Izvješće o provedbi projekta „Sigurniji internet za djecu i mlade“

antonija_mijatovic

Antonija Mijatović

Ove školske godine i Osnovna škola „Marije i Line“ u Umagu odlučila se odazvati pozivu Udruge „Suradnici u učenju“ te smo se uključili u njihov projekt: „Sigurniji internet za djecu i mlade“.

Napravili smo radionicu vezanu za potencijalno rizične situacije na internetu te smo navedene radionice proveli u odjeljenjima 7. razreda naše škole. U projektu je sudjelovalo ukupno 85 učenika.

U sklopu radionice učenici su dobili posebno pripremljene radne listove na kojima su bile opisane potencijalno rizične situacije (npr. Osoba želi od djeteta dobiti novac, Osoba želi seksualno iskoristiti dijete, Osoba želi ukrasti nešto vrijedno iz kućanstva, Osoba želi oteti dijete, Osoba koja želi psihički zlostavljati dijete). Učenici su radili u paru. Trebali su prvo iskoristiti svoju maštu i pokušati zamisliti na koje sve načine osoba s gore navedenim ciljem može iskoristiti internet da bi dobila ono što želi. Nakon toga učenici su trebali zamisliti kako se dijete osjeća u takvoj situaciji. Na ovaj smo način pokušali potaknuti suosjećanje kod učenika prema osobama koje su pretrpjele bilo kakav vid internetskog nasilja. Kao konačni zadatak, trebali su napisati na koji način spriječiti ovakve događaje ispravnom upotrebom interneta. Učenici su zatim u parovima izložili svoje zaključke.

Ovo su neki od njihovih zaključaka o prevenciji ovih rizičnih situacija:

  1. Na društvenim mrežama prihvaćati samo ljude koje poznajemo ili nam ih preporuče naši prijatelji.
  2. Ako se idemo sresti s nekim koga smo upoznali preko interneta, obvezno u pratnji trebamo povesti osobu od povjerenja.
  3. Poštovati pravila o sigurnosti na društvenim mrežama te ograničiti pristup svojim slikama i osobnim podatcima korištenjem sigurnosnih sustava na društvenim mrežama.
  4. Ne davati informacije o svom dnevnom rasporedu niti osobne podatke osobama koje nam nisu poznate.

Učenici su bili zadovoljni provedenim radionicama, a za sljedeći put su izrazili želju za primjenom modernih tehnologija pri provedbi ovakvih radionica.

Jedna misao o “Izvješće o provedbi projekta „Sigurniji internet za djecu i mlade“

  1. Povratni ping: Pogled u akciji | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.