Izrada online ankete

vilim_jurkovic

Vilim Jurković

Potrebe provođenja različitih anketa česte su u svim velikim sustavima pa zasigurno i u sustavu obrazovanja, na svim razinama. Mogu se, naravno, provoditi na papiru, ali to iziskuje mnogo posla, pogotovo u prikupljanju i analizi dobivenih podataka. Idealno je upotrijebiti mogućnosti računala i provoditi ih – online.
Na nedavno održanom stručnom skupu Info@Edu – informatika u obrazovanju sudionici su, kao i na završetku drugih većih stručnih skupova, trebali ispuniti anketu koja je organizatorima vrijedan izvor podataka za poboljšanja i ostvarivanja budućih skupova. Ali – na papiru. Zašto anketu ne bismo ostvarili online? Zašto svaki sudionik na svoju adresu elektroničke pošte ne bi dobio poveznicu za ispunjavanje ankete? I dalje je osigurana anonimnost, a organizatoru je dovoljno tek analizirati grafičke prikaze rezultata. Primjera primjene online anketa ima doista mnogo. Pogledajmo kako ih stvoriti.

Iako je online dostupno mnoštvo alata, i komercijalnih i besplatnih (npr. SurveyMonkey), za primjenu u školi vjerojatno je najbliži Google alat za obrasce (ankete) pod okriljem usluge Google Dokumenti (Google Docs). Sve što nam je potrebno jest Google račun, kojeg mnogi već koriste i za svoju elektroničku komunikaciju. I naravno, na papiru osmišljena anketa koju želimo postaviti na internetu i osigurati njimageenu dostupnost s bilo kojeg računala s vezom na globalnu mrežu.

Svojim Google korisničkim računom prijavimo se na Google Dokumente (Google Apps)

Slika 1. Anketa – Google Dokumenti

imageSlika 2. Anketa – Prijava s Google računom

Nakon uspješne prijave pred nama će biti početna stranica Dokumenata na kojoj će biti imagevidljivi svi naši postojeći dokumenti, a možemo otpočeti i s izradom novog tako što ćemo kliknuti na gumb IZRADI.

Slika 3. Anketa – Sučelje Google Dokumenata

Odmah možemo primijetiti da nam je ponuđena obrada teksta, izrada prezentacija, imageproračunskih tablica, obrazaca, crteža,… Nas ovdje zanima Obrazac jer njime možemo izraditi željenu anketu, učiniti ju dostupnom na internetu, automatski spremati prikupljene podatke u jednu proračunsku tablicu iz koje se stvara prezentacija podataka za analizu. Obrazac nam daje sve što nam je potrebno za provođenje online ankete.

Slika 4. Anketa – Izbornik Google Dokumenata

Odabirom izrade novog obrasca dobit ćemo prozor:

imageSlika 5. Anketa – Stvaranje novog obrasca

Odmah ćemo odrediti naslov obrasca i ukratko navesti na što se on odnosi te krenuti sa stvaranjem prvog pitanja.

imageSlika 6. Anketa – Naslov obrasca i stvaranje prvog pitanja

Svako pitanje ima svoj glavni tekst i tekst pomoći za odgovaranje. Odabiremo jedan od 7 tipova pitanja, a kvačicom određujemo je li odgovor nužan (Postavi za obvezno pitanje). Ako izrađujemo više stranica ankete, razdvojenih prijelomom, imamo mogućnost i automatskog preskakanja nekih pitanja, ovisno o odgovoru ispitanika. Uz imagesvako pitanje s desne strane imamo dostupne alate: Uređivanje, Udvostruči i Izbriši.

Slika 7. Anketa – Alati

Koji se tipovi pitanja mogu koristiti, najbolje možemo vidjeti iz primjera na slici:

imageimage
Slika 8. Anketa – Tipovi pitanja      Slika 9. Anketa – Tipovi pitanja

Dostupni su sljedeći tipovi pitanja:

 • Višestruki izbor (samo jedan odgovor)
 • Odabir s popisa
 • Potvrdni okviri (više mogućih odgovora)
 • Tekst
 • Tekst članka
 • Mjerilo
 • Rešetka

Svi podatci koje anketom prikupimo spremaju se u jednu proračunsku tablicu. I ako napravimo klik pokazivačem mišem na naš obrazac u glavom prozoru Dokumenti vidjet ćemo sva naša pitanja u gornjem retku proračunske tablice. Ako je anketa već i provođena, tu će se nalaziti i odgovori ispitanika.

image
Slika 10. Anketa – Proračunska tablica za smještaj obrasca

Izuzetno je važno da takvu tablicu možemo preuzeti (spremiti) u najrazličitijim formatima (Excel, PDF, … ). U izborniku odaberemo Datoteka –> Preuzmi kao –> odaberemo željeni format s popisa. Želimo li se opet vratiti uređivanju obimagerasca odaberemo tu mogućnost u izborniku na Obrazac –> Uređivanje obrasca.

