OŠ „Horvati“ u Comenius projektu „Young Europeans Say: break walls, be tolerant!“

suzana_delic 

Suzana Delić

Nakon vrlo uspješno provedenog Comenius projekta pod nazivom „Europe Anim´Action“ te završne predstave u belgijskom Fleronu, OŠ „Horvati“ prijavila se za novi Comenius multikulturni projekt koji je u srpnju i prihvaćen. Naziv projekta je „Young Europeans Say: break walls, be tolerant!“

Škole partneri dolaze iz osam zemalja. Uz Republiku Hrvatsku, to su: Portugal (koordinator projekta), Poljska, Švedska, Italija, Rumunjska, Grčka i Litva.

Škole sudionici:

  1. Agrupamento de Escolas do Monte de Caparica – Portugal
  2. Osnovna škola Horvati – Republika Hrvatska
  3. 3º GYMNASIO THESSALONIKHES – Grčka
  4. INSTITUTO COMPRENSIVO PACIFICO RAMATI – Italija
  5. KAUNO SANCIU VIDURINÉ MOKYKLA – Litva
  6. Gimnazjum nr4 w Swidnicy – Poljska
  7. SCOALA CU CLASELE I-VIII NR. 308 Sector 4 Bucuresti – Rumunjska
  8. Stora Satraskola – Švedska

Cilj je ovoga projekta ojačati europsku dimenziju u školama te promicati interkulturno obrazovanje. Također je važno razviti svijest učenika, učitelja te lokalne zajednice prema europskim vrijednostima poštivanja, tolerancije i suradnje.

Kroz opis i usporedbu svakodnevnog života učenici škola partnera naučit će više o različitim kulturama. Oni će međusobnom suradnjom uočiti sličnosti i razlike, ali i uvidjeti europsku stvarnost. U isto vrijeme, učenici moraju biti svjesni svoje kulture i identiteta.

Uzajamnim razumijevanjem i prenošenjem znanja učenici će razviti svijet o pripadanju zajednici država i naroda – Europskoj uniji – kojom upravljaju institucije koje uređuju život europskih građana u sadašnjosti i budućnosti.

Dakle, projekt namjerava potaknuti učenike da otkriju Europsku uniju te njen razvoj. Do tolerancije i mira u Europi svakako će se doći istraživanjem i analizom europskih sukoba u 20. stoljeću.

Kroz dvogodišnji projekt predviđena su četiri susreta škola partnera, od kojih je prvi održan u Lisabonu od 22. 11. do 27. 11. 2011.

Na susretu su sudjelovali učitelji i ravnatelji škola partnera, a OŠ „Horvati“ su predstavljale ravnateljica mr. sc. Biserka Matić-Roško i učiteljica savjetnica te koordinatorica projekta, Suzana Delić.

Uz bogat program sudionici su upoznali rad u školi domaćinu, ali i ljepote Portugala.

Posjetili su i izložbu „The voice of the victims“ u Lisabonu, ali i Muzej u Penicheu. Vrlo poučno bilo je učiti o povijesti Portugala te nova saznanja utkati u projekt.

Sudionici su posjetili i prekrasno mjesto Obidos te je u ugodnom druženju nekoliko dana vrlo brzo prošlo.

U proljeće slijedi novi susret u Bukureštu, ali i dolazak švedskih i poljskih učenika u Zagreb.

Kako je sve izgledalo….

Jedna misao o “OŠ „Horvati“ u Comenius projektu „Young Europeans Say: break walls, be tolerant!“

  1. Povratni ping: Pogled u novu godinu | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.