Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave „Zvono“

visnjica_sestak 

Višnjica Šestak

Ključne riječi: učitelj, Forum učitelja razredne nastave, udruga, zbirka radnih materijala za razrednu nastavu

Biti učitelj je poziv, a ne zvanje

Svaki učitelj je, u nekom trenutku svog profesionalnog razvoja, došao do trenutka kada je osjećao potrebu za promjenom, kada je istraživao i preispitivao svoju ulogu u društvu.

Zbilo se to i meni, kao i vama koji čitate ove retke. 2005. godine radila sam u četverorazrednoj kombinaciji i osjetila silnu potrebu za razmjenom iskustva s učiteljima izvan moje škole. Stručni skupovi i skupovi koje su organizirali izdavači nisu me u potpunosti zadovoljili. Divno je okupiti se, učiti, spoznavati novo, ali nedostajala je češća i izravnija komunikacija – a nju je nudio prostor virtualnog svijeta – internet. Tražilica se činila najvećim prozorom u svijet! Otkriće stranice (foruma)¹ kolege Kreše Stojića, jednostavnim i jasnim pozivom na razmjenu iskustava i svega što učitelja čini učiteljem činio mi se neodoljivo privlačnim.

Stidljivo i samokritično počeli smo primjere svog rada izlagati na forumu. Nismo pisali pozivnice, nismo se oglašavali. Jednostavno – znatiželja je učitelje dovodila k nama. Svakim je danom broj registriranih na Forumu razredne nastave (kraće FRN) rastao, ali rastao je i broj materijala koje su učitelji poželjeli nesebično podijeliti između svojih razreda. Odlikovali smo se kao mjesto gdje je uvijek netko prisutan kako bi nas savjetovao, pomogao ili s nama podijelio nove spoznaje. Broj je prijavljenih učitelja rastao (oko 150 godišnje), kao i broj roditelja koji su bili zainteresirani za pomoć svome djetetu, ali bilo je tu i studenata koji su tražili pomoć ili samo podršku u školovanju. Pridružio nam se i veliki broj učitelja iz BiH, Srbije, Crne Gore, a ovih smo dana ostvarili suradnju i s učiteljima iz Slovenije².

Nemjerljiva je podrška koju pružamo jedni drugima: iskustvom, primjerima, iskrenošću, materijalima, podukom, podrškom, lijepom riječju, izmjenom informacija s terena… Teško je i nabrojati sve oblike i načine naše suradnje.

Istaknuli smo se u zajedničkim projektima, gdje nas prostorna udaljenost nije odvojila od naših ciljeva pa smo tako zajedničkim snagama organizirali dvije izvanučionične nastave Ogulin i Zagreb, gdje smo se skupili od Slavonije do Istre, imali zajedničke aktivnosti i omogućili međusobno upoznavanje naših učenika.

Tako smo 2008. godine ideju o jednom kutku za pohranu materijala ostvarili kao Zbirku nastavnih materijala učitelja razredne nastave³. Zbirka sadrži materijale iz svih područja rada u razrednoj nastavi. Zbirka je utjecala na još veće informatičko obrazovanje pa smo uz razne slikopriče, upoznali i korisne informatičke alate za rad u nastavi, napravili prve razredne mrežne stranice u Hrvatskoj, pružili kratke metodičke novitete iz područja raznih predmeta. Suspregnuli smo samozatajnost, skupili hrabrosti i prijavili Zbirku na Microsoftov natječaj⁴ koji potiče razvoj ITC tehnologije u našem radu. Na završnoj svečanosti Zbirka je predstavljena javnosti kao jedinstven primjer takvog rada u Hrvatskoj.

2010. godine, uviđajući koliko nam je potrebna strukovna podrška, sve snažnije izražavamo potrebu za osnivanjem Udruge⁵. Prikupljali smo podatke o udrugama koje djeluju u Hrvatskoj i spoznali da postojeće ne djeluju ili djeluju lokalno, na razini županija.

Pitanje koje nas je najviše zaokupilo: kako svakom učitelju omogućiti ravnopravnu mogućnost sudjelovanja, odlučivanja, rada, glasa, ostvarenja mogućnosti kako bi se poboljšali oni dijelovi našeg rada koji u nama bude nezadovoljstvo, čine nas nezadovoljnima? Kako omogućiti učitelju iz pasivnog kraja da je pravovremeno i točno informiran? Kako mu omogućiti sudjelovanje na stručnim skupovima i radionicama za ona područja koja njega osobno zanimaju i koja bi htio usavršiti? Puno pitanja i sva su vodila k jednom rješenju. Postavili smo anketu na forumu i dobili podršku učitelja, duboko udahnuli i odlučili: osnovat ćemo Udrugu.

Sve smo to uveli u naše ciljeve Udruge:
„Kroz svakodnevnu komunikaciju i razmjenu iskustava bilo je lako uočiti koliko je mnogo teškoća i  kolika je dubina i opseg tih teškoća. Zato smo  jasno rekli što želimo: Želimo udrugu koja će podržati naš rad.
Želimo udrugu koja će nam pomoći u stručnom usavršavanju.
Želimo udrugu koja će aktivno raditi na unaprjeđenju naše struke.
Želimo udrugu koja će podići i ojačati samopouzdanje i ugled učitelja.
Želimo udrugu koja će javno i otvoreno govoriti o svim problemima naše struke.
Želimo udrugu u kojoj će svaki učitelj zajamčeno moći iznositi svoja mišljenja i sudjelovati u radu.
Želimo udrugu u kojoj će se glasno čuti riječ učitelja iz svih krajeva Hrvatske.
Želimo udrugu koja će pomagati učiteljima da u međusobnoj suradnji rastu kao stručnjaci.
Želimo udrugu koja će moći surađivati s prosvjetnim institucijama, udrugama i pojedincima. 
Želimo udrugu koja će nezavisna od svih političkih stranaka ili sindikata, jasno obrazlagati potrebe naše struke. “ 

Ovih dana aktivno radimo na tome da Udrugu postavimo na „zdrave noge“ proučavajući zakone o školstvu, zakone o volontiranju, razne vrste obrazovanja koje pruža Europska unija, nastojeći i nadalje biti prvi koji će pomoći učitelju.

Pružiti bitnu informaciju, novu metodu rada ili isprobati neki novi način suradnje (kao što su videokonferencije između razreda unutar cijele Hrvatske), istaknuti kvalitetu IT radova te informatičku pismenost učitelja.

Danas moj dan započinje s osmijehom jer sve ono što provedem u razredu, svaki mali korak ili veliki napredak – imam s kim podijeliti. Više nisam učiteljica u „nekom“ podravskom zaseoku, već ona koja aktivno sudjeluje u novom pogledu na učiteljski posao jer uz pomoć interneta postala sam povezana sa svima i Udruga je postala moja nova zbornica.

Poveznice:

¹Forum razredne nastave
²Forum učitelja Slovenije
³Zbirka materijala za rad u razrednoj nastavi
⁴Natječaj Microsoft Hrvatska, AZOO i Carnet
⁵Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave ZVONO

Jedna misao o “Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave „Zvono“

  1. Povratni ping: Pogled u novu godinu | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.