Pridružite se Tragačima

zozefina_ZB

Žozefina Žentil-Barić

tragaci_logo_wsPromicanje čitanja kao kvalitetnog i zanimljivog načina provođenja slobodnog vremena jedna je od temeljnih zadaća knjižnica. U duhu svima nam poznatih stihova koji glase: „kad se male ruke slože“, tri hrvatske narodne knjižnice – Gradska knjižnica Zadar, Gradska knjižnica Rijeka i Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar, pristupile su ovoj zadaći iz novog, web 2.0, kuta gledanja. Većina djece danas svoje slobodno vrijeme provodi na internetu stoga knjige, književnost i knjižnice moraju biti dio njihovog virtualnog života. Na temeljima višegodišnjeg rada klubova čitatelja za djecu pokrenuti su Tragači: dječji čitateljski blog. Ovaj online klub čitatelja namijenjen je djeci od 8 do 13 godina koja vole knjige i čitanje i žele pročitano prokomentirati u dobrom društvu.

Ciljevi Tragača su upoznavanje s raznovrsnim književnim djelima za djecu i mlade, poticanje na slobodno izražavanje svoga mišljenja i uvažavanje mišljenja drugih, poticanje djece na korištenje novih tehnologija (jer nije sve na Facebooku). Djeca imaju priliku primati i širiti pozitivne vibracije zajedništva u čitanju s vršnjacima iz različitih krajeva domovine u kontroliranom virtualnom okruženju. U Družionici se tako članovi kluba jedni drugima predstavljaju pišući iz kojeg su grada, koje su im najdraže knjige i sl., a poseban je post određen kao mjesto gdje mogu razgovarati o knjigama koje vole, a koje (još) nisu predstavljene na blogu. Pravila ponašanja predstavljena su u skladu s neformalnim stilom bloga i nazvana Blog bonton.

snapshotSvakog mjeseca Tragači istražuju neku novu knjigu, koju naizmjence pronalaze klubovi čitatelja udruženih knjižnica. U prosincu se tako po preporuci Riječana čitaju i komentiraju Pustolovine Arna i Điđija Nade Mihelčić, no prednost je virtualnog kluba u tome što se uvijek mogu komentirati knjige koje su bile predstavljene prijašnjih mjeseci. Kako blog ne bi bio dosadan i kako bi se djeci olakšalo iznošenje dojmova i razmišljanja, jednom tjedno objavljuje se novi članak vezan uz odabranu knjigu u kojem se ističe neka tema ili misao i postavljaju se pitanja kao poticaj za komentiranje. Knjižničarke također sudjeluju u komentiranju poruka i dječjih razmišljanja te svojim pohvalama i/ili potpitanjima ohrabruju i motiviraju članove na daljnje sudjelovanje. Komunicirajući preko bloga, svako dijete prenosi osobno čitateljsko iskustvo i dojam koji je steklo u interakciji s odabranom knjigom, a informacije koje dobije od ostalih Tragača mogu mu otkriti neko sasvim novo razmišljanje i proširiti vidike ili potvrditi vrijednost vlastitih zaključaka.

Trenutno u traganju sudjeluje 25 članova knjižnica osnivačica, međutim dobrodošli su i svi ostali zainteresirani čitači bez obzira iz kojeg su grada, iz koje knjižnice. Potaknite svoje učenike da nam se pridruže u traganju za dobrim knjigama jer kao što kaže Željka Horvat Vukelja: Znati čitati znači imati ključ koji otvara sva vrata. Voljeti čitati znači otključavati uvijek nova i nova vrata koja vode prema znanju, dobroti i samopouzdanju!

Jedna misao o “Pridružite se Tragačima

  1. Povratni ping: Pogled u novu godinu | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.