Microsoft Interactive Classroom

matija_blagus

Matija Blagus

Mnogi od vas koriste Microsoft PowerPoint alat u nastavi kako bi na jednostavan i brz način nastavu učinili interaktivnom te kako biste učenicima prikazali razne multimedijske materijale. Kako bi proširio funkcionalnosti Microsoft PowerPoint alata i OneNote alata, Microsoft Education Labs napravio je program pod nazivom Microsoft Interactive Classroom. Radi se o besplatnom dodatku koji proširuje mogućnosti programa PowerPoint dozvoljavajući međudjelovanje s učenicima unutar same prezentacije. Na taj način možete jednostavno, unutar vaše postojeće prezentacije, postaviti kviz u kojem zahtijevate od učenika da odgovore na postavljena pitanja. Microsoft Interactive Classroom zahtijeva od predavača da na svojem računalu pokrene prezentaciju u PowerPointu te da, prema potrebi, odredi pitanja unutar prezentacije na koja želi dobiti odgovore od učenika. Učenici, s druge strane, koriste OneNote da bi stvarali zabilješke o nastavi te da bi odgovarali na postavljena pitanja. Program radi isključivo unutar lokalne mreže.

Opis programa i njegovo preuzimanje dostupno je na ovoj adresi.

Program radi na Windows XP i novijim operacijskim sustavima te je potrebno na računalu imati instaliran .Net Framework 3.5 SP1 ili noviju inačicu. Također je potrebno imati instaliran i Office paket koji mora imati barem PowerPoint (za predavača) i OneNote (za učenike). Podržane su inačice Office 2007 i 2010.

Instalacija programa je jednostavna te je nakon preuzimanja programa potrebno proći kroz uobičajeni čarobnjak za instalaciju.

Nakon instalacije pokretanjem PowerPointa dobivate novu karticu naziva Academic koji sadrži sastavnice za uređivanje (slika 1).

clip_image002Slika 1. Prikaz mogućnosti za Academic odjel unutar PowerPointa

Na prvoj slici vidimo kako možete odrediti nekoliko vrijednosti za pitanja. Uobičajeno su tu prisutni True/False (Istina/Laž) i Yes/No (Da/Ne) kao mogući predlošci za kviz te Multiple Choice (Višestruki izbor). Multiple Choice vam omclip_image004ogućava da sami odredite više odgovora na pitanja te koliko njih želite. Klikom na Multiple Choice dobivate izbornik u kojem odabirete koliko različitih odgovora želite imati na slajdu. Klikom na bilo koju od ponuđenih mogućnosti za odgovore otvara se novi slajd u prezentaciji te možete slobodno odrediti pitanje i odgovore (slika 2).

Slika 2. Određivanje pitanja i odgovora

U svakom trenutku možete dodati ili maknuti odgovor iz kviza. Klikom na tipku Add Choice dodat ćemo novi odgovor na slajd, dok klikom na tipku Delete Choice brišete zadnji odgovor u nizu.

Sljedeća od stvari koje možete odrediti jest grafički prikaz i vrijeme popunjavanja. Kada pokrenete prezentaciju, moguće je vidjeti postotak odgovora koji su dali učenici.
Klikom na trokutić pokraj mogućnosti Charts: iz padajućeg izbornika dobivate mogućnosti Bar Chart i Pie Chart. Te dvije mogućnosti predstavljaju tip grafa koji će se prikazati nakon odgovaranja na pitanje. Možete postaviti i vremensko ograničenje na postavljeno pitanje.
Klikom na trokutić pokraj mogućnosti Timer: iz padajućeg izbornika možete izabrati vrijeme trajanja pitanja ili pak upisati svoje. Time ograničavate vrijeme koje učenici imaju na raspolaganju za odgovaranje na pitanje. Zadnje dvije mogućnosti koje su vam dostupne jesu Start Session i Help. Help je uobičajena pomoć za program te klikom na tu tipku dobivate popis svih tema pomoći za program. Start Session vam omogućava dijeljenje prezentacije s učenicima.

Pokretanje dijeljenih prezentacija za predavače

Nakon što ste uredili vašu prezentaciju te odredili pitanja za učenike, potrebno je tu istu prezentaciju podijeliti s učenicima. Predavač na svojem računalu klikom na tipku Start clip_image006Session unutar PowerPoint alata pokreće Microsoft Interactive Classroom program te se otvara dijalog za postavke dijeljene prezentacije (slika 3).

Slika 3. Prozor Microsoft Interactive Classroom programa

Vidimo da je potrebno odrediti nekoliko vrijednosti prije nego što učenici mogu pristupiti prezentaciji.

