Pozvana predavanja i rasprava

viktorijaH_darkoR

Viktorija Hržica i Darko Rakić

infoeduViše od 200 učitelja i nastavnika informatike i računalstva okupilo se, od 9. do 11. siječnja 2012. u Vodicama, u hotelu QRcode skupaOlympia, kako bi prisustvovali prvom državnom stručnom skupu iz informatike Info@Edu – Informatika u obrazovanju koji je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAStručni skup započeo je izvrsnim motivirajućim pozdravom prisutnih više savjetnice Željke Knezović, u kojemu je naglasila da je skup nastao kao rezultat osluškivanja potreba i želja učitelja i nastavnika informatike. U pozdravnome govoru zahvalila je svim suradnicima i partnerima koji su pomogli u organiziranju ovoga velikog skupa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Posebno je javno zahvalila nastavniku informatike iz Gimnazije „Matija Antun Reljković“ iz Vinkovaca, Danijelu Rakijašiću, dipl. inf., na izradi loga skupa.

Prvi dan, ponedjeljak, 9. siječnja 2012.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Skup je započeo obraćanjem ravnatelja Agencije, gospodina Vinka Filipovića prisutnima, pri čemu je posebno naglasio kako prilikom organizacije ovoga skupa nismo ni slutili najavu nove obrazovne politike o uvođenju informatike kao obveznog predmeta u osnovne i srednje škole, što će informatici dati mjesto koje je trebala imati već puno ranije.

Izvrsnim predavanjem Novi svijet učenja – Hrvatska 2020, o promišljanju budućnosti i potreba u obrazovanju, započeo je prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci, posebno istaknuvši potrebu za osvještavanjem činjenice da se promjene događaju ubrzano, eksponencijalno. Kako su procesi učenja, kojim su oblikovane današnje generacije, bili linearni takvi su i današnji programi u školama, a što je upravo suprotno od načina na koji uče i moraju učiti nove generacije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPoslije ovog izvrsnog predavanja, prisutnima se obratio gospodin Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska, na početku istaknuvši, kako mu za iznošenje zamisli nije potrebna suvremena tehnologija, što su prisutni s oduševljenjem pozdravili. U predviđenih petnaest minuta, održao je izuzetno nadahnjujući govor, kojim je postigao da se prisutni učitelji i nastavnici osjećaju ponosnima na profesiju kojom se bave.

Shelly Sanchez Terrell, međunarodni predavač, savjetnica za obrazovanje i društvene medije, održala je predavanje uporabom LiveMeetinga s temom Learning Trends & the Future of ICT.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prvi dan ovoga izuzetnoga skupa zaključen je panel raspravom s OLYMPUS DIGITAL CAMERAtemom Tehnološki trendovi u novom svijetu učenja, u kojoj su sudjelovali Kristijan Zimmer (FER), Hrvoje Balen (Algebra), Mislav Balković (Algebra), Ivana Andrijašević (Ministarstvo uprave), Tomislav Tipurić (Microsoft Hrvatska) i Tomislav Bronzin (Citus grupa). Panel rasprava bila je izuzetno zanimljiva i potaknula je gospodina Vinka Filipovića, ravnatelja AZOO i gospodina Ivana Vidakovića, direktora Microsoft Hrvatska, da se aktivno, sa suprotstavljenim mišljenjima uključe u raspravu. Osim uvaženih gostiju, sudionici skupa su se osjećali uključeni u raspravu, ali zbog nedostatka vremena rasprava se ipak nije razbuktala do kasnih noćnih sati (barem ne u službenome dijelu programa).

Jedna misao o “Pozvana predavanja i rasprava

  1. Povratni ping: Pogled i na lavinu, ako treba | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.