Besplatni EVO online tečajevi za nastavnike

marijana_smolcec

Marijana Smolčec

S razvojem interneta i mrežnih tehnologija mnogi nastavnici žele proširiti svoje znanje i povećati tehnološke sposobnosti kako bi što bolje mogli ugraditi web 2.0 alate u svoj nastavni proces ili kako bi mogli „uhvatiti“ korak s današnjim učenicima – digitalnim urođenicima.

Ako ste nastavnik engleskog jezika, informatike ili bilo kojeg drugog predmeta, tada nikako ne smijete propustiti besplatne EVO online tečajeve koji se održavaju svake godine u siječnju i veljači u trajanju od 5 tjedana. Bez obzira jeste li tek totalni početnik ili „tech savy“ (pravi stručnjak) naučit ćete mnogo o web 2.0 alatima, o pisanju bloga, kako se izrađuje wiki, što ljudi misle kad spomenu Twitter, Skype, podcasting, tags, RSS, Yahoo, Moodle i sl.

Što je to EVO?

clip_image002

EVO je skraćenica za Electronic Village Online projekt kojeg podržava Computer-Assisted Language Learning Interest SectionTESOL CALL- IS.

To je set online tečajeva koji se obično sastoje od jednostavnih online razgovora do odlično razrađenih radionica, a vode ih nastavnici za nastavnike. Naime, cijeli EVO tečaj temelji se na volonterskom radu nastavnika, EVO moderatora, koordinatora ili ICT stručnjaka koji su isto možda nekad bili polaznici ovog tečaja, a sada su se usavršili i žele pomoći drugima da nauče nešto više i budu svjesniji mogućnosti koje pruža internet.

evo

Nastavnici volonteri moraju završiti i pripremni tečaj za moderatora koji se obično održava u listopadu i studenom u trajanju od 4 tjedna pod vodstvom EVO koordinatora.

Vaclip_image004žno je spomenuti da se sudionici, tj. polaznici tečajeva, ne ocjenjuju. Svatko bira svoj korak i pokušava što više sudjelovati. Naravno, ima onih koji redovito izvršavaju sve zadatke, čitaju predloženu literaturu i sudjeluju na tjednim webinarima tzv. „Live sessions“, ali s druge strane postoje i oni malo sramežljiviji „lurkers“ koji iz pozadine prate što se događa.

clip_image006Prije godinu dana ja sam bila onaj manje sramežljivi polaznik. Jednostavan razlog za to je što su svi tako ljubazni, susretljivi, a opet profesionalni. Možete pitati što god vas muči ili zanima. Upravo zbog toga sam 2011. uspješno završila dva online EVO tečaja, Becoming a Webhead 2011“ čija je polazna stranica wiki i „Creating Vocabulary Activitieskoji se održavao u Moodleu.

Oba tečaja pomogla su mi u mom stručnom usavršavanju i razumijevanju web 2.0 alata. Stoga vas sve pozivam da se priključite ovogodišnjem EVO2012.

Naime, ove godine neću biti samo polaznik već i jedan od moderatora. Zajedno s još 11 nastavnika volontera i 3 koordinatora Teresom, Fernandom i Larrisom moderirat ću BaW2012.

Bit će zanimljivo istovremeno žonglirati između tečaja i svakodnevnih obveza u školi i obitelji. To je vrlo zahtjevan posao, ali ujedno i zahvalan jer ne samo što ćete upoznati mnogo divnih nastavnika, stručnjaka i obrazovnih djelatnika već istovremeno dosta toga i naučite. Stoga, ako ste željni novog znanja ili pak ponavljanja već nekog stečenog, čekamo vas.

Ovdjemožete pogledati nekoliko poruka kolega koji već duže sudjeluju na EVO online tečajevima.

Dođite i izaberite barem jedan od 15 ponuđenih tečajeva, već spomenuti BaW2012, zatim Digital Storytelling for Young Lerners, PLEs and PLNs for Lifelong Learning, TESOL Drama Workshop i dr. Najbolje je dobro proučiti listui odlučiti se za jedan ili najviše dva tečaja. Uvijek se možete vratiti sljedeće godine i prijaviti na neki novi ili pak ponoviti gradivo.

Dodatni izvori za proučavanje:

  1. Electronic Village Online Provides Free Professional Development Annually, TESOL Italy
  2. What are Webheds?
  3. TESOL International
  4. What is EVO?

Jedna misao o “Besplatni EVO online tečajevi za nastavnike

  1. Povratni ping: Pogled u novu godinu | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.