Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta u Radoboju

ivanka_svaljek

Ivanka Švaljek

I ove školske godine odlučila sam provesti poneke školske i domaće aktivnosti vezane uz obilježavanje Dana sigurnijeg Interneta, za što sam odvojila po dva školska sata te nekoliko sati rada na izvannastavnim aktivnostima informatičke grupe kako bi rezultat bio što bolji i kvalitetniji.

tablica

Školska aktivnost

1) Upoznavanje učenika s temom Dana sigurnijeg Interneta.

2) Rasprava o dobrim i „lošim“ iskustvima vezanim uz sigurnost (tablica na ploči: dva stupca dobre/loše strane interneta i učenici upisuju svoje komentare), iz čega se moglo zaključiti da se učenici ponašaju doista odgovorno.

Domaća zadaća

Učenici su trebali napraviti plakat, strip, crtež, igrokaz i slično o sigurnosti na internetu. Sami su birali temu iz ponuđenog izbora (dobili su nastavne listiće s popisom tema), a također su mogli i sami predložiti način na koji će obraditi navedenu temu i predstaviti ju. U svakome razredu, učenici su odabrali najbolji rad i učenika koji će predstaviti razred 8. veljače 2012. u 13.00 sati kada smo imali kratku priredbu (20 minuta) posvećenu Danu sigurnijeg interneta.

clip_image001 clip_image002

clip_image003 clip_image004

Izvannastavna aktivnost

Učenici su upoznati s natječajem Sigurniji Internet za djecu za predaju radova do 20. veljače 2012. godine. Predložila sam im mogućnosti uključivanja kroz različite načine: izradom kratkih filmova, prezentacija, kvizova, asocijacija, bojanka, stripova, animacija… Zajedno s učenicima pregledali smo radove te popunili prijavni obrazac i poslali radove na natječaj. Ukupno smo prijavili 12 učeničkih radova o kojima će odlučiti komisija.

Preporuke

 1. Predstavila sam nekoliko važnih mrežnih stranica i ponudila velik broj poveznica za samostalno istraživanje.
 2. Preporučena im je igra Radoznalci u akciji – „Sigurniji Internet za djecu i mlade“ – Zaštita osobnih podataka, a na našoj školskoj stranici postavljena je poveznica na tu igru.
 3. Roditelji, učenici i učitelji pozvani su na školsku priredbu, 8. veljače 2012. u 13.00 sati (pozivnica – učenički rad – školska mrežna stranica).

Završne aktivnosti

 1. Dobiveni učenički radovi, nakon pregleda i predstavljanja pred razredom, predstavljeni su 8. veljače 2012. godine u galeriji sportske dvorane na školskoj priredbi posvećenoj Danu sigurnijeg interneta.
 2. Radovi su tematski grupirani i objavit ćemo ih na našoj školskoj mrežnoj stranici.
 3. Učenici koji nisu u potpunosti udovoljili zahtjevima, dobivaju upute i prijedloge kako napraviti ispravke.

Učenici su:

 • ponovili nešto o projektnim zadatcima,
 • naučili da se javno ne može objaviti sadržaj koji je pravopisno netočan,
 • stekli iskustvo u radu s novim alatima, (pr. FreeMind)
 • proučili nekoliko mrežnih stranica,
 • pogledali barem dva videomaterijala o sigurnijem internetu (pr. „Znaš li s kim razgovaraš?“),
 • podsjetili se da sadržaje koje koriste kao izvor svog rada moraju navesti.

Budući da je ovo bila zadaća svim učenicima i želja mi je da bude čim više petica, još uvijek dajem upute kako što uspješnije napraviti zadatak. Na uloženome trudu i vremenu nije mi žao, jer sam učenike upoznala i na malo drugačiji način, a i projekt nas je samo još više zbližio. Nadam se da će učenici biti pažljivi i odgovorni u donošenju odluka na mreži upravo na način kako su to i istaknuli u svojim radovima i prezentacijama.

Zaključak

Ovako detaljno razrađen projekt urodio je vrlo dobrim rezultatima.

Vrlo sam ponosna na dobivene radove i način na koji smo obilježili ovogodišnji Dan sigurnijeg interneta. Prvo smo učeničkim radovima: stripovima, crtežima, plakatima, savjetima itd. u cilju što veće sigurnosti i opreznosti uredili prostor gdje se priredba održavala, a potom je započeo i sam program gdje su učenici izlazili na pozornicu i predstavljali svoj razred, s time da želim naglasiti da je svaka prezentacija imala poruku i savjete za sigurnije surfanje.

Jedna misao o “Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta u Radoboju

 1. Povratni ping: Pogled u akciji | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.