Slika 11. Anketa – Sve mogućnosti uređivanja obrasca

Izbornik uređivanja obrasca:

 • Dodaj stavku – stvaramo novo pitanje uz odabir njegova tipa. Omogućuje i stvaranje zaglavlja te prijelom stranice želimo li našu anketu podijeliti na zasebne dijelove.
 • Tema – ako ne odabiremo neku drugu temu (izgled) naše ankete postavljena je tema Plain. Kod odabira drugih tema moramo paziti podržavaju li sve naše fontove ( Č,Š…)
 • Ovaj obrazac pošalji putem elektroničke pošte – direktno slanje obrasca
 • Pogledaj odgovore – pregledavamo ih u proračunskoj tablici ili u sažetku u kojem su svi prikupljeni podatci prikazani grafički (idealno za analizu)
 • Druge radnje – nudi mogućnost ugradnje HTML koda na neku mrežnu stranicu koji vodi na određenu anketu (Ugradi). Mogućnost Uređivanje potvrde služi stvaranju automatskog odgovora ispitaniku nakon odaslane ispunjene ankete.
 • Spremljeno – sprema promjene na obrascu

imageOsim lakoće prikupljanja podataka Google Obrasci pružaju mogućnost njihove jednostavne i učinkovite analize kroz grafički prikaz.

Slika 12. Anketa – Sažetak odgovora – grafički prikaz prikupljenih rezultata

Postavlja se još pitanje koja je adresa našeg obrasca na internetu? Koju poveznicu možemo postaviti na mrežnoj stranici ili kopirati u elektroničku poruku kako bismo ga poslali ispitanicima?

Kako bismo to saznali odemo na prikaz obrasca u proračunskoj tablici (Pogledaj odgovore ð Proračunska tablica). U prikazu proračunske tablice u izborniku odaberemo Obrazac ð Prijeđi na aktivni obrazac. Pred nama će biti prozor za ispunjavanje obrasca (onako kako će ga vidjeti ispitanici). U istom tom prozoru u adresnoj liniji internetskog preglednika nalazi se mrežna adresa naše ankete koju je dovoljno označiti pokazivačem miša i kopirati u elektroničku poruku ili neko drugo mjesto kao pimageoveznicu. Takve su adrese duge i komplicirane i stoga je važno da ih uvijek označimo od početka do kraja i kopiramo.

Slika 13. Anketa – pokretanje obrasca (ankete) u pogledu koji će vidjeti ispitanici

Kako bismo osigurali da našoj anketi mogu pristupiti ispitanici, moramo osigurati dijeljenje stvorenog obrasca. U glavnom prozoru Google Dokuimagementi napravimo desni klik na obrazac (dokument) koji želimo dijeliti (slika 13) –> Dijeli –> Dijeli.

Slika 14. Anketa – Dijeljenje dokumenta

imageNakon odabira mogućnosti Dijeli javlja se prozor u kojem je vidljivo da je dokument trenutno postavljen kao Privatno, a mi želimo da mu pristupe svi koji imaju poveznicu.

Slika 15. Anketa – Postavljanje dijeljenja dokumenta

imageU prozoru postavimo mogućnost Svatko s vezom i to potvrdimo sa Spremi. Tada će naš dokument dobiti atribut Dijeljeno i postat će dostupan svima koji imaju poveznicu do njega.

Slika 16. Anketa – Postavke dijeljenja – Svatko s internetskom vezom

Provođenje anketa online silno može pojednostaviti postupak prikupljanja podataka i njihove analize, a jednostavnost stvaranja i ostvarivanja može biti dobar razlog za primjenu čak i u obrazovanju.

Jedna misao o “Izrada online ankete

 1. Povratni ping: Pogled i na lavinu, ako treba | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.