TeachMeet Int’l

arjana_blazic_thumb1

Arjana Blažić

clip_image002_thumb1

TeachMeet je vrsta seminara za stručno usavršavanje nastavnika na kojem nastavnici u kratkim prezentacijama govore o svojem projektu, žele podijeliti svoje iskustvo ili predstaviti svoju ideju. Prezentacije obično traju 3 ili 7 minuta, a nakon isteka tog vremena predavač mora napustiti pozornicu i mikrofon predati sljedećem nastavniku. To čini TeachMeet vrlo dinamičnim pa je zbog toga, ali i zbog svog neformalnog karaktera, postao vrlo popularan oblik stručnog usavršavanja te se organizira u raznim dijelovima svijeta.

Nažalost, nastavnici iz Republike Hrvatske ne mogu sudjelovati na takvim seminarima zbog toga što se takva događanja još ne organiziraju kod nas. Ipak, nadamo se da ćemo uz podršku mjerodavnih institucija i sponzora organizirati naš prvi TeachMeet uživo u proljeće 2012. godine.

No kako do tada ne bismo bili zakinuti za ovakav dinamičan oblik cjeloživotnog učenja, u Udruzi „Samo jedan klik“ osmislili smo TeachMeet ONLINE kojim nastojimo povezati sve one nastavnike koji žele podijeliti svoje ideje, svoju kreativnost i svoju strast prema poučavanju sa svojim kolegama. Pritom nije važno gdje stanuju, u kojoj školi rade niti koji predmet poučavaju. Jedino što je potrebno jesu želja za učenjem, ushićenje i naravno, računalo s pristupom internetu i mikrofon. Kamera je poželjna, ali nije nužna.

Naša ideja provedena je u djelo u subotu, 10. 12. 2011. kada je održan prvi virtualni clip_image004_thumb3TeachMeet Regional. Sudjelovalo je 11 predavača – nastavnika iz raznih hrvatskih gradova koji su u kratkim trominutnim prezentacijama prenijeli slušateljima svoja iskustva o tome kako nastavu učiniti zanimljivijom, učinkovitijom te kako ju oplemeniti novim idejama. Prezentacije su bile vrlo dinamične, a nastavnici su uspješno prenijeli svoje ushićenje na sve sudionike.
Predavači su govorili o tome kako upotrebljavaju razne web 2.0 alate u nastavi od I. razreda osnovne škole do IV. razreda gimnazija i strukovnih škola te o odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju. Također je bilo riječi o medijaciji, odnosno kako nastavnici mogu pomoći u sprječavanju sukoba među djecom i mladima.

U subotu 17. 12. 2011. održan je prvi međunarodni TeachMeet Int’l koji su vodili Arjana Blažić, Sonja Lušić Radošević i Bart Verswijvel. Za ovaj je događaj bilo prijavljeno 26 sudionika iz 15 zemalja, a trominutne prezentacije održalo je 22 predavača.

Teach Meet Int’l trajao je gotovo tri sata koja su u potpunosti bila ispunjena pozitivnom energijom, uclip_image006_thumb1shićenjem i željom za učenjem svih sudionika. Predavači su u svom poticajnom nastupu podijelili ideje i iskustva o uporabi raznih alata i usluga te su govorili o različitim načinima poučavanja i učenja. Za vrijeme održavanja webinara na Twitteru je poslano više od 500 porukakako bi i oni nastavnici koji se nisu mogli uključiti na webinar mogli sudjelovati u događanju. Ovaj se Teach Meet svojim “dobrim vibracijama” dokazao kao odličan oblik stručnog usavršavanja nastavnika.

Stoga su za veljaču 2012. već zakazani virtualni TeachMeet Regional i TeachMeet Int’l. Pozivamo vas da s nama podijelite vaše ideje i primjere dobre prakse. Za izradu prezentacije možete koristiti predložak u kojem se nalaze smjernice kako u kratkom vremenu predstaviti i prenijeti najbitnije informacije.

Također vas pozivamo da prijavite svoje učenike (u dobi od 14-18 godina) za sudjelovanje na sličnom događanju pod nazivom StudentsMeet koje će se održati 7. 2. 2012. na Dan sigurnijeg interneta. StudentsMeet okupit će učenike koji će u kratkim, trominutnim prezentacijama predstaviti svoje projekte i ideje.

Teach Meet Regional i Teach Meet Int’l održani su na usluzi Live Meeting kojeg je organizatorima ustupila zajednica Suradnici u učenju. Sponzori događanja bile su tvrtka b4b i eHrvatska.

Jedna misao o “TeachMeet Int’l

  1. Povratni ping: Pogled u novu godinu | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.