob, koristimo li internet jednom mjesečno ili više puta dnevno, svatko od nas može i treba pridonijeti razmjeni znanja, međusobnom razumijevanju i svladavanju online vještina i sigurnijeg korištenja interneta, jer na nama odraslima je odgovornost stvaranja sigurnijeg interneta za djecu – rekla je Lidija Kralj, profesorica matematike i informatike u Osnovnoj školi Veliki Bukovec te voditeljica projekta „Sigurniji internet za djecu i mlade“ udruge „Suradnici u učenju“.

Aktivnostima vezanim uz online sigurnost djece pridružio se i Microsoft Hrvatska. Organizirane su brojne radionice i treninzi te niz drugih obrazovnih sadržaja.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Popularnost društvenih mreža, uz razvoj i korištenje ostalih sadržaja i oblika komunikacija na internetu, svakodnevno povećava izloženost djece i ostalih korisnika po pitanjima privatnosti i online sigurnosti, bez obzira na dobnu skupinu. Većina roditelja je svjesna mogućih opasnosti koje prate dječje online aktivnosti te razgovara s djecom. Ipak, to često nije dovoljno, a i sam internet neprestano se razvija i mijenja. Stoga se svi moramo aktivno uključiti u zaštitu djece. Microsoft u Hrvatskoj i svijetu pomaže roditeljima omogućavajući im bolju zaštitu djece, prvenstveno podrškom njima i nastavnicima u obrazovanju, ali i kroz ponudu Microsoftovih tehnoloških alata – istaknuo je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska.

Online sigurnost u Hrvatskoj: anketa Učilišta Algebra

Tijekom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta Učilište Algebra provelo je anketu o online sigurnosti. Među ispitanima, njih 56 % smatra da dobro poznaje problematiku sigurnosti na internetu, a čak 25 % jako dobro. S druge strane, među ispitanicima je i gotovo 20 % onih koji se svakodnevno koriste internetom, kupuju na internetu, no nisu svjesni mogućih opasnosti neopreznog korištenja koje za posljedicu može imati krađu identiteta, osobnih podataka ili brojeva kreditne kartice, iznude, ucjene te verbalno nasilje. Većina ispitanika, njih 44 %, najviše se boji krađe broja kreditne kartice, 22 % strahuje od krađe osobnih podataka s računala, dok se 22 % uopće ne boji mogućih internetskih opasnosti.

clip_image002 clip_image004 clip_image006 clip_image008 clip_image010clip_image012clip_image014

clip_image016  clip_image018 clip_image020 clip_image022clip_image024

Jedna misao o “Povezivanje generacija za sigurniji internet

  1. Povratni ping: Pogled u akciji | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.