Unutar polja Title: potrebno je upisati naziv prezentacije koja će biti dostupna učenicima, dok u polje Access Key (optional): upišete lozinku za pristupanje dijeljenoj prezentaciji, ukoliko to želite. Ako želite dijeljenu prezentaciju pokrenuti s nekog određenog slajda, potrebno je označiti clip_image007mogućnost Start session on the current slide. Da biste koristili sigurnu vezu (za to morate imati potvrdu), možete odabrati mogućnost Make this session more secure by using HTTPS (requires certificate). Klikom na Start pokrećete dijeljenu prezentaciju te ju sada vaši učenici mogu vidjeti na popisu dostupnih.

Slika 4. Postavke dijeljene prezentacije

clip_image009

Predavač na svojem računalu vidi prezentaciju s nekim dodatnim mogućnostima za upravljanje, kao što je i vidljivo na slici 5.

Slika 5. Prikaz dijeljene prezentacije (predavač)

clip_image011Slika 6. Prikaz mogućnosti dijeljene prezentacije (predavač)

Tijekom prezentacije moguće je dodati novi slajd ili pitanje klikom na tipke New Slide i Quick Poll (slika 6). Također su dostupne i mogućnosti uređivanja slajda, odnosno označavanja teksta i slično. Klikom na neki od predloženih označivača teksta možete neku stavku ručno označiti tijekom prezentacije, dok mogućnost Erase služi za brisanje takvih oznaka. Klikom na tipku Text možete dodati neki tekst na prezentaciju te pomoću dodatnih vrijednosti sa strane odrediti vrijednost i stil teksta. Kada dolazimo do slajda na kojem se nalaze kvizovi, potrebno je pokrenuti te kvizove klikom na tipku Start Poll. Učenici na clip_image013svojim računalima tada vide pitanje te počinje odbrojavanje vremena koje imaju na raspolaganju za davanje odgovora (ako smo ga prethodno odredili). Klikom na Stop Poll zaustavljate kviz te dobivate grafički prikaz odgovora koji su učenici dali (slika 7).

Slika 7. Grafički prikaz odgovora

Od mogućnosti pregleda dostupne su mogućnosti Normal i Expanded. Mogućnost Expanded zatvara dodatne izbornike te ostavlja središte na samoj prezentaciji. Session Details omogućava pregled trenutnih vrijednosti dijeljene prezentacije te primjerice koliko je učenika trenutno spojenu na tu prezentaciju. Klikom na mogućnost Stop Session zatvarate dijeljenu prezentaciju.

Pokretanje dijeljene prezentacije za učenike

Kako bi učenici mogli vidjeti dijeljenu prezentaciju s predavačkog računala, moraju pokrenuti program Microsoft OneNote. Nakon toga je na kartici Academic potrebno kliknuti na mogućnost Join Session (slika 8).

clip_image015
Slika 8. Prikaz mogućnosti unutar kartice Academic

clip_image017

 

Prikazuju se sve dijeljene prezentacije koje su trenutno dostupne na mreži te iz liste odabiremo onu na koju se želimo spojiti (slika 9).

Slika 9. Prikaz dostupnih dijeljenih prezentacija

Klikom na tipku Join pridružujete se prezentaciji. Ako prethodno niste odredili potvrdu, clip_image019program će vas upozoriti da ne koristite sigurnu vezu te je na sljedećem prozoru potrebno kliknuti na mogućnost Join Anyway. Kada se prezentacija pokrene, za svaki slajd u PowerPoint dobivate novu stranicu unutar OneNotea te za svaki od slajdova možete pisati vlastite komentare i zabilješke. Učenicima je to korisna mogućnost jer na taj način sve bilješke imaju u digitalnom obliku. Kada predavač pokrene pitanje, učenicima se prikazuje ekran kao na slici 10.

Slika 10. Prikaz pitanja za učenike

Odabirom jedne od mogućnosti (u našem slučaju A ili B) te klikom na tipku Submit, učenik odgovara na pitanje. Nakon što svi učenici odgovore na pitanje ili predavač zatvori to pitanje, stranice u OneNoteu se ažuriraju s grafičkim prikazom koji predstavlja odgovore. Kada je prezentacija gotova, učenik napušta dijeljenu prezentaciju klikom na mogućnost Leave Session.

Vidimo da je ovaj alat namijenjen predavačima kako bi na jednostavan način mogli provjeriti znanje svojih učenika. Mogućnosti su osnovne, tako da nije moguće provoditi složenije testove, ali je dobra pomoć kod ponavljanja i utvrđivanja gradiva gdje se može jednostavno provjeriti znanje učenika. Cilj ovog programa je olakšati međudjelovanje s učenicima kada koriste računala te dati učenicima mogućnost da vode digitalne bilješke na računalima.

Jedna misao o “Microsoft Interactive Classroom

  1. Povratni ping: Pogled i na lavinu, ako treba | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.