Gliffy – online alat za izradu grafičkih prikaza

ivana_ruzic

Ivana Ružić

Sažetak

Gliffy je online alat koji omogućava stvaranje različitih vrsta grafičkih prikaza, dijeljenje i suradnju između korisnika. Članak prikazuje značajke alata i njegovu primjenu kao potporu učenju programiranja.

Ključne riječi: grafički prikaz, grafički prikaz tijeka, programiranje, nastava, web 2.0, Gliffy

Uvod

Učenici koji se tek upoznaju s algoritmima, grafičkim prikazima tijeka i prvim linijama kodova u nekom od programskih jezika nerijetko su zbunjeni velikom količinom novih pojmova. Ukoliko su to učenici petih razreda, zbunjenost je još i veća uzmemo li u obzir nove nastavne predmete i učitelje te privikavanje na novi i samostalniji način rada. Prilikom stvaranja prvih koraka u svijetu programiranja, učenici izrađuju vlastite grafičke prikaze tijeka za lakše razumijevanje i razvijanje problemskog pristupa rješavanju zadataka. Prostoručno crtanje grafičkih prikaza tijeka može biti zamorno i nezanimljivo. Gliffy kao alat za izradu grafičkih prikaza, izradu istih može učiniti dinamičnim, kreativnim i zabavnim procesom.

Gliffy

Gliffy je web 2.0 alat za izradu različitih grafičkih prikaza: grafičkih prikaza tijeka, tlocrta, Vennovih, mrežnih i organizacijskih grafičkih prikaza, tehničkih crteža itd. Ovaj alat predvidljivog sučelja djeluje kao uredski program, besplatan za korištenje, a za stvaranje grafičkih prikaza nije potrebna niti registracija. Registriranim korisnicima nudi se mogućnost spremanja privatnih ili javnih grafičkih prikaza i međusobna suradnja.

Značajke:

  • Jednostavan je za upotrebu. Grafički se prikazi stvaraju tehnikom „povuci i spusti“. Nije potrebno nikakvo posebno predznanje.
  • Bogata knjižnica. Knjižnica posjeduje stotine različitih oblika od kojih možete stvarati svoje grafičke prikaze. Korisnik može po svojoj želji uređivati oblike (veličina, boja, boja ispune, obrub i sl.). Gliffy omogućuje i uvoz korisnikovih oblika.
  • Jednostavno spremanje i dijeljenje grafičkih prikaza među korisnicima. Korisnici svoje grafičke prikaze mogu ispisivati te spremati online ili na vlastito računalo u nekom od slikovnih formata, Gliffy XML formatu koji se kasnije može uređivati ili SVG formatu za uređivanje u alatu Visio. Omogućena je i ugradnja grafičkih prikaza na vlastiti wiki, blog i sl.
  • Suradnja s korisnicima. Sustav za suradnju elektroničkom poštom obavještava vaše prijatelje o vašem pozivu za suradnju na određenom grafičkom prikazu.
  • Zaštita i bilježenje promjena. Gliffy automatski sprema kopiju svakog grafičkog prikaza, tako da možete pratiti promjene ili se vratiti na stariju verziju.
  • Pomoć. Gliffy svojim korisnicima nudi vrlo jednostavan i detaljan vodič za rad, upute, forum i slično te mogućnost komunikacije s timom za podršku.

Izrada grafičkih prikaza tijeka u nastavi programiranja

Grafički prikaz tijeka (engl. flow chart) je grafički prikaz algoritma. On je pomoćno sredstvo koje je neovisno o programskom jeziku i računalu, a vizualno predočava zadatak pa on postaje pregledniji. Grafički prikaz tijeka sastoji se od niztonkaa jednostavnih geometrijskih likova spojenih usmjerenim crtama. Usmjerene crte pokazuju tijek rješavanja zadatka. Grafički prikaz tijeka omogućava analizu problema, lakšu provjeru i traženje boljih postupaka rješavanja zadatka.

Slika 1. Primjer grafičkog prikaza tijeka

nikolaiGliffy se vrlo uspješno može koristiti kao alat za izradu grafičkih prikaza tijeka u nastavi programiranja jer učenicima omogućuje vrlo jednostavno stvaranje i uređivanje vlastitih grafičkih prikaza tijeka razvijajući pritom logičko i problemsko mišljenje, algoritamski pristup rješavanju problema, kreativnost u radu i razvoj timskog duha.

 

Slika 2. Primjer grafičkog prikaza tijeka

Ovaj alat nema nikakvih posebnih zahtjeva prema računalu korisnika, ne traži instalaciju, a za njegovo korištenje dovoljan je samo pristup internetu i mrežni preglednik, što učenicima omogućava korištenje ovog alata i od kuće i u njihovo slobodno vrijeme.

Zaključak

Gliffy se može koristiti u nastavi informatike za izradu grafičkih prikaza tijeka razvijajući logičko i problemsko mišljenje, razvijanje algoritamskog pristupa rješavanju problema, a zbog jednostavnosti rada pogodan je za učenike od 5. razreda osnovne škole. Idealan je za rad jer ne traži nikakvu instalaciju, dozvole i slično pa ga učenici vrlo jednostavno mogu koristiti u školi i u svojim domovima.

U ovom je članku prikazan samo jedan primjer korištenja Gliffyja u nastavi informatike u sklopu programiranja za izradu grafičkog prikaza tijeka, no ovaj se alat može primjenjivati i u nastavi drugih predmeta gdje god su potrebni različiti oblici grafičkih prikaza, nacrta, skica i sličnog.

Literatura:

http://www.gliffy.com

Jedna misao o “Gliffy – online alat za izradu grafičkih prikaza

  1. Povratni ping: Pogled u novu godinu | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.