Svi u akciju "Sigurniji internet za djecu i mlade"

lidija_kralj

Lidija Kralj

clip_image002

Udruga „Suradnici u učenju“ je tijekom prošlih godina organizirala niz aktivnosti s temom „Sigurniji internet za djecu i mlade“ te predstavljala Hrvatsku kao Safer Internet Committee u INSAFE-u. Istu ulogu imamo i u 2012. godini.
Prošlogodišnjim akcijama odazvao se niz učitelja, nastavnika i učenika čije smo radove predstavili na multimedijskoj izložbi i u metodičkom priručniku „Kako djecu poučavati o sigurnijem, primjerenijem i odgovornijem ponašanju na internetu“. Što se događalo prošlih godina, pogledajte na zasebnim stranicama portala ucitelji.hr:

Ove godine okupili smo niz institucija, udruga i pojedinaca u zajedničko Vijeće za sigurniji internet kojemu je cilj podizanje razine svijesti cjelokupne hrvatske populacije o problemima sigurnosti djece i mladih na internetu. Taj ćemo cilj ostvariti nizom zajedničkih akcija te sinergijom i sinkronizacijom različitih aktivnosti.

clip_image004

Nastavljamo i s aktivnostima koje obuhvaćaju učenike, učitelje, nastavnike, stručne suradnike i roditelje.

  • Učenike pozivamo na sudjelovanje u izložbi multimedijskih radova (videozapisa, igara, animacija i slično) kojima svoje vršnjake upozoravaju na moguće opasnosti na internetu i daju im savjete kako ih izbjeći. Rok za predaju radova je 20. veljače 2012.
  • Učitelje, nastavnike i stručne suradnike pozivamo da pripreme predavanje, radionicu ili neku drugu aktivnost s učenicima te svojim primjerom dobre prakse kolegama preporuče kako djecu poučiti primjerenom, odgovornom i sigurnom ponašanju na internetu. Rok za predaju članaka je 20. veljače 2012.
  • Za roditelje i sve odrasle pripremili smo predavanja o sigurnosti djece koja će se tijekom veljače održati u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske te u obliku online webinara.

Ukoliko želite da neki od naših predavača održi besplatno predavanje u vašoj školi ili da nekom od kolega iz vaše škole pomognemo oko pripreme predavanja, molimo vas da nam se javite porukom elektroničke pošte na sigurniji.internet@ucitelji.hr.

Osim ovih posebnih aktivnosti, kontinuirano objavljujemo obrazovne sadržaje, interaktivne igre, brošure i priručnike o sigurnijem, primjerenijem i odgovornijem korištenju interneta na stranicama portala ucitelji.hr i na društvenim mrežama.

clip_image006

Udruga “Suradnici u učenju” je, uz financijsku potporu Ministarstva uprave, pripremila prvu igru u seriji Radoznalci u akciji “Sigurniji internet za djecu i mlade”.
Tema igre je zaštita osobnih podataka, a obrađena je kroz niz kratkih priča koje djecu stavljaju u problemske situacije kakve susreću na internetu. Djeca igru mogu rješavati samostalno jer je uz svako pitanje pripremljen i savjet koji im objašnjava moguće probleme i posljedice raznih postupaka i oblika ponašanja na internetu.
Igra može biti upotrijebljena kao motivacijski dio nastavnog sata o sigurnijem, primjerenijem i odgovornijem korištenju interneta, ali i kao podloga za razgovor roditelja s djecom o važnosti čuvanja i zaštiti osobnih podataka, kako u stvarnom tako i u virtualnom okruženju.
Skraćena poveznica na igru: http://bit.ly/igra1

Sve pripremljene sadržaje i detaljnije informacije možete pronaći na stranicama akcije „Sigurniji internet za djecu i mlade“. http://bit.ly/sigurniji-internet-2012

Vjerujemo da je svima nama važno upoznati djecu i mlade s prednostima i nedostacima interneta te im tako pružiti više mogućnosti za sretno djetinjstvo i uspješno snalaženje u svijetu tehnologija.

Pozivamo vas i da se pridružite središnjem događanju povodom Dana sigurnijeg interneta koje će se održati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u subotu, 4. veljače 2012. od 10 do 14 sati.

clip_image008

Jedna misao o “Svi u akciju "Sigurniji internet za djecu i mlade"

  1. Povratni ping: Pogled i na lavinu, ako treba | